Nemzeti védjegy garantálja a hazai szálláshelyek minőségét

A korábbi rendszernél megfelelőbb minőségi garanciát nyújtó, nemzeti tanúsító védjegyrendszer garantálja a jövőben a hazai szálláshelyek színvonalát, minőségét – hangzott el a Nemzetgazdasági Minisztérium keddi sajtótájékoztatóján, ahol a tárca szakmai szervezetekkel közösen ismertette az új rendszer legfontosabb szempontjait. Munkatársunktól

A Nemzetgazdasági Minisztérium belgazdaságért felelős államtitkára, Szatmáry Kristóf elmondta: a szálláshely szolgáltató tevékenység részletes feltételeiről szóló, június 14-én megjelent kormányrendelet a magyar turizmus, a piaci szereplők és a fogyasztók érdekeit szolgálja. A kormányrendelet létrehozásának további célja, hogy a jövőben a szálláshelyek minősítését, osztályba sorolását a szakmai szövetségek közreműködésével kialakított, állami tulajdonban lévő tanúsító védjegyrendszer biztosítja, amely mind a turisták, mind a szálláshely-szolgáltatók számára előnyös. A tanúsító védjegyek tulajdonosa a mindenkori turizmusért felelős tárca.

Az államtitkár utalt arra, hogy léteznek szakmai érvek amellett, miszerint bizonyos idő után kötelezővé kellene tenni a szálláshelyeknél az úgynevezett nemzeti tanúsító védjegy használatot, ám ez még nem eldöntött kérdés. A Turizmus Online kérdésére elmondta: a keddi sajtótájékoztató céljai között szerepel az érdekeltek figyelmének felkeltése, magáról a technikai részletekről, az igénylés feltételeiről, az eljárási procedúráról további tájékoztatás várható a tárca és a szakmai szervezetek honlapjain.

Annyit ér, amennyit tudnak róla

Márkus Éva, a Magyar Turizmus Zrt. kommunikációs irodavezetője rámutatott, hogy a tájékoztatás talán a legfontosabb feladatuk, hiszen a nemzeti tanúsító védjegyrendszer annyit ér, amennyit a vendég, az utas tud róla. Elmondta: csatlakoznak a védjegy kommunikációjához, és nemcsak a fogyasztóknak, hanem a szolgáltatóknak is információt adnak.

A Turizmus Online a vonatkozó kormányrendeletek kapcsán a következő jogszabályi környezetet összegezhette: az üzleti céllal üzemeltetett szálláshelyekre vonatkozó egységes jogszabály 2009 októberében lépett hatályba – a belső piaci szolgáltatásokról szóló uniós 2006/123/EK irányelvvel összhangban. Ezt követően megszűnt Magyarországon a szálláshelyek kötelező osztályba sorolási, illetve minősítési rendszere, ugyanis a rendeletben csak a szálláshely-engedély megszerzésének alapvető követelményei kerültek meghatározásra az egyes szálláshely-típusokra. A rendelet szerint 2011. július 1-e után már nem lehetett volna a korábbi minősítési és osztályba sorolási rendszerre hivatkozni.

Ezért a most júniusi módosítás célja az volt, hogy az átmenetei határidőt kitolja. A már kidolgozott nemzeti tanúsító védjeggyel rendelkező szálláskategóriákban, mint a fizetővendég-látók, falusi szálláshelyek, kempingek és üdülőházak esetében 2011. szeptember 1-jéig használhatók a korábbi minősítések, ezt követően már az újat kell alkalmazni. Továbbá: egy évvel, 2012. július 1-jéig meghosszabbították a korábbi minősítés viselésének határidejét azoknál a szálláshelyeknél, amelyeknél még nem készültek el az új védjegy szabályai, ilyenek a szállodák, panziók, közösségi szálláshelyek.

Először csak figyelmeztetnek

Fülöp Zsuzsanna, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) szóvivője elmondta, hogy a hatóság jogosult ellenőrizni, hogy megtévesztik-e a fogyasztókat és a nyújtott szolgáltatás összhangban van-e a szálláshely jelölésével, besorolásával. A falusi szálláshelyek, kempingek, üdülőházak esetében idén szeptembertől, szállodák, panziók, közösségi szálláshelyek esetében 2012. június 30. után nézik az új jogszabálynak való megfelelést. A kis- és középvállalkozások esetében első esetben nem szabnak ki pénzbírságot, csak figyelmeztetnek és felhívják a figyelmet az új jogszabályra.

Szabó István, a Magánszállások Országos Szövetségének elnöke jelezte, harminckétezer szolgáltatóról van tudomásuk, ügyeikben háromtagú minősítő bizottságok járnak majd el. Réfi Antal, a Magyar kempingek Szövetsége szerint a mintegy négyszáz hazai kemping esetében a védjegy megszerzése a szakszerűség és a pártatlanság elvei alapján történhet, várakozásaik szerint az új rendszer fellendíti a magyar kempingturizmust. Csizmadia László, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének elnöke utalt rá, hogy minden szolgáltató számára továbbképzéseket szerveznek a védjeggyel kapcsolatosan, és szintén üdvözlik a változásokat, mert a vidékfejlesztésben a falusi és agroturizmusnak óriási szerepe van.

Ősszel turizmus törvény

Szatmáry Kristóf megemlítette, hogy folyik a turizmus törvény társadalmi egyeztetése, a jogszabály javaslat vélhetően az ősszel kerül a parlament elé.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.