A korai szüret nyomán idén is a pécsi Lisicza Borház Primőr Roséja lett a szezon első kereskedelmi forgalomba kerülő bora Magyarországon – adja hírül a Borháló Borkereskedés.
A reduktív technológiával készült Primőr Rosé néró szőlőfajtából készült, augusztus elsején szüretelték. Lisicza Sándor borász elmondása szerint eddigre a fürtök teljes érésben voltak, a primőr borok rajongói a tavalyinál érettebb, testesebb, mélyebb színű rozéra számíthatnak. A Primőr Rosé augusztus utolsó hetétől magnumpalackos kiszerelésben kerül a kereskedésekbe.
"Példátlan, hogy augusztus végén palackozott újbor kapható a szakboltokban – mondja Kathona Krisztián, a Borháló Borkereskedés beszerzési igazgatója. – Partnerborászaink visszajelzései alapján derűlátóak vagyunk: a magas mustfok mellett az eddig szüretelt fajtákban megfelelő savgerinc mutatkozik. A feltételek adottak, hogy az ihletett borászok kiváló borokat, kiemelkedő tételeket alkossanak a 2018-as évjáratból”
A szőlészek számára rendkívüli menetrendet diktált a szezon időjárása: a márciusi havazást erőteljes tavaszi indulás követte, majd a sok napsütés és a szórványos csapadék hatására a nyár folyamán a természet folyamatosan egy-két héttel előrébb járt a megszokottnál az ültetvényekben. A fürtök így minden korábbinál hamarabb beértek, a korai fajták szürete július végén, augusztus elején megkezdődött az országban. Számos tétel már a tartályokban erjed, érik, és ősz derekára a szakboltok polcaira kerülhet.
Forrás: Borháló