Turisztikai célú területekhez juthat Keszthely

(MTI) - A Balaton-törvény módosítása kétszer tízhektárnyi, közvetlen tóparti, turisztikai célú befektetési területhez juttatja Keszthelyt - hangzott el egy, a jogszabály változásairól tartott keszthelyi sajtótájékoztatón csütörtökön.

Manninger Jenő (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke kifejtette, a közelmúltbeli törvénymódosítás Keszthely szempontjából legfontosabb eleme az, hogy míg a jogszabály korábbi változata nem engedte a part menti zöldterületek méretének megváltoztatását, addig a módosítással - bizonyos feltételekkel - lehetővé válik ez.
Elmondta, egy évtizede küzdenek ezért a módosításért, amely a Balaton-parti települések közül elsősorban Keszthelynek állt érdekében. Közölte, a többi tóparti városban már korábban, a Balaton-törvény életbelépése előtt eldőlt a part menti területek sorsa, épültek szállodák kellő számban. Keszthely szállodai kapacitása ugyanakkor kicsinek bizonyul már egy-egy nagyobb rendezvény estén, és az egyéb turisztikai fejlesztésekhez sem állt rendelkezésre eddig olyan terület, amit ne szelt volna ketté a tóparti sétány, illetve bicikliút - vélekedett Manninger Jenő.
A képviselő beszélt arról is, hogy munkahelyteremtés és bevétel szempontjából sem mindegy Keszthelynek, épülhet-e egy-két újabb szálloda, hiszen jelenleg maximum 55 millió forintos az idegenforgalmi adóbevétele. Megjegyezte, Hévíz tízszer, Balatonfüred háromszor ennyit profitál a nagyobb szálláskapacitásának köszönhetően.
Pálinkás Róbert (Fidesz-KDNP), Keszthely alpolgármestere az MTI kérdésére válaszolva elmondta, a törvénymódosítás a kerékpárút pár száz méteres szakaszát érintheti, amelynek nyugatabbra tolását vagy a befektetővel végeztetnék el, vagy az átépítéshez a következő uniós támogatási ciklus keretéből pályáznak forrásért. Érdeklődés mutatkozik a területek iránt, de konkrét befektetői ajánlatot még nem kapott a város a kétszer tízhektárnyi, közvetlen tóparti területre - mondta.
A sajtótájékoztatón szó esett a törvénymódosítás horgászcsónakokat érintő, nyárra életbelépő változásairól is, amelynek értelmében lehetővé válik, hogy a csónakokat az engedélyezett kikötőkön kívül is elhelyezzék.
Az Országgyűlés április 15-én módosította a Balaton kiemelt üdülőkörzet területrendezési tervének elfogadásáról és a balatoni területrendezési szabályzat megállapításáról szóló törvényt, amely alapján az önkormányzatok szabadabb kezet kaptak a zöldterületek kijelölésében.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.