Városi címre gyúrnak a tihanyiak

Nem rangkórság szállta meg a község önkormányzatát, egyszerűen összegyűjtötték az eddigi tapasztalatokat, megnézték a készülő szabályozást, és arra jutottak, hogy a következő időszakban csak akkor számíthatnak megfelelő pályázati forrásokra, ha városként indulnak értük.

Erről Tósoki Imre polgármester beszélt egy, a napokban tartott konferencián. A helyi lakosokkal, vállalkozókkal és más érintett szervezetekkel közösen tartott fórumra annak kapcsán került sor, hogy Tihany a múlt évben a fenntartható falufejlesztés kiváló színvonalú megvalósításáért Magyarországi Falumegújítási Díjat kapott, és így az idén pályázhatott az Európai Falumegújítási Díjra.

A polgármester az elmúlt hét évben lezajlott falumegújításról szólva elmondta, azt már az elején tisztázták, csak a turizmus lehet a megfelelő irány, és csak hosszú távra és átfogóan szabad tervezni. Tisztázták azt is, hogy a községeknek kínált pályázati lehetőségekkel élve esélyük sincs arra, hogy a tervezett és szükséges fejlesztésekhez megfelelő forrásokhoz jussanak. Ezért is dolgozták ki a milliárdos nagyságú Tihanyi Legenda projektet, amihez végül 2010-ben a kormány pénzt is biztosított. A fejlesztések azóta megvalósultak, most a folytatásra készülnek.Fontos a megfelelő rendezési terv

Tósoki Imre a korábban szerzett tapasztalatok alapján úgy vélte, ha egy település eséllyel akar indulni a fejlesztési támogatásokért, akkor mindig pontos célokkal, hosszú távra szóló tervekkel és ezekkel egybevágó rendezési tervvel kell rendelkeznie. Ha nincs megfelelő rendezési terv, ha az adott projekthez módosítani kell a meglévőt, akkor 1-1,5 évet elveszthetnek, és közben lemaradnak a gyorsabbak mögött.

Községként még jó eredménnyel szeretnének szerepelni az Európai Falumegújítási Pályázaton, amelynek a zsűrije várhatóan áprilisban érkezik a községbe. A következő cél már a városi státusz megszerzése lesz. A legkorábban jövő januárban lehet benyújtani erre a pályázatot, döntés jövő nyáron várható.

Digitális technika és helyi szövetkezet vállalkozóknak

A fórumon dr. Koncz Mária, a Tihanyi Legenda Kft. ügyvezetője a turisztikai fejlesztésekről, tervekről beszélt. Többek között szólt az új túraútvonalak kialakításáról, kiadványokról, információs szolgáltatások fejlesztéséről és a digitális technika alkalmazásáról. A helyi termékek kínálatának bővítése kapcsán elmondta, hogy sokan csinálnak már ma is jó dolgokat. A termékek piacra vitelét azonban akadályozza, hogy sokan nem rendelkeznek vállalkozói igazolvánnyal, tehát nem számlaképesek. Szerinte ezen a helyzeten segíthetnének egy helyi szövetkezet létrehozásával.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.