Az ülés gondolatébresztő vitájára Selmeczi Vilmos tagozatvezető Mautner Zsófiát, Bíró Lajost és Segal Viktort hívta meg október 4.-én, a Baldaszti’s-ba.
A népes vendégsereg belehallgathatott a neves szakemberek véleményébe és ötleteibe, hogy ki-ki hogyan képzeli a magyar konyha jövőjét. A magyar konyha 20 évre tervezett evolúciója még nem ért véget, sőt első negyedében tart - vélekedett Mautner Zsófia.
A jó hír, hogy nem kell végig élnünk azokat a gyermekbetegségeket, amiket a nyugat már átélt, híres éttermeink kitekintései és a külföldi tapasztalatok gyorsítják majd a folyamatot - vélekedett Segal Viktor és Bíró Lajos.
A változás, a megújulás szükséges, ebben talán az egész szakma egyetért. A magyar konyha jelenét a kísérletezés jellemzi, többek között az összekapcsolva az új konyhatechnológiákat a tradicionális magyar ételekkel. Mindez azt jelzi, hogy jó irányba tartunk. A kerekasztal beszélgetésen felmerült témák nem csak a magyar konyha megújítását érintették, hanem a magyar alapanyagok, termékek kérdése is terítékre került.
Az egybegyűltek mind egyetértettek a kistermelők támogatásában, a nyugati példa alapján a minőséget előállító családi vállalkozások, kézműves manufaktúrák felvirágoztatásában - persze ehhez szükséges a jogszabályi háttér megreformálása is. E témához kapcsolódva esett a neves delikát üzletre a helyszínválasztás.
A jövő latolgató kerekasztal beszélgetés végén a házigazda, Váradi Szabó Balázs egy kóstolóval kívánta bemutatni a Baldaszti’s-ben kapható különleges ízeket. Az évjáratos tonhalkonzervek és számtalan más finomság mellé érdekes információkat is kaptak a résztvevők a világ kézműves termékeiről.
Említésre került az Európai Manufaktúrák Klubja, ahová az kap felvételt, akinek családja 200 évnél régebben üzemelteti vállalkozását.
A TMSZ Gasztro tagozatának célja, hogy lépésenként változtassa meg a hazai gasztronómiát és felügyelje az evolúció alakulását és minőségét. A gasztronómia jelenleg szétaprózott, ezer féle szövetségbe tömörülő területeit szeretné egy asztalhoz ültetni, a széles spektrum valamennyi szegmenséből szakembereket verbuválva a közös problémák megoldására - ezzel is segítve a törvényhozás és a szakmai munka fejlődését.
A tagozat elsőként felméri ez egyes területek problémáit, változási igényeit, majd ezek összegzése és a teljes folyamat feltérképezése után, újratervezésével indul a műhelymunka – tájékoztatta lapunkat Selmeczi Vilmos a Gasztronómia tagozat vezetője.
A gasztronómiai tagozat továbbra is várja az érdeklődő szakemberek jelentkezését a [email protected] -s mail címre.
A Turisztikai Managerek Szövetsége következő, vagyis Szálloda tagozatának ülésére október 20.-án kerül sor "CYBER gyerek, avagy az ONLINE árnyékában" címmel a Mercure Buda szállodában, ahová szintén előzetes regisztráció szükséges a [email protected] email címen.