A magyar sajtkészítők egységes szakmai szervezetekén működő egyesület folytatja a Magyar Sajtút Állomások országos hálózatának kiépítését, egy országos sajttérkép elkészítését, továbbá egy Sajtkaraván – utazó sajtvásár – megszervezését a jelentős tömegeket vonzó rendezvényekre.
Az utazó program, ami a Sajtkaraván nevet kapta már túl van 3 sikeres közös megjelenésen: a népszerű, nagy közönséget vonzó gasztronómiai fesztiválokon, hagyományőrző vásárokon a sajtkészítők közösen – egy fedél alatt – sajtudvarban, vagy sajtutcácskában vitték piacra kézműves sajtjaikat. A Céh tagjai közösen jelentek meg a Mangalica Fesztiválon (Budapest, Vajdahunyad vára), a Miskolci Téli Fesztivál - 11. Kocsonyafesztiválon. Mindkét helyszínen sikerrel mutatkoztak be, régi és kezdő sajtkészítők, ahol portékáik szinte maradék nélkül vevőre találtak. Legutóbb pedig a budapesti Millenáris Parkban, a Magyar Ízek Fesztiválján szintén együtt jelentek meg a sajtosok, nagy közönségsikert aratva.
A rendezvények közönsége elégedett volt a megjelenéssel, és a jövőben is számít rá, derül ki a fesztiválokon végzett kérdőíves felmérésből. A közös sátorban kiállító és értékesítő sajtosokkal szemben a vásárlóknak nagyobb a bizalma. Úgy ítélik meg, hogy minőségibb termékeket találnak náluk, mint az egyénileg értékesítőknél. Pozitívan értékelték a bőséges választékot mind a sajttípusok, mind az ízesítések, és csomagolás tekintetében. A sajtok árát reálisnak tartották, bár megjegyezték, hogy drágább ugyan a boltinál, ám az egészségesebb hazai sajtot előnyben részesítik. Kifejezetten tetszik a vásárlóknak, hogy a készítővel személyes kapcsolatba kerülhetnek, miközben meg is kóstolhatják a termékeiket. Ezen felül tájékoztatást kaphatnak a sajtkészítés körülményeiről. Ez tovább fokozza a bizalmat, ami a vásárlási döntés meghozatalában fontos szempont.
Az egyesület március 31-én rendezi meg a Sajtkészítők VII. Országos Konferenciáját, amelynek fő témája a Sajtút Állomások Projekt lesz. Az ingyenes rendezvényen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Bővebb információ: [email protected]