A turisták csak két százaléka jár bortúrákra, ennek növelésében segíthetnek azok a fürdővárosok, amelyek egy-egy fontosabb borrégió közelében vannak. A fürdők támogatása már csak azért is ráfér borászokra, mert nagyobb forrásaink köré már nagyon jól kiépült az a szállodai infrastruktúra, amelyekhez hasonlókkal nem igazán rendelkeznek a borrégiók – állította közleményében Vancsura Miklós, a kampány kiötlője, a sárvári fürdő igazgatója.
Érdemes a fürdő boraként olyan terméket választani, amely egy szomszédos megyéből, régióból érkezik – mondta Vancsura. Így akár egy-egy hosszabb fürdő-régióban való tartózkodás alatt arra is van lehetőség, hogy a közeli megyékbe is kisebb-nagyobb kirándulást tegyenek a vendégek. Kezd divatba jönni Magyarországon a borturizmus: egyre több és igényesebb a vendég. Megjelentek a minőségi szolgáltatók, a további fejlődéshez azonban nagy szükség lenne a közös fellépésre, akár más turisztikai szegmensekkel. Egyes felmérések alapján a teljes belföldi turizmusnak néhány százalékát teheti ki a borturizmus. Ez a meglehetősen alacsony szám növelhető lenne, ha a híres fürdővárosainkban is reklámoznának egy-egy borrégiót vagy pincészetet.
A fürdők támogatása már csak azért is ráfér borászokra, mert nagyobb forrásaink köré már nagyon jól kiépült az a szállodai infrastruktúra, amelyekhez hasonlókkal nem igazán rendelkeznek a borrégiók – hangoztatta Kondora István, Sárvár polgármester hozzátette. A fürdőknek is jól jöhetnek a borászok által kínált lehetőségek, hiszen egyre több turista igényel olyan többletszolgáltatásokat, programokat, amelyek nem fürdőzéssel kapcsolatosak. Nekik kiváló programlehetőség lehet egy-egy közelebbi pincészet meglátogatása.
A sárvári termálfürdő büszkélkedhet elsőként „saját” borral. A fürdő borának idén egy Pogányvári Cabernet Sauvignont választottak, amely igen kelendő a hazai borpiacon – mondata Bezerics Csaba, a Bezerics-Németh borház főborásza. Pogányvár egy régi történelmi zalai borászati terület, ahol hagyományos módon kézműves borokat készítettek. A mostani bor is ilyen módon készült, fürtválogatással modern eszközökben hagyományos technológiát használva. A pincészet híres a Bakonyi Károly által nemesített Cserszegi Fűszeres fajtáról is, amely lassan hungarikummá válik. (forrás: Agromonitor)