Gazdag gasztronómiai hagyományokkal rendelkező országként fontos, hogy tájjellegű ételeink is bekerülhessenek a HÍR gyűjteménybe, amely bemutatná, hogy az adott étel milyen szokásokhoz, tájegységhez kötődik, vagy hogy előállítása milyen speciális tudáson alapul. Hagyományos termékeink segíthetik, hogy egy-egy kisebb közösség, régió megjeleníthesse sajátos értékeit, hagyományait, ezáltal is színesítve az élelmiszerpiaci palettát, vonzerőt jelentve a hazai és nemzetközi turizmus számára.
A Hagyományok–Ízek–Régiók program védjegyre vonatkozó 2012. évi felhívás módosult, így a tájjellegű ételek, a gombák, a szörpök és a gyógynövények is elnyerhetik a HÍR védjegyet. Az pályázatok beadási határideje folyamatos, azokról szakmai bíráló bizottság dönt. Az eredményes pályázó jogosulttá válik a HÍR védjegy használatára, amelyet az általa előállított terméken, annak csomagolásán, illetve a kapcsolódó reklámanyagokon feltüntethet, valamint az Agrármarketing Centrum keretében szervezett HÍR kiállításokon és rendezvényeken termékeit bemutathatja, árusíthatja.
Eddig összesen 33 termelő 86 terméke viseli a HÍR védjegyet. A Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) program – nyugat-európai kezdeményezésre – Magyarországon 1998-ban indult el. Ennek eredményeként létrejött a hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági termékeink és élelmiszereink gyűjteménye, amelyben 300 termék szakmai-történeti leírása található. A gyűjtemény mezőgazdasági termékeink és élelmiszereink ismertségét növeli, az ilyen termékeket gyártók piaci lehetőségeit bővíti.
A HÍR védjeggyel kapcsolatos tudnivalók, és a 2012. évi HÍR védjegyre vonatkozó pályázati felhívás megtalálhatók az Agrármarketing Centrum és a Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszerlánc-felügyeletért és Agrárigazgatásért Felelős Államtitkárság honlapján.
(forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)