Megkóstoltuk a Zsámbékimedencét

Soha rosszabb kezdést: kora reggel fordul be lelkes és még annál is éhesebb kis csapatunk a hazai legjobbak között jegyzett budaörsi lakásétterem portájára, Angyalosy Katalin birodalmába. Mint a mesében: igazi terülj, terülj asztalka fogad bennünket, a mosolygós házigazda kíséretében.

A Magyar Turizmus Zrt. jóvoltából egy teljes napon át kóstolhatjuk végig a Zsámbéki-medence legjobb helyeinek kínálatát, miközben két eszem-iszom között új vagy legalábbis számunkra ismeretlen turisztikai attrakciókkal is ismerkedhetünk…

Miközben sorra tüntetjük el a finomabbnál finomabb sonkákat, sajtokat, friss kenyérrel, mennyei vajjal, sok-sok gyümölccsel és frissen főzött kávéval, azért Katalinra is odafigyelünk fél füllel. Épp azt meséli, miképp került ismét haza, Magyarországra Németországból, ahol tizennyolc éven át élt. Szerelme a gasztronómiával nem új keletű („mennyei ez a sonka-sárgadinnye összeállítás!” – nézünk össze egyetértően), ezért profi háziasszonyként dolgozott tovább. Kizárólag egészséges, minőségi alapanyagokból főzi ételeit, nekünk is így állította össze a reggelit, amelyről házigazdánk története végére már csak múlt időben beszélhetünk.

Miközben jóllakott óvodások módjára igyekszünk következő célpontunk, a herceghalmi, négycsillagos Abacus Hotel felé, abban reménykedünk, a rövid háznézés nem jelent egyet a magyaros vendégszeretettel, de tévedünk. A 128 szobás, hatéves ház nemrégiben elkészült, felújított szobáit tekintjük meg, ahol narancs, szürke és neonzöld lett az uralkodó színvilág.

Az ágyakat gyakran rózsaszirommal hintik be,a szobák teraszai egytől egyig a környék megnyugtató zöldjeire néznek, a tágas wellnessrészt a környékbeliek is használhatják. Ismerkedésünk végén néhány visszautasíthatatlan snack is elénk kerül, kávé, üdítő kíséretében, úgyhogy annak örülünk, hogy nem egy központi mérlegelő utunk következő állomása, hanem egy Driving Camp nevű, titokzatos hely, amelynek lényegébe egy exkempinskis szakember, Somlyai Zoltán avat be. Segítségével kiderül, nem egy űrbázison járunk, hanem Európa egyik legmodernebb vezetéstechnikai központjában, ahol élesben kipróbálható minden kérdéses és nehéz közlekedési helyzet, azonban szerencsére soha nem lehet balesetet okozni, mert profi oktatók kezelik személyre szabott vezetésirányítással az összes problémát.

A tesztvezetés megtekintését követően mi is gond nélkül eljutunk következő célpontunkra, a zsámbéki premontrei apátság Romtemplomához, ahol megállapítjuk, bár többször jártunk már itt, mégis rengeteg újdonságot mesél helyi idegenvezetőnk a valaha itt élt szerzetesekről, a Háromhajós szervezet magyarázatáról, és érzékletes beszámolót hallunk a földrengés okozta rongálásról, későbbi helyreállítási munkálatokról. Közben elképedve állapítjuk meg, egyvalami hiányzik a mesebeli maradványok szépségének teljes átéléséhez: a tér. Ugyanis a szomszéd kerítése épp félbevágja a látványt… Útban egy másik közeli szálloda, a Szépia Bio Art Hotel felé bekukkantunk egy helyi cserepesmester műhelyébe, ahol nagyban folyik a munka. Miközben Zombori László keze alól épp kikerül egy szép bögre, meséli, sem ő, sem a felesége nem fazekasként jöttek a világra, mindketten pedagógusként dolgoztak, ám egy idő elteltével érezték, váltaniuk kell. Ennél jobb döntés nem is születhetett a Zombori család életében, mert a fazekaskorong mellett, négy gyermeket nevelve, megtalálták a harmóniát és a lelki békét. „A térség első négycsillagos szálláshelye vagyunk” – halljuk a zsámbéki hotel menedzserétől, miközben körbemutatja a szobákat, és próbáljuk megfejteni a ház nevéből adódó bio, valamint art elnevezést. Sem az egyik, sem a másik titkára nem találunk magyarázatot, a ház Nyárfás éttermében is hiába teszi ki szívét-lelkét a séf, ebédre alapvetően egy újragondolt, hamar felejthető magyaros traktát kapunk.

Bezzeg utunk következő állomása, Tök beleivódik testünkbe, lelkünkbe. Egyrészt mert a Nyakas Pince vezetői profi borkóstolóval várják a csapatot, nemzetközi és hazai díjakat elnyert, gyönyörű tételsort kóstolunk. Másrészt mert látjuk, milyen profi módon, odafigyeléssel, a legkorszerűbb technológiák alkalmazásával készülnek boraik. Azonban itt is egy világ omlik össze bennünk. Hiszen mindannyian úgy gondoltuk, a Nyakas Pincészet névadója nyilván Nyakas úr, de kiderül: tévedtünk, mert ez igazából az épp szemközt magasodó hegy neve, és ennek lábánál találhatók legszebb boraik szőlőtőkéi, halljuk Nyúlné dr. Pühra Beátától, a pince szakmai igazgatónőjétől, aki a kóstolást vezeti.

Annyira a tetőfokára hág a jó hangulat, hogy páran még szívesen ott ragadnának a pince mélyén, elbeszélgetni nevekről, borokról, erről-arról, de leginkább kóstolgatni a hordók kincseit. Azonban kalandozásunk utolsó állomásán már vár minket a terített asztal, így ismét útra kelünk, sötétedésre Budakeszi széléhez, a Budai Gesztenyés Étterembe érünk.

Ahol vendéglátóink, Parcsetich Ernő séf irányításával olyan kóstolóvacsorát rittyentenek, hogy megnyaljuk utána mind a tíz ujjunkat. „Bevezetés a szuvidálási konyhatechnológia rejtelmeibe” címmel még egy kiselőadást is hallunk tőlük, de egy biztos, a hallottak, de főként a látottak és ízleltek alapján ide mihamarabb visszatérünk.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.