Elsőként a Nemzetgazdasági Minisztérium Turisztikáért felelős Főosztályának vezetője Dr. Nemes Andrea mutatta be a turizmus nemzetközi és magyarországi trendjének alakulását, beszélt napjaink kihívásairól, Magyarország turizmusának versenyképességéről, a Nemzeti Turizmusfejlesztési Koncepcióról, valamint bemutatta a SZÉP Kártya jelentőségét – az eddig elért eredmények alapján – a turizmusban.
Majd Gundel János a BGF Főiskolai Tanára tartott élményszerű előadást Régiók és ízek címmel.
A KERT – azaz a Közép-Kelet-Európai Rekreációs Társaság részéről Nagyváradi Katalin mutatta be a szervezet működését.
Kinter Tünde a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem Janus Pannonius Szakkollégium, igazgatója beszélt a magyar-román határ menti térség turizmusának sajátosságairól és fejlesztési lehetőségeiről, valamint a határ menti együttműködésekről.
Végül Tama István a Nyugat-dunántúli Regionális Marketing Igazgatóság Igazgatója Culinary Tourism in our region: focus on unique and authentic experiences címmel tartott előadást.
A rendezvényen 9 felsőoktatási intézmény képviseltette magát, közülük kettő határainkon túlról a Babes Bólyai Egyetemről és a Partiumi Keresztény Egyetemről érkezett.
A délutáni szekcióülések egy idegen nyelvű és egy magyar nyelvű szekcióban zajlottak. A szekció előadások a vallási, lovasturizmustól a horgászturizmuson át a gasztronómiáig felölelték a turizmus szinte teljes spektrumára vonatkozó kutatási eredményeket. A színvonalas előadások másik csoportja az ágazat modern marketingkommunikációs, értékesítési technikáinak, oktatásmódszertanának, szuprastruktúrájának vizsgálatával foglalkozott. Végeredményben a hallgatóság megismerkedhetett a legfrissebb ágazati kutatásokkal, trendekkel, új szakmai kapcsolatok alakultak ki és korábbiak mélyültek el, a közeljövőben az előadók lektorált konferenciakiadvánnyal gazdagodhatnak.