A Forgács Gábor, és fia, András által alapított Modern Meadow (MM) a család második hasonló profilú cége. Organovo nevű vállalkozásuk csinált a világon először szövetek nyomtatására alkalmas 3D-s bioprintert. A két éve létező MM célja, hogy kereskedelmileg értelmezhető mennyiségben tudjanak különböző húsokat gyártani, csökkentve ezzel mindenféle környezeti károkozást, amire a tehetős kaliforniai vásárlók érzékenyek.
Az egyik kulcskérdés a nyomtatott hús állaga. Az első lépés egy fóliaszerű réteg nyomtatása a laborban szaporított állati sejtekből. Ezeket a rétegeket kell utána valamilyen edzésmódszerrel ehető vastagságú izomrétegekké fejleszteni. Kísérleteznek elektromos ingerléssel és mechanikai nyomással is.
Reddites felhasználóknak válaszolva Forgács András elmesélte, hogy ő már kóstolt a saját műhúsukból, amit olivaolajban kisütött és sóval-borssal fűszerezett. Nem volt rossz ízű, de még nem igazán hasonlított húsra – vallotta be. Egy másik kérdésre azt mondta, nem biztos abban, hogy 10 éven belül bárki képes lesz műsteak nyomtatására, mert az túl összetett feladat. Ha a technológia igazán működni fog, először hamburgert, darált húsféléket, májpástétomot és tengerihal-húst nyomtatnak majd, a konkrét, klasszikus vöröshús-szeletek csak jóval később jönnek.
Ha a dolog tényleg működik, igazán elszabadulhat a fantázia. Akkor majd elvileg ki lehet próbálni a veszélyeztetett-, cuki-, sőt akár a kihaltállat-steaket is. Sőt, ha az adott országban nem tiltják majd, elvileg pont ugyanúgy gyártható majd ember-, mint marhahátszín.
Forrás: Cink.hu