Pék–cukrász szakmai találkozó határok nélkül

Az erdélyi pékek és cukrászok irányába tett szakmai nyitás első lépéseként, a magyar szakmai szervezetek – Magyar Pékszövetség, Magyar Cukrásziparosok Országos Ipartestülete – és erdélyi partnerszervezetük, a PanGastRo Egyesület, megszervezi az I. magyarországi – erdélyi magyar pék- és cukrásztalálkozót Székelyudvarhelyen.

A rangos rendezvény időpontja október 12–13., helyszíne a székelyudvarhelyi városháza Szent István Terme és a háromcsillagos Küküllő Szálloda. A rendezvény fővédnökei dr. Kelemen Atilla, a román parlament mezőgazdasági bizottságának alelnöke és Bunta Levente, Székelyudvarhely polgármestere, a szakmai fővédnökséget vállalja Ilonka Boldizsár, az UIB (Pékvilágszövetség) alelnöke és Pataki János, az UIBCG (Cukrász-világszövetség) tiszteletbeli elnöke, elnökségi tagja.
Megtiszteli a rendezvényt Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány elnöke, a magyarság összefogásának jelképe, és tekintettel a kenyér világnapjára – amely október 16-án lesz –, nt. Botár Gábor szentszéki tanácsos, plébános és Gede Ildikó tiszteletes asszony is, akik közösen ökumenikus kenyérszentelést tartanak. A rendezvény kétnapos, az első napon szakmai programok lesznek (szakmai konferencia, kiállítás). A nap végén egy összmagyar pék- és cukrászbál biztosít méltó keretet a kapcsolatépítéshez.
 
Program:
Szakmai konferencia, helyszín Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatalának Díszterme – Szent István Terme. Házigazda Váradi János a PanGastRo Egyesület elnöke.
13.00 – A kiállítás megnyitója, szakmai konzultációk, prezentációk, tapasztalatcserék.
15.00 – Megnyitó – Bunta Levente, Székelyudvarhely polgármesterének köszöntője.
Ilonka Boldizsár, az UIB (Pékvilágszövetség) alelnökének köszöntője.
15.05 – A Magyar Pékszövetség szakmai nyitása a határokon kívüli pékek felé.
Előadó: Septe József elnök – Magyar Pékszövetség.
15.25 – A Cukrász Ipartestület koncepciója az erdélyi szakemberek felé.
Előadó: Pataki János elnök – Magyar Cukrásziparosok Országos Ipartestülete.
15.45 – A román törvénykezés koncepciója a pék- és cukrászszakmák irányában.
Előadó: Dr. Kelemen Atilla, a román parlament mezőgazdasági bizottságának alelnöke.
16.05 – Az erdélyi pékek és cukrászok továbbtanulásának lehetőségei Magyarországon. Előadó: Vörös László – Hansági Ferenc Oktatási Alapítvány, Szeged.
16.15 – A Kézműves Cukrászatért Alapítvány szerepe a szakmai továbbképzések terén.
Előadó: Pataki János elnök – Magyar Cukrásziparosok Országos Ipartestülete.
16.30 – Ökumenikus kenyérszentelés a kenyér világnapja tiszteletére.
Közreműködnek: Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, Gede Ildikó református lelkész, az Erdélyi Református Nőszövetség elnöke és a katolikus egyház részéről nt. Botár Gábor szentszéki tanácsos, plébános.
17.00 – A rendezvény zárása.
18.00-ig Szakmai beszélgetések a kiállítókkal.
A program részeként, ahogy már a Magyar Pékszövetség és a Cukrász Ipartestület rendezvényein megszokottá vált, egy kisebb kiállításra is lehetőség adódik a konferencia helyszínén. Itt azoknak a cégeknek, akik a román piacra akarnak bejutni, vagy a romániai cukrászokat, pékeket akarják vevőként megszólítani, lehetőségük lesz kiállítani és bemutatkozni

Forrás: e-nepujsag.ro


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.