Rejtélyes körülmények között mondott fel a Budapesti Fesztiválközpont gazdasági igazgatója

Az egyebek mellett a Tavaszi Fesztivált is szervező Budapesti Fesztiválközpont Nonprofit Kft. ügyvezetője, Zimányi Zsófia felkérésére az eset miatt hétfő óta független külső könyvvizsgálói cég vizsgálódik a kft-nél.

A vizsgálat azért szükséges, mert Lovas Eszter gazdasági igazgató váratlanul felmondott, az íróasztalát kiürítette, mindössze egy APEH-egyeztetés dokumentumát hagyta hátra, szabályos átadás-átvételre nem adott módot - mondta Zimányi Zsófia, a Budapesti Fesztiválközpont Nonprofit Kft. ügyvezetője kedden egy sajtóbeszélgetésen.
    

Mint kifejtette, szabadsága idején értesült arról, hogy lakására egy háromsoros felmondólevél érkezett. Hozzátette: Budapestre ment, megpróbált Lovas Eszterrel kapcsolatot teremteni, ám ez nem sikerült. Az ügyvezető írásban is felszólította a gazdasági igazgatót, hogy jelentkezzen, összehívta a cég felügyelőbizottságát, belső vizsgálatot indított, majd hétfőn egy külső könyvvizsgáló céget kért fel egy vizsgálat folytatására.
   

Zimányi Zsófia tájékoztatása szerint időközben felkereste őt Lovas Eszter testvére, aki azt mondta, a gazdasági igazgató neki azzal indokolta felmondását, hogy bevallotta, hozzányúlt a cég pénzeihez, ezért a Budapesti Rendőrfőkapitányságon feljelentette magát. Az ügyvezető emlékeztetett arra, hogy Lovas Eszter előzőleg a Budapesti Fesztiválzenekarnál dolgozott, és a fővárosnál kiváló gazdasági szakembernek tartották.
    

"Éppen ezért ajánlottam neki, hogy ha állást keres, jöhet a Budapesti Fesztiválközponthoz; 2000-ben hozzánk is szerződött. Csalódottnak és tönkretettnek érzem magam, mert az emberismeretem szenvedett csorbát" - fogalmazott Zimányi Zsófia.
    

Kitért arra, hogy a Budapesti Fesztiválközponttal olyan gazdasági modellt alakított ki, amely takarékos, és a kis létszámú iroda fenntartására állami pénzt nem használ. Hozzáfűzte: a szponzori támogatásokból is mindössze a forgalom 10-15 százalékát fordítják saját működtetésükre.
    

A központ közszolgáltatási szerződésekkel dolgozik, így kell például megrendeznie a Budapesti Őszi Fesztivált, a Budapesti Búcsút. emellett a három BTF-alapító, a Magyar Turizmus Zrt., a kulturális tárca és a főváros részfinanszírozásában működteti a Budapesti Tavaszi Fesztivált.
    

Zimányi Zsófia kiemelte, hogy szerződése 2011. június 30-án jár le és a fővárossal már januárban közölte: nem kívánja az állást újra megpályázni, és szeretne egy szép, tartalmas tavaszi fesztivállal búcsúzni. Mint kiemelte, a most zajló vizsgálat lezárultakor, feltehetően szeptember végén beszámol annak eredményéről. Hangsúlyozta: most azért találkozott újságírókkal, mert a napokban egy napilap online kiadásában személyes támadás érte, és ennek nyomán pletykák is indultak.
    

A Budapesti Fesztiválközpont Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy az éves könyvvizsgálói jelentések mindent szabályosnak találtak, a könyvvizsgáló e véleményét most is fenntartja. A fesztiválközpont negyedévente egyeztetett az APEH-hel, hiszen az áfa-visszaigénylések ezzel járnak. A cég átfogó ÁSZ-vizsgálat alanya is volt, és nem derült ki hiányosság.
    

Zimányi Zsófia szerint feltételezhető, hogy az üzleti szférából bejövő, esetleg teljesítetlen, fiktív számlák segítségével, illetve a devizaárfolyam változását kihasználva vehetett ki pénzt a kasszából a gazdasági igazgató, hiszen "az állami támogatással szorosan, hiteles számlákkal kellett elszámolniuk". Hozzátette: egyelőre nem tudják, egyáltalán hiányzik-e pénz.
    

Mint elhangzott, a Budapesti Őszi Fesztiválra félretett pénz hiánytalanul megvan és idén talán az eddigi legjobb eseménysorozatra számíthat a kortárs kultúra iránt érdeklődő. A jövő évi Budapesti Tavaszi Fesztivál tervezett költségeihez még 100 millió forint hiányzik, a kényszerű bejelentést rosszkor kellett megtenni - fogalmazott az ügyvezető, hozzátéve, hogy az ilyen hírek nem növelik a szponzorok támogatási kedvét. (MTI)


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.