Prémium minőségű a magyar borecet

Ha nem is vagyunk még azonos súlycsoportban a modenai balzsamecettel, Magyarország is méltán büszkélkedhet prémium kategóriájú borecettel, gyümölcsecettel – többek közt ennek a köztudatba emelésén dolgozik a Bor- és Gyümölcsecetgyártók Egyesülete.

A frissen megalakult szervezet már jelenleg is több mint 10 tagot számlál, köztük olyan jól ismert nevekkel, mint a Dobogó Pincészet, Ráspi, azaz Horváth József, vagy az Agárdi Pálinkafőzde.
A valódi bor-és gyümölcsecet-használatnak ősi tradíciója van Magyarországon, mely mára feledésbe merült. A 19. század végéig a zamatos gyümölcsecet a háztartások alapvető ételízesítőjének, tartósítószerének és orvosságának számított. Az egyesület célja, hogy összefogással újraélessze ezt a tradíciót, megújítsa a magyar ecetipart és visszahozza a köztudatba a minőségi bor- és gyümölcseceteket. – foglalta össze az egyesület küldetését Formanek Ferenc, az egyesület elnöke. Ma a forgalomban lévő ecetek többsége biomasszából vagy kőolajszármazékból készül, mégis előfordul, hogy úgy jelennek meg a boltok polcain, mint valódi gyümölcsből készült ecetek. Ezek mindig tartalmaznak valamilyen hozzáadott adalékanyagot, pl. cukrot, amitől édesebb lesz a termék, vagy ízfokozót, amitől megkapja a gyümölcsös jelleget az ecet. Ezért a szervezet rögzíteni kívánja a bor- és gyümölcsecet gyártás szabályait, megakadályozva ezzel azt, hogy biológiai erjesztésű ecetet elő lehessen állítani mesterséges alapanyagból. A borokhoz hasonlóan meg kívánják határozni az előállítás körülményeit (az összetevők mennyiségét, az eljárást). El szeretnék érni, hogy csak helyi termelők borából készült borecet kaphasson például tokaji, szekszárdi, egri védjegyet. Fontosnak tartják továbbá a különböző minőségű borecetek minősítési kategóriákba sorolását.
Az egyesület olyan gyártókat vesz fel soraiba, akik célkitűzéseként szerepel, hogy kizárólag biológiai úton, eredeti alapanyagból készítsenek bor- vagy gyümölcsecetet hozzáadott adalékanyagok nélkül. Szabó László, az egyesület alelnöke és az Agárdi Pálinkafőzde ügyvezetője így indokolta csatlakozásukat: – Ahogy a jó magyar pálinka, a kiváló minőségű bor- és gyümölcsecet is kizárólag első osztályú gyümölcsből készülhet. Fontosnak tartom, hogy részese legyek egy olyan együttműködésnek, mely főzdénkkel azonos értékeket képvisel.
Bizonyítékául annak, hogy a borecet méltán sorolható a prémium kategóriájú termékek közé, az egyesület egyik tagvállalatának terméke elnyerte a „Superior Taste Award 2012” díjat. A 13 európai kulináris intézettel együttműködő, brüsszeli központú International Taste and Quality Institute minden évben megrendezi nemzetközi ízpróbáját, mely során Európa 60 legnevesebb, Michelin csillagos séfjéből és sommelier-jéből álló független zsűri kóstolja és értékeli a megmérettetésre beküldött portékákat. A szigorú követelményeknek idén 752 termék tudott megfelelni, közöttük a Tokaji Borecet Manufaktúra Muskotály Borecete.
Jó lenne, ha a hazai ínyenc fogyasztók magától értetődően nyúlnának a hazai borecetekhez és gyümölcsecetekhez, amikor például salátát komponálnak. A borecet, gyümölcsecet persze nemcsak salátába való, egyaránt használható mártásokhoz, húsételekhez, akár desszertekhez is. Segal Viktor séf úgy látja: hazánk gasztronómiai kultúrájában javuló tendencia figyelhető meg. A biológiai erjesztésű magyar bor-és gyümölcsecetek prémium kategóriás termékek, amelyek méltán képviselhetik hazánkat a külföldi piacokon is.
A pálinkához hasonlóan a magyar minőségi borecet piaci helyzetének megváltoztatása nagy kihívás a szakma számára, amely közös akaratot, fegyelmezett összefogást, tudatos piaci munkát és nagy befektetést igényel. Az Agrármarketing Centrum az első lépések megtételénél kívánt segítséget nyújtani az egyesületnek –– nyilatkozta Dr. Simon Péter, az Agrármarketing Centrum igazgatója.

Bor-és Gyümölcsecetgyártók Egyesülete
„Együtt az ecetipar megújításáért!”
A Bor- és Gyümölcsecetgyártók Egyesülete azzal a céllal jött létre, hogy újjáélessze az egykori ecetgyártási kultúrát Magyarországon. Küldetésünknek érezzük, hogy ezen összefogással népszerűsítsük a minőségi bor- és gyümölcsecet fogyasztást, megismertessük az emberekkel a biológiai erjesztésű ecetek széleskörű gasztronómiai felhasználási lehetőségeit és egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Vezető tisztségviselők:  Formanek Ferenc: elnök, Szabó László alelnök, Serfőző Zsóka titkár
Az alapító tagok: Agárdi Pálinkafőzde Kft., Borecet Kft., Bucsek András, Dobogó Pincészet Kft., Formanek Ferenc: vállalkozó, az egyesület ötletgazdája, Grátz Gábor, Ko-Duett Kft., Horváth József (Ráspi), Orbán Péter, Dr. Ungváry Krisztián, Vámosinno Kft.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.