A 2013-as, jubileumi versenyen az univerzum huszonnyolc legkiemelkedőbb bármixere mutathatta meg virtuóz képességeit három klasszikus kategóriában. Egy aperitiffel, egy long drinkkel és egy úgynevezett Quick Mixszel kellett meggyőzniük a szigorú bírákat. A versenyen összetett szempontok alapján dőlt el, hogy végül ki nyeri a legfényesebb trófeát: az ízek harmóniája mellett a bizottság a kompozíció művésziségét és stílusát is értékelte. Majd a mindhárom kategóriában legmagasabb összesített pontszámot elérő versenyző vihette haza az Év Bartendere díjat.
Az idei megmérettetést a sarkkörtől északra, közel 200 km-re fekvő Lainio Snow Village-ben rendezték meg a 16 méteres átmérőjű, 10 méter magas iglu „Ice Bar”-ban, ami gyakorlatilag egy hótömbből kiépített kunyhót takar. A helyszínre a versenyzők különböző módon érkeztek: volt aki motoros szánon, sífelvonón, de olyan is akadt, aki kutyaszánnal közelítette meg a bázist. A meseszép környezetben Orosz Ákos idén első alkalommal képviselhette hazánkat a legjobbak között.
„Csodás hétvéget töltöttem el Lappföldön, szenzációs volt a hangulat és a környezet is, szabad levegőn, sűrű mínuszokban finn szaunáztunk, és főztük meg a vacsoránkat – kezdte Orosz Ákos. – Minderre verseny tette fel a koronát. A kedvenc versenyszámom a Quick Mix kategória volt, ahol a versenykiírás szerint mindenkinek puncsot kellett mixelnie úgy, hogy a hozzávalók összeállítására hét, az elkészítési folyamatra pedig mindössze öt perc állt rendelkezésre” – tudtuk meg Ákostól, aki az említett Quick Mix kategórián túl, aperitifjével is nagy sikert aratott, s ezzel az előkelő 10. helyig küzdötte fel magát a 28 fős mezőnyben.
Az összesített pontszámok alapján az izraeliek büszkesége, Ariel Leizgold állhatott a dobogó legfelső fokára, aki nemcsak a hírnévnek, de a 13 500 dolláros nyereménynek is örülhetett. Leizgold a Quick Mix fordulót is megnyerte, a további díjakat (fejenként 3 500 dollárt) pedig az ír Ivan King és a román Bogdan-Andrei Tenciuc szerezte az aperitif és a long drink kategóriában.