Pénteken kezdődik a XXIV. Kalocsai Paprikafesztivál. A paprika betakarításának idejéhez köthető kulturális rendezvénysorozat keretében lesznek koncertek, utcabál és szakmai programok is.
Az idei paprikafesztivál több újdonsággal várja mindazokat, akik testközelből szeretnék megismerni az ezeréves érseki város hagyományait, gasztronómiáját és világhírnévre szert tett fűszernövényét, a pirospaprikát – mondta Kalocsa önkormányzatának sajtóreferense az MTI-nek.
Szűcs Brigitta az idei fesztivál újdonságai közül kiemelte: a fesztivál helyszínei közé bevonják a szervezők a nemrégiben átadott Kubikus Parkot, illetve a Szent István király utcának egy szakaszát is. A kulturális programok két színpadon zajlanak, a sétálóutca végében felállított kisszínpadon, valamint a Búzapiac téri nagyszínpadon, melyen a három nap alatt közel ötven fellépő fordul majd meg.
A sajtóreferens hangsúlyozta: a háromnapos paprikaünnep fő célja az, hogy a Kalocsára érkező közönség testközelből is megismerkedhessen a paprikatermesztés hagyományával, a paprikás ételek utánozhatatlan ízharmóniájával, valamint a népművészeti örökséggel. Péntek este a város központjában felállított nagyszínpadon könnyűzenei koncertek hallhatók, szombaton a gasztronómiáé lesz a főszerep, hiszen idén 17. alkalommal rendezi meg a város a Paprikás Ételek Főzőversenyét, majd este Rúzsa Magdi nagyzenekaros, másfél órás élő koncertje és utcabál zárja a napot. Vasárnap a népművészet, a folklór kerül a középpontba. A városban működő kulturális csoportok mellett Kalocsa testvértelepülései, Székelykeresztúr és Kúla táncosai is ízelítőt hagyományaikból.
Tizedik alkalommal rendezik meg a haluskafesztivált szombaton a Nógrád megyei Vanyarcon; a főzőversennyel egybekötött jubileumi rendezvényen a vanyarci lakodalmast is bemutatják a fellépő csoportok - tájékoztatta az MTI-t a szervező Nógrád-Hevesi Szlovákok Egyesülete elnöke csütörtökön.
Nedeliczki Teréz elmondta: a főzőversenyen idén 23 csapat indul Nógrád és Pest megyéből, valamint Szlovákiából. Vanyarcra érkezik a Besztercebányai Haluskás Egyesület is, ők szervezik a szlovákiai Terhelyben a haluskafőző és -evő világbajnokságot.
A szervező hangsúlyozta: mivel ez hagyományőrző rendezvény, a zsűri elsősorban a káposztás és túrós haluskát értékeli (előbbi lehet édes vagy savanyú, utóbbi juh- vagy tehéntúrós), de külön díjazhatja a hagyományostól eltérő ételeket. Majdnem negyven féle ízesítésű haluska készült már a vanyarci fesztiválokon, nyert például különdíjat lecsós, vadpörköltes vagy mákos haluska is.
Sztrapacskaként is emlegetjük a haluskát, amelynek alapanyaga reszelt krumpli, liszt és só - magyarázta Nedeliczki Teréz, hozzátéve: a vendégek különbséget tehetnek majd a magyar és a szlovák haluska között. A besztercebányaiak az íróhoz hasonló "zsinscsicából" is hozzátesznek, amikor beleforgatják a tésztát a juhtúróba, ettől az ő haluskájuknak krémesebb az állaga.
A vanyarci haluskafesztiválon évről évre vendégül látnak egy szlovák régiót, az idei vendég az ecseri szlovák régió lesz, őket a Csömöri Furmicska Néptáncegyesület képviseli.
Lesz a szombati programban haluskaevő verseny, várják a Haluska nevűek jelentkezését és bárki benevezhet haluskás versek, rigmusok elmondására.
A fellépők - többek között a Muzsla Néptáncegyüttes vagy a Kóborzengő Zenekar - színpadra viszik a vanyarci lakodalmast, lesz menyasszonytánc, menyecsketánc és össztánc is.
Nedeliczki Teréz elmondta: a jubileumot azzal is megünneplik, hogy képeskönyvet készítenek az eddigi fesztiválokból, sok-sok fényképpel, receptekkel, rigmusokkal. A kiadványra pályáznak majd, és azt már kézbe vehetik a jövő évi fesztivál vendégei.
Forrás: MTI