Közös felelősséggel a Mátra jövőéért

A jövőben miként tudnak még jobban együttműködni a Mátra turizmusának fejlesztésében? - erre adtak választ csütörtökön a Gyöngyös-Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület és az Egererdő Zrt. szakemberei, amikor együttműködési megállapodást kötöttek.

Gyöngyösön, a Mátravasút induló állomásán tartott ünnepélyes találkozón Jung László, az Egererdő Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: a cég elsősorban termelő feladatokat lát el, de közreműködik a természetvédelemben és a turizmust is segíti. Emlékeztetett, hogy a Mátra idegenforgalma az 1890-es években lendült fel igazán, amikor a kiváló jogásznak Hanák Kolosnak köszönhetően elsőként alakult meg az országban a Mátra Egylet. Azóta  sok magyar és külföldi vendég vonzó látogatóhelye lett hazánk legmagasabb hegyvidéke. A Mátrában több száz kilométer hosszú turista útvonalat létesítettek, amelyeken keresztül évről évre sokan barangolják be a hegy különböző részeit. Emellett turisztikai, illetve autóversenyt is rendeznek a Mátrában, melyek támogatója az Egererdő Zrt.

A továbbiakban a Mátravasút szerepét emelte ki, amely fontos szerepet játszik a turisták szállításában a vonzó tájon kiépített vonalon a mátraaljai várostól Lajosházáig. A társaság a turizmus erősítésére már korábban csatlakozott szilvásváradi és az Eger Térségi TDM-hez, ezentúl viszont a Gyöngyös-Mátra TDM tagjai is lesznek. Ezzel is elősegítik a szorosabb együttműködést a pályázatoknál, a közös feladatok megoldását a Mátra fejlesztésében, illetve a turisták színvonalasabb kiszolgálásában. Bejelentette, hogy az Egererdő pályázatot nyújt be a Mátra ökoturisztikai fejlesztésére. Véleménye szerint a mostani együttműködés az erdész és az idegenforgalmi szakma közös  összefogását jelképezi a jövő Mátrájáért.

Kósa László, a Gyöngyös-Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület elnöke arról beszélt, hogy az Egererdő Zrt-vel való megállapodás fontos mérföldkő az egyesület életében. Ezzel nemcsak a pályázati lehetőségek bővülnek, hanem közös erővel a mátrai erdők védelmének javításáért is még többet tehetnek. Mindezek mellett hazánk legmagasabb hegyvidékén az egyedi tiszta levegő kihasználásával az elkövetkező időszakban  a Mátra az egészségmegőrzés egyik fontos centruma lehet. Erre fokozottan igyekeznek ráirányítani a figyelmet.

Elismerően szólt az együttműködésről Bozsik István, Gyöngyös alpolgármestere és hozzátette, hogy a Mátra az ország tíz legismertebb tájegységhez tartozik, amelyet egyre többen látogatnak és ismernek meg. A turisták minőségi ellátását szolgálják az utóbbi időszakban megvalósított fejlesztések. Így Mátraházán két-, Galyatetőn egy négycsillagos szállodában pihenhetnek a vendégek. A Sástónál Adrenalin-parkot létesítettek és hamarosan befejeződik a volt kemping négycsillagos fogadóhellyé történő átalakítása is. A közös feladatokat csak közös felelősséggel valósíthatják meg a Mátra jövőéért együttműködők - tette hozzá.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.
Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban

Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban 

Korábban írtunk már a ZAZIE „újragondolatlanul” merész, hamisítatlan magyar konyhájáról - de nem lehet szó nélkül elmenni Nagy Gergő szemet gyönyörködtető tányérdesszertjei mellett sem.