Az indoklás szerint Pécs olyan város, ahol a gasztronómia, a kulináris értékek, a művészetek és a történelmi örökségek eleven, izgalmas egységet alkotnak, mint Pécsett: a belvárosi múzeumok, vendéglők, ókeresztény, reneszánsz és török kori emlékek, délies napfény, rengeteg csábító kávéházi és éttermi terasz és egész évben zenei, irodalmi, képzőművészeti események adják össze az utánozhatatlan „pécsi fűszerkeveréket”. Pécs városmarketing koncepciójának fontos eleme a gasztronómiai és borkultúra népszerűsítése, ezt bizonyítják az elmúlt négy évben szervezett konferenciák, szakmai rendezvények, borválasztások, fűszerünnepek. A város hosszú távú stratégiájában fontos szerepet játszik a gasztronómiai és borturizmus fellendítése.
A CEUCO célkitűzése az agrár-élelmiszer ipari termékek minőségvédelme az Európai Unió tagországaiban, ahol hasonló nemzeti egyesületek működnek. Ezek célja, hogy népeik, megyéik és régióik sajátos történelmi örökségét ápolják, tudásukat gyarapítsák a turizmus fejlesztése és a lokális gasztronómiai örökség megőrzése érdekében. A szervezet tagjai Magyarország mellett Spanyolország, Franciaország, Olaszország, Portugália, Észtország, Görögország, Belgium és Makaó.
A legjobb európai borászat címét Tiffán Ede, a legjobb európai étterem címét Gere Attila Mandula Étterme kapta.
A pécsi konferenciát a Magyar Hölgyek és Asszonyok Borrendje szervezte, melynek elnöke, Háber Ibolya egyúttal a CEUCO alelnöke.
Forrás: Pécsi Napilap