Lakodalom van a mi utcánkban…

Hegyen völgyön lakodalom - finom ételek, különleges ízek és illatok, menyegzői szokások bemutatása várta a Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola 29. Nemzetközi Ifjúsági Gasztronómiai Versenyére látogatókat, amelynek díszvacsorájára múlt pénteken került sor.

280 fős vendégsereg csodálta meg, majd fogyasztotta el a 15 csapat versenyben levő fogásait. A verseny alapítói: Benke László és Czubor János a Fehér Asztal Lovagrend képviselői. A meghívásos versenyen az idén 7 külföldi és 8 hazai csapat mérte össze szakmai tudását: Dán, német, finn, szlovén, két osztrák, és lengyel csapat érkezett.

A magyarországi versenyzők között Nyíregyháza, Sopron, Eger és Budapest több iskolája képviselte a magyar vendéglátó szakiskolákat. Mindhárom szakmában az országra, vagy egy tájegységre jellemző lakodalmi szokást kellett bemutatni, illetve a versenykiírás szerint kiválasztott ételeket bemutatni az európai gasztronómiai trendek alkalmazásával.

A szakácsoknak feladata vegyes hidegtál készítése a lakodalmi jellegnek megfelelően, valamint lakodalmi jellegű ételsor készítése volt, szabadon választott nyersanyagból. A cukrászoknak hideg vagy meleg napi készítményt, valamint egy menyasszonyi dísztortát kellett elkészíteniük, amelyeknek a szakácsok menüjéhez illeszkednie kellett.

Az értékeléskor a kor és a hagyományőrzés, az egészséges táplálkozás, a tálalás szakszerűsége, a díszítő elemek, a három fogás íze, összhangja, a munkaszervezés, valamint a versenyzők kommunikációs készsége játszott szerepet. A pincéreknek egy alkalmi díszasztal terítése, étrend- és italkiválasztás valamint a gyümölcs desszert flambírozás volt a feladat.

Az értékelésnél a kor és a hagyományőrzés, a díszasztal megjelenése, az eszközök, az alkalmazott díszítő elemek esztétikai és szakmai összhangja, az étrend és italrend összeállításának szakszerűsége, a terítés során a munka szervezettsége, az élőmunka szakszerűsége, valamint a vendéggel való kommunikáció volt a fő szempont.

A pincérek felszolgálását és a díszasztalokat Kozma Kálmán, Szűcs Pál, és Török István zsűrizte. A szakácsokat Albecher György, Benke László és Kovács Ferenc minősítette. A cukrászati remekművek sorrendjét Kovács Sándor, Lipták György és Sulyán Pál döntötte el.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.