San Franciscótól Woodstockig

Az amerikai rockplakát aranykora 1965-1971 címmel nyílik kiállítás mintegy 200 eredeti plakátból és rocklegendák tárgyaiból Budapesten, a Kogart Házban. A tárlat Európában elsőként Magyarországon látható.

A pénteki sajtóbejárás előtt Simonyi András egykori diplomata, a kiállítás vezető kurátora elmondta az MTI-nek, hogy régi álma válik valóra ezzel a különleges bemutatóval, mert még washingtoni nagykövetként szerette volna a clevelandi rock and roll halhatatlanok csarnoka segítségével ezt a tárlatot megszervezni, de az akkor nem sikerült. Tavaly Denverben látott egy rockposzter-kiállítást, akkor jött az ötlet, hogy hozzák Budapestre a plakátokat és egészítsék ki az anyagot rocktörténeti tárgyakkal.

A Kogart Ház nyitott volt az elképzelésre, így négy amerikai magángyűjtő, a Denveri Művészeti Múzeum, valamint a clevelandi rockmúzeum anyagából állították össze a 150 posztert és mintegy 200 személyes tárgyat magában foglaló kiállítást.

A tárlattal az volt a cél, hogy bemutassák a brit és az amerikai rockzene legtermékenyebb, 1965 és 1971 közötti időszakát, amelyet aranykornak is neveznek. Emellett megjelenik a proteszt mozgalom az emberi jogokért, a vietnami háború ellen, vele együtt a zene és a plakátok is.

San Francisco volt a kezdet, ehhez a zenéhez kapcsolódnak a pszichedelikus plakátok, de látható John Lennon és Yoko Ono aláírásával háborúellenes békeplakát Love and Peace, if you want it! címmel, valamint a Hair című musical eredeti plakátja. Jimi Hendrixnek nemcsak egy sötét ciklámen bársonyzakóját állították ki, hanem az Angel című szám kézzel írt szövege is látható egy szakadt füzetlapon. Bemutatják Bob Dylan egyik gitárját, a fiatalon elhunyt Buddy Holly édesanyjának írt levelét és Janis Joplin dedikált fotóját is.

Ahogy Simonyi András felidézte, Kaliforniában, Montereyben rendezték az első szabadtéri rockfesztivált még Woodstock előtt, a nagy esőben a plakátok 99 százaléka megsemmisült, de maradt három-négy darab és az egyik most itt van Budapesten.

A tárlat a rock történelmén kívül a korszak dizájnját is bemutatja. Öt-nyolc képzőművész az akkori korszak meghatározó plakátjait készítette el szecessziós stílusban.

"A rockkiállítás 1967-tel, +a szerelem nyarával+ kezdődik San Franciscóban és minden tárgya fontos üzenet, mert megmutatja, hogy mit jelentett Kelet-Európának és Magyarországnak a rockzene a 60-as, 70-es években, összekapcsolt bennünket a világgal" - hangsúlyozta Simonyi András.

A clevelandi rockmúzeum kurátora, Howard Kramer személyesen segít a Kogart Ház kiállításának megrendezésében és a pénteki bejáráson részt vett két denveri magángyűjtő, David Tippit és Paul Harbaugh is. A kiállítás anyagából 180 oldalas, magyar-angol nyelvű katalógus készült a téma hat szakértőjének tanulmányával és sok-sok reprodukcióval. A rocktörténeti tárlat szombattól december végéig tart nyitva.

Forrás: MTI


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.