Új borturisztikai látványközpont Tokajban

Tokaj város Képviselő Testülete december 7-én döntött arról, hogy a korábban elnyert Világörökségi Bormúzeum címen, a projekt továbbfejlesztésével megépíti a Mathiász látványközpontot - közölte pénteken Tokaj önkormányzata.

A világörökségi helyszínek nem változnak, Tokaj város „a magyar bor fővárosa” világörökség szerepének tudatosítása, Mathiász János a világ első elismert borvidékét, a Tokaji borvidéket megmentő, újratelepítő Hungaricum életműve bemutatása, hangsúlyozása mellett, a térség turisztikai vonzerejének további gyarapítása végett, egy épületben kerül bemutatásra a társult európai borvidékekkel. A társult borvidékek a következők: Loire Völgye (Franciaország), Saint‐Emilion (Franciaország), Duoro Völgye (Portugália), Felső Közép Rajna Völgye (Németország), Cinque Terre Nemzeti Park (Olaszország), Fertő‐Neusiedler See (Ausztria).

A világ első bortörvénye

A Mathiász Látványközpont a Kulturális és Konferencia Központ szomszédságában, meglévő késő barokk lerobbant óriási épület felújításával valósul meg, a  legkorszerűbb led technikai eszközökkel mutatja be a Tokajba látogatók számára Európa és a világ szőlészetét – borászatát, épített és természeti örökségét, kultúráját, idegenforgalmi látványosságait és szolgáltatásait. A tervezők nagy hangsúlyt fektetnek a meghökkentő a látványosságokra és a hitelességre, amelyet folyamatosan frissíteni fognak.  De a high-tech mellett meg fog jelenni a Magyar Mezőgazdasági Múzeum néhány féltett kincse, pld. a világ első bortörvénye, amely Magyarországon született meg, vagy az a királyi rendelet, amely lehatárolta a Tokaj-hegyalja területét.

A Tokaji Mathiász Központ legyen meghatározó a kidolgozás alatt lévő Országos Mathiász Szőlő- és Borstratégiában, a Nemzeti Vidékfejlesztési Stratégia programjaként. Legyen a város a szakmai turizmus, képzések, tanfolyamok, konferenciák, borminősítések, borvásárok valamint a bor és a gasztronómia központja.

Város rehab is lesz

A beruházás elkezdése a közbeszerzés eredményhirdetése után kezdődik. Az építkezés időtartama körülbelül egy év (2013 tavasza). Az építkezés során szeretnénk, ha minél több tokaji ember kapna munkát, a létesítmény személyzete 5 fő lesz.  
 
A fejlesztés tervezett pénzügyi keret elszámolható költségei: 578.900.000 Ft, melyből az önrész legfeljebb 5% A Képviselő Testület döntött arról is, hogy a közbeszerzési felhívást még 2011. évben teszik közzé.

Ehhez a programhoz csatlakozik a képviselő testület által már elfogadott, város rehabilitációs program is, amely Tokaj kulturális tömbjére (József Attila utca), Szepesi köz ( új piac, parkolók és zöldfelületek, köz WC-k) illetve a volt óvoda előtti kert felszabadítására és parkká alakítására koncentrál, ahol játszótér, pihenőpark mellett elhelyezésre kerül Némethi Ferenc, a Tokaji vár falai alatt hősi halált halt várkapitányának 5/4-es szobra kerül elhelyezésre.    


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.