Idén hatodik alkalommal rendezték meg a bogácsi „Bikaréten” a vendéglátó iskolák tanulóinak Országos Szabadtéri Fűzőversenyét. „21 iskola csapata mérte össze tudását a már hagyományosnak számító versenyünkön” – mondta el Csetneki László, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Észak-Bükki régiójának elnöke, a verseny főszervezője.
A verseny több kategóriából állt, így a négy diákból és egy felnőttből álló csapatok első nap grillezéssel készítettek ételt, a második napon pedig bográcsban főztek. „Már régen nem a gulyásról szól a bográcsozás” – jegyezte meg a szervező, aki elmondta, hogy régi receptek alapján, egészen különleges húsételek készülnek a mai bográcsokban. Nagy hangsúly van a hagyományos ízeken, régies ételeken, éppen ezért „Régies ízek modern köntösben” a jelmondata a hatalmas tömegeket vonzó eseménynek. "A rendezvény rangját nagymértékben emelte, hogy vasárnap került megrendezésre a IX. Magyar Országos Grillbajnokság.
"Parázs Rózsa névvel a somogyi és baranyai szakácsokból álló hatfős csapat lett az idei bajnok. A dobogó másik két fokára a ráckevei Kék Duna Wellness Szálló csapata és a budapesti Séfek baráti köre került.” – mondta el Németh József, a Magyar Grillszövetség egyik alelnöke. Benke László - a zsűri elnöke - 10 tagú, magas szakmai tudású zsűri élén a nemzetközi szempontok szerint értékelt, az értékelési rendszert a szövetség tagjai dolgozták ki. „A bírálatok nagyobb részt, szinte teljes anonimitást biztosítottak a versenyzőknek” – jegyezte meg Jeles Zoltán a szövetség másik alelnöke, aki elmondta, hogy a bajnokságon öt különböző nyersanyagokra épülő ételt készítettek az induló csapatok, amelyeket óránként kellett felszolgálniuk a zsűrinek. A menüsorban szerepeltek sertéshúsból, halból, szárnyasból, marhából készített ételek, valamint grillezett desszertek.
„Nem múlhat el egy ekkora esemény világrekord nélkül” - fűzte hozzá Csetneki László. A fánk-fesztivál keretében, így csaknem ötezer fánkot raktak gúlába, és egy 205 centiméter átmérőjű, harminc centiméter vastag fánkot pedig közel 300 kg zsírban sütöttek ki, aminek a súlya elérte a hetven kilót. A közönség között osztotta szét Doszpot László mélykúti mestercukrász a hatalmas fánkot, amelyet száz kilogramm házi lekvárral kentek meg.
Fotó: Béta PRess Stúdió