Új vállalkozóbarát rendelet a vendéglátásban

Ez év közepén új vállalkozóbarát, ugyanakkor az élelmiszerbiztonságot magas szinten garantáló rendelet lépett hatályba a vendéglátó-tevékenység szabályozásának keretében - hangoztatta Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára kedden Budapesten egy szakmai fórumon.

Az államtitkár jelezte: a vidékfejlesztési miniszter a rendelet kibocsátásával szerette volna megkönnyíteni a vendéglátásban dolgozók helyzetét, ugyanis korábban három rendelet is szabályozta ezt a tevékenységi kört. A mostani rendelet egyszerűbbé, átláthatóbbá teszi a vendéglátóegységek munkáját, valamint egyszerűsíti az adminisztratív terheket is. Emellett pedig továbbra is magas szinten garantálja az élelmiszerbiztonságot.

Az új jogszabály így rugalmasabban lesz alkalmazható, és egyben illeszkedik az uniós direktívákhoz is.

Kardeván Endre a szakmai eszmecserét megelőzően az MTI-nek elmondta: az új rendelet egyszerűsíti többek között a különböző élelmiszertípusok szakosított tárolásának követelményeit, továbbá lehetőséget nyújt a kistermelői nyerstej átvételére, valamint egyszerűbbé válhat az élelmiszerminták tárolása is. Továbbá az új rendelet meghatározza a vadászati termékek vendéglátó-ipari felhasználására vonatkozó szabályokat is, ezek szintén egyszerűbbé válnak, azaz az elejtett vadak húsát az állatorvosi ellenőrzést követően közvetlenül is felvásárolhatják a vendéglátóhelyek.

További változás az is, hogy a vendéglátó-létesítményben előállított élelmiszer a vendégek ellátása mellett 40 kilométeres körzetben értékesíthetővé válik.

Az államtitkár ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a HACCP-rendszer, - azaz a veszélyelemzés kritikus szabályozási pontok szisztémája - továbbra is érvényben marad. Ez garantálja ugyanis az élelmiszerbiztonság megőrzésének további magas szintjét. Az alkalmazás ugyanakkor egyszerűbbé válik, mivel a HACCP rendszerét minden vendéglátóhely maga alakítja ki, azaz a vendéglátóhelyek sajátságosságaik alapján határozhatják meg azokat a kritikus pontokat, amelyek az élelmiszerbiztonság szempontjából fontosak, és így fokozottan kell azokat ellenőrizni.

Kardeván Endre jelezte azt is, hogy a vendéglátó-ipari szakemberekkel most ismertetett rendelethez kapcsolódóan készül a jó higiéniai gyakorlati útmutató is, amellyel teljessé válik az élelmiszerbiztonsági szempontból elengedhetetlen szabályok köre. Ezt a feladatot a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) szakemberei most végzik.

Az államtitkár közölte: az új rendelet megjelenése nem jelent anyagi többletterhet a vendéglátó-ipari vállalkozások számára, sőt a terhek könnyítése kevesebb kiadással is jár majd a jövőben.

A szakmai fórumon elhangzott: a vendéglátó-ipari szakemberek számára most ismertetett rendelet illeszkedik a Nemzetgazdasági Minisztérium azon programjába, amely keretében a vendéglátás általános helyzetén kívánnak javítani.

Forrás: MTI


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.