A csabai kolbász világhírű hungarikum, az Európai Unió által földrajzi árujelzővel védett élelmiszer. Hazai és külföldi népszerűsítésében fontos szerepet játszik a Csabai Kolbászfesztivál, mely hazánk egyik legismertebb gasztronómiai fesztiválja. Az idén 15. évfordulóját ünneplő rendezvény az évek során országos hírnévre tett szert, és a Békés megyei látogatók mellett több tízezren érkeznek az ország távolabbi területeiről. A rendezvény több ezer külföldi látogatóval is büszkélkedhet.
A látogatók nagy része évről évre visszajár a fesztiválra, ami páratlan hangulatával, barátságos légkörével, színvonalas programjaival évek óta töretlenül őrzi népszerűségét. Az idei fellépők között megtalálható a Balkan Fanatik, Boban Markovic, a Csík Zenekar, ifj. Sánta Ferenc és népi zenekara, a Magna Cum Laude és a Parno Graszt.
A fesztivál egyik fő programja a rengeteg érdeklődőt vonzó kolbászkészítő verseny, melyre a tavalyi évhez hasonlóan idén is 500 csapatot várnak. Érdemes minél hamarabb jelentkezni a gyúrásra, hiszen a szabad helyek hamar betelnek, és a későn jelentkezők már csak nézőként vehetnek részt az eseményen. A fesztivál történetében először Egyetemista Gyúrásra is lehet jelentkezni, melyre október 30-án kerül sor.
A koncertek és a kolbászkészítő verseny mellett disznóvágás-bemutatók, szárazkolbász-verseny, disznótoros ételek, bográcsos töltött káposzta és kolbászos tarhonyás ételkészítési versenyek, népzenei és néptánc bemutatók szórakoztatják majd az érdeklődőket.
Külön megmérettetést szerveznek az elmúlt 15 év bajnokainak, győztes csapatainak, és megemlékeznek Krajcsó Pál hentesmesterről, aki 2000-ben elsőként kapta meg a fesztivál Életműdíját.
A rendezvényen a garantáltan jó hangulat mellett finom ételek és italok is várják a látogatókat.
Tizenkét vendéglő kínálja hagyományos, ízes csabai portékáját, amit jól kiegészít a 30 kiváló magyar pincészetből származó bor és a tájra oly jellemző szilvapálinka. Ebben az évben a kondorosi disznótoros ízeket is megkóstolhatják.
A fesztivál része a nagyszabású élelmiszeripari és turisztikai kiállítás, ahol mindenki beszerezheti a különleges házi és kisüzemi készítésű, igazi hungarikumnak számító füstölt csabai vastagkolbászt.