„Mindannyian jól ismerjük a jelenséget: aki bevásárolni megy, túl sokat pakol a kosarába, a hűtőben tárolja, míg le nem jár a szavatossága, aztán gyakran bontatlanul, ám még ehető állapotban mehet az étel a kukába” − mondta Ulli Sima, az önkormányzat környezetvédelmi tisztviselője.
Az akció plakátján megterített asztal látható, ám rajta étel helyett teli szemeteszsák az üzenettel: „Egye meg, ne dobja el: évente háztartásonként 400 euró értékű élelmiszer végzi a kukában”. A környezetvédelmi szakember szerint a cél, hogy az emberek tudatosabban bánjanak az étellel.
Az osztrák fővárosban évente 70 ezer tonna még ehető élelmiszert dobnak ki, ez fejenként 40 kilogrammnak felel meg. A szakértő szerint ez annyit jelent, hogy a bécsi hulladék 14 százaléka élelemből áll és ez a veszteség megelőzhető lenne. Elemzésekből az is kiderült, hogy az ennivaló egy része még a lejárat napja előtt a szemétben végzi.
Az élelemkidobás nem osztrák jelenség. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) tanulmánya szerint évente mintegy 1,3 milliárd tonna táplálék válik hulladékká.
A város a következő hetekben az interneten és rendezvények keretében tippeket és kimerítő tájékoztatást nyújt a témáról. Ezek közül néhányat Sima már a sajtótájékoztatón elárult: senki se induljon éhesen és pontos lista nélkül bevásárolni, illetve a kenyér tovább friss marad, ha bioplasztik-zsákban vagy kenyértartóban tárolják.
Forrás: MTI