Legalizálni akarják a véres hurkát a civilek

A hazai szabályozás jelenleg csak a magánfogyasztást engedi házi vágás esetén. A hazai civilek szerint azonban még mindig lehetne nemzeti intézkedési terven kérni ezt a kivételt.

Készülőben van egy a falusi vendéglátásra vonatkozó Jó Higiéniai Gyakorlat Útmutató kidolgozása. Ezzel kapcsolatban az elmúlt héten számos hír jelent meg arról, hogy az útmutató bevezetésével megszűnhet a házi disznóvágás mint évszázados magyar falusi hagyomány. A civilek ahelyett, hogy az útmutató hírére megijedtek volna, azon dolgoznak, hogy belekerüljön a falusi vendégasztalra vonatkozó szolgáltatás is, azaz a falusi vendéglátók vendégeik számára is vághassanak otthon állatot.

 "2010-től az EU újraszabályozza az állatok leölésük során való védelméről szóló intézkedéseket. A kíméletes, szakértelemhez kötött tervezettől már sokan féltik a házi disznóölést. Akkor kell félni, ha a hazai jogszabályalkotók újra nem élnek az EU adta lehetőségek meglépésével. Ugyanis az EU lehetőséget ad a kulturális sokszínűséget biztosító kivételekre, ha a tagállam kéri. Kéri? Kérhetné" - tájékoztatta szekresztőségünket Szabadkai Andrea a Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület Piacépítési programvezetője.

"Az állatok védelméről és kíméletéről szóló jegyzőkönyv hangsúlyozza hogy „tiszteletben kell tartani különösen a vallási szertartásokat, a kulturális hagyományokat és a regionális örökséget érintő tagállami törvényi vagy közigazgatási rendelkezéseket és szokásokat. Ennélfogva e rendelet hatálya alól ki kell zárni a kulturális eseményeket, amennyiben az állatjóllétre vonatkozó előírásoknak való megfelelés sértené a szóban forgó esemény valódi lényegét.”

Sajnos eddig nem éltünk az EU által adott hasonló kivételi lehetőségekkel.

Néhány példa erre:

- Fordítási hiba miatt megszüntették a belépésünkkor a kisvágóhidakat, mert a vágóhíd és a vágópont fogalmat nem definiálták megfelelően. Az EU-s szabályozás pedig lehetőséget adott volna a hagyomány és rugalmasság elvén a hagyomány által bizonyított módszerekre, mint ahogy Olaszországban is engedélyezték a fatüzeléses kemencében sült pizza készítését. Magyarország nem kért ilyen kivételeket.

- A trichinella fertőzöttségre vonatkozó kötelező sertésvizsgálatot a 2075/2055 EK rendelet drága laborvizsgálathoz köti, de 2009. december 31-ig lehetőséget adott arra, hogy a tagállam kérjen ez alól kivételt. Ha ezt kérnénk és megalkotnánk a vonatkozó szabályozást, akkor kisszámú vágás esetén a helyi állatorvos is végezhetne ilyen vizsgálatot helyben, háznál. A hazai szabályozás nem tette ezt lehetővé, így 5-6 éve a falusi turizmus részére is illegális a disznóölés, ha a levágott disznó húsát szeretné felkínálni a vendégeinek. Csak a magánfogyasztást engedi a hazai szabályozás, házi vágás esetén. Még mindig lehetne nemzeti intézkedési terven kérni ezt a kivételt. 

A Mezőgazdasági Szakigazgatósági Hivatal koordinálásával már majdnem elkészült a vendéglátókra és közétkeztetőkre vonatkozó útmutató, ami alapján a hatóság eljár, ami alapján a feltételeket megkövetelik. Kedvező a tény, hogy ezt a falusi vendéglátók részére is megcsinálják, a civil érdekképviselet bevonásával. Kérdés: tényleg egyszerűbb, átláthatóbb szabályozás lesz-e a végeredmény? További kérdés, hogy ha megszüntették a falusi turizmus fogalmát, kinek is készül a munka? - fogalmazta meg kételyeit a Napi Turizmus számára Szabadkai Andrea.

 

 


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.