Veszélyben a gyulai kolbász

A fizetésképtelenség fenyegeti a magyar élelmiszeripar egykori zászlóshajóját, a Gyulai Húskombinátot.

Forgóeszköz-hitel nélkül könnyen csődbe mehet a Gyulai Húskombinát, legalábbis számolnak a legrosszabb forgatókönyvvel - tájékoztatta a Népszabadságot Ruck János, a Békés megyei húsfeldolgozó vezérigazgatója. Így megszűnhet csaknem másfélszáz éves gyulai húsipar, s ezzel együtt eltűnhet a piacról az eredetvédett gyulai kolbász, valamint a piacvezető gyulai májas.

Az alföldi városban súlyos szociális feszültségeket teremthet, ha bekövetkezik a legrosszabb forgatókönyv. A cég majdnem ötszáz alkalmazottjával a békési fürdőváros legnagyobb foglalkoztatója, valamint több száz termelő és beszállító megélhetését biztosítja a cég. A tavaly 8,5 milliárdos forgalom mellett több mint félmilliárdos veszteséget felhalmozó, és az idei évet is rosszul kezdő cég - 11-12 ezer tonnás termelésével - magyar kolbászgyártás közel 10 százalékát tudja a magáénak, míg a májas termékeknél 30 százalékos a hazai piaci részesedése.

A cég 1,8 milliárd forinttal tartozik a bankoknak, amelyek így a húskombinát minden ingatlanát jelzáloggal terhelték. Ez a cég vagyonához és az árbevételéhez képest még kezelhető nagyságrend, azonban napi likviditási gondokkal küzdenek az üzemben. Ráadásul, a gyenge forint miatt a külföldről beszerzett alapanyagok - fűszerek, belek és csomagolóanyagok - árai az égbe szöktek. Szabad források hiányában és a rossz forintárfolyam miatt a Gyulai Húskombinát csak korlátozottan tudja előre finanszírozni a termelést. Ezért, az élő kereskedelmi szerződéseinek sem tud minden esetben eleget tenni, amiért kötbért kell fizetnie - tovább növelve a veszteségeit. Pedig a válság ellenére jelentős kereslet mutatkozik a gyár termékei iránt.

Rontja a helyzetet, hogy az elmaradt fejlesztések miatt az üzem technológiái elavultak, így drágábban termelnek. Az elodázott energiatakarékossági beruházások most, a magas energiaárak miatt ütnek vissza. A rendszerváltás előtt több mint kétezer főt foglalkoztató, és nem kis részben a szovjet piacra termelő cég legjobb korszaka a nyolcvanas évek közepén volt, amikor évente egymillió sertést vágtak le az akkor korszerű üzemben. A kilencvenes évek privatizációs vesszőfutása idején azonban már fenyegette a megszűnés réme a vállalatot. A kilencvenes évek második felében cég átmenetileg a finanszírozó K&H Bank, majd nem sokkal később a nádudvari HAGE Zrt. birtokába került, amely ma is többségi tulajdonos. A megváltozott időket jelzi: 2005 nyara óta a sertésvágás is megszűnt a Gyulai Húskombinátban. Azóta bel- és külföldről félkész alapanyagként szerzik be a disznóhúst.

A 2005 szeptemberében a cég élére került Ruck János hároméves reorganizációs programot hirdetett meg. A tulajdonos és a finanszírozó bank segítségével ennek azonban csak az első üteme valósult meg: az akkori csődközeli helyzetet kezelni tudták, de az versenyképességüket - pénz hiányában - nem tudták növelni. Az elmúlt három-négy évben mintegy hatszázzal csökkent az itt dolgozók száma. Sikerült csaknem másfél- milliárd forint hitelt visszafizetni, szűkítették a termékpalettát, és egy konzervüzemet is kialakítottak cégen belül. A vezérigazgató szerint mielőbbi forgóeszköz-hitelre lenne szükségük, például a formálódó élelmiszeripari garanciaprogram keretében, amelynek lényege, hogy az MFB a kereskedelmi bankoktól felvehető minimum 200 millió és maximum kétmilliárd forintos hitelre 80 százalékos készfizető kezességet vállal. (nol.hu)


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.