Merre tart a magyar konyha?

A fenti címmel megtartotta nyitóülését a Turisztikai Menedzserek Szövetségének Gasztronómiai tagozata.

Az ülés gondolatébresztő vitájára Selmeczi Vilmos tagozatvezető Mautner Zsófiát, Bíró Lajost és Segal Viktort hívta meg október 4.-én, a Baldaszti’s-ba.

A népes vendégsereg belehallgathatott a neves szakemberek véleményébe és ötleteibe, hogy ki-ki hogyan képzeli a magyar konyha jövőjét. A magyar konyha 20 évre tervezett evolúciója még nem ért véget, sőt első negyedében tart - vélekedett Mautner Zsófia.

A jó hír, hogy nem kell végig élnünk azokat a gyermekbetegségeket, amiket a nyugat már átélt, híres éttermeink kitekintései és a külföldi tapasztalatok gyorsítják majd a folyamatot - vélekedett Segal Viktor és Bíró Lajos.

A változás, a megújulás szükséges, ebben talán az egész szakma egyetért. A magyar konyha jelenét a kísérletezés jellemzi, többek között az összekapcsolva az új konyhatechnológiákat a tradicionális magyar ételekkel. Mindez azt jelzi, hogy jó irányba tartunk. A kerekasztal beszélgetésen felmerült témák nem csak a magyar konyha megújítását érintették, hanem a magyar alapanyagok, termékek kérdése is terítékre került.

Az egybegyűltek mind egyetértettek a kistermelők támogatásában, a nyugati példa alapján a minőséget előállító családi vállalkozások, kézműves manufaktúrák felvirágoztatásában - persze ehhez szükséges a jogszabályi háttér megreformálása is. E témához kapcsolódva esett a neves delikát üzletre a helyszínválasztás.

A jövő latolgató kerekasztal beszélgetés végén a házigazda, Váradi Szabó Balázs egy kóstolóval kívánta bemutatni a Baldaszti’s-ben kapható különleges ízeket. Az évjáratos tonhalkonzervek és számtalan más finomság mellé érdekes információkat is kaptak a résztvevők a világ kézműves termékeiről.

Említésre került az Európai Manufaktúrák Klubja, ahová az kap felvételt, akinek családja 200 évnél régebben üzemelteti vállalkozását.

A TMSZ Gasztro tagozatának célja, hogy lépésenként változtassa meg a hazai gasztronómiát és felügyelje az evolúció alakulását és minőségét. A gasztronómia jelenleg szétaprózott, ezer féle szövetségbe tömörülő területeit szeretné egy asztalhoz ültetni, a széles spektrum valamennyi szegmenséből szakembereket verbuválva a közös problémák megoldására - ezzel is segítve a törvényhozás és a szakmai munka fejlődését.

A tagozat elsőként felméri ez egyes területek problémáit, változási igényeit, majd ezek összegzése és a teljes folyamat feltérképezése után, újratervezésével indul a műhelymunka – tájékoztatta lapunkat Selmeczi Vilmos a Gasztronómia tagozat vezetője.

A gasztronómiai tagozat továbbra is várja az érdeklődő szakemberek jelentkezését a [email protected] -s mail címre.

A Turisztikai Managerek Szövetsége következő, vagyis Szálloda tagozatának ülésére október 20.-án kerül sor "CYBER gyerek, avagy az ONLINE árnyékában" címmel a Mercure Buda szállodában, ahová szintén előzetes regisztráció szükséges a [email protected] email címen.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.