Németország: sörkert-szezon kétszázadszor

Németországban elkezdődött a sörkertszezon – immáron 200. alkalommal.

A bajor hagyomány, amely időközben egész Németországot meghódította, kerek számot ünnepel. „A legújabb felmérés szerint a külföldi vendégek 60 százaléka a kellemes hangulat miatt választja Németországot úticéljaként, 93 százalékukat pedig a hagyományos ételek és italok vonzzák Németországba” – hangsúlyozza Petra Hedorfer, a Német Turisztikai Hivatal (DZT) igazgatótanácsi elnöke.

A sörkertek hosszú hagyománya

A Németországba látogatók körében a sörkertek fontos szerepet játszanak a kulináris élvezetek terén. A sörkertek hagyománya Münchenből és környékéről indult. Mintegy kétszáz évvel ezelőtt a sörfőzdék tűzvédelmi okokból csak a téli hónapok alatt működhettek. A sört ezért pincékben kellett tartani, hogy a nyári hónapokban még élvezhető legyen. A hőmérséklet csökkentése érdekében a pincék tetejét kaviccsal szórták be, és gyorsan növő gesztenyefákat ültettek. A sörfőzőmesterek az így kialakult kerteket arra használták, hogy sört és ételeket árusítsanak. A vendéglátósok támadást indítottak a konkurencia ellen, amelynek eredménye 1812-ben a sörkertrendelet lett: aki továbbra is a szabad ég alatt akarta elfogyasztani a sörét, az ételéről saját magának kellett gondoskodnia. Innen ered a még ma is élő hagyomány, amely a bajor kényelem és felszabadultság márkajelzése is egyben.

Rendezvények a jubileum alkalmából

Münchenben és Felső-Bajorországban a sörfőzdék és sörkertek 2012-ben fúvós zenével, Schuhplattler táncosokkal és hagyományos néptáncegyüttesekkel, illetve különböző rendezvényekkel ünneplik a sörkertek 200. születésnapját. Így például a Sör- és Oktoberfest-múzeumban időszaki kiállítás látható „200 éve sörkertek” címmel, a müncheni sörfőzők pedig június 23-án a Müncheni sörfőzőnap alkalmából várják az érdeklődőket a Viktualienmarkton.

Sörkertek Németországban

A sörkertek már régóta nemcsak bajor jelenségnek számítanak, hanem egész Németországban megtalálhatók. A legnagyobbak természetesen Münchenben üzemelnek, ahol összesen több mint 110 sörkertben mulathatnak a vendégek. Ilyen például a 8 ezer férőhelyes Hirschgarten, az 5 ezer vendéget befogadó Augustiner az Arnulfstrassén vagy a 4 ezer ülőhellyel büszkélkedő Paulaner a Nockherbergen. De Hamburgban, Drezdában, Düsseldorfban és még sok más német városban is a sörkertekben találkoznak a helyiek és a vendégek egy hűsítő pohár sörre.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.