Vitatott balatonföldvári strand- és kikötő-beruházás

A Balatonföldvár nyugati strandján tervezett strand- és kikötő-beruházást több szempontból aggályosnak tartják, ezért aláírás-gyűjtési akcióba kezdtek helyi lakosok és üdülőtulajdonosok, a kezdeményezés megalapozottságát vitató polgármester pedig népszavazás kiírását kezdeményezi a vita lezárása érdekében.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Balatonföldvár önkormányzata lassan egy évtizede, hogy fejleszteni szeretné a nyugati strandját, de ez máig nem sikerült. A 7-8 évvel ezelőtt kiválasztott befektető, a kaposvári Sevax Zrt. még nem kezdte meg a beruházást, amelynek engedélyeztetése most végső stádiumba érkezett, ez élezte ki az ellentétet a beruházás támogatói és ellenzői között. A tervek szerint az önkormányzati strandon többszintes ház épülne, öltözőknek, büfének, raktáraknak, irodáknak, étteremnek, wellness részlegnek adva helyet, és a strandhoz kapcsolódóan létesülne egy kikötő is.
Füleki Tímea, az aláírásgyűjtési akciót szervező Földvárért Civil Társaság képviselője az MTI-nek szombaton azt nyilatkozta, hogy a beruházás 2003-tól zajló előkészítése óta fellelhető önkormányzati testületi döntések dokumentációiból és tárgyalások jegyzőkönyveiből az derül ki, hogy a beruházót nem nyilvános pályáztatással választották ki. A város pénzügyi garanciák kérése nélkül vállalta, hogy a beruházó fejlesztési igényeihez alakítja a rendezési tervét, miközben az arról szóló egyetlen elvi megállapodást, hogy mit is kap cserében a település, évekkel ezelőtt felmondták nem teljesítés miatt.
Füleki Tímea szerint azon túl, hogy több szempontból aggályos az önkormányzat vagyongazdálkodása a stranddal kapcsolatban, a tervezett beruházás ellen is jogi kifogások merültek fel. Az aláírás-gyűjtési akción kívül további lépéseket terveznek azért, hogy szabálytalanul ne szerezhessen közterületen tartós földhasználati jogot magáncég, továbbá hogy az önkormányzat vezetése vegye figyelembe a helyi igényeket. Szeretnék elérni, hogy Balatonföldvár második kikötője a település másik, arra szintén alkalmas területén épüljön meg, és a nyugati strand a teljes területén valódi élménystranddá váljon. Mint kifejtette, az oda tervezett, 250 hajó befogadására alkalmas kikötő a strand fürdőzésre alkalmas partvonalának kétharmadát elfoglalná. A tiltakozók álláspontja szerint a strandra tervezett többszintes "épületkomplexum", amely tulajdonjogának döntő része a beruházó cégé lesz, túlzott nagyságú, és funkciója is megkérdőjelezhető.
Holovics Huba polgármester az MTI-nek nyilatkozva kifejtette, a településnek szüksége lenne a tervezett beruházás megvalósulására, hiszen városstratégiai kérdés, hogy olyan turisztikai attrakció létesüljön az önkormányzat nyugati standján, amely képes kiszolgálni a minőségi turizmust. Ezt a célt a jelenlegi állapotok nem szolgálják - hangsúlyozta. A polgármester az eddigi vizsgálatokra hivatkozva azt állította, hogy az önkormányzat 2004-ben szabályos pályáztatással választotta ki a beruházót a strandrehabilitációra, amelynek engedélyeztetése azonban folyamatosan csúszott a fejlesztés ellenzőinek, leginkább egy szomszédos társasház lakóinak támadásai miatt. Az egyik engedélyezetési eljárásban per is indult, amelyben a beruházó nyert jogerősen - tette hozzá.
A polgármester elmondása szerint a beruházó egy 1300 négyzetméternyi terület tartós földhasználati jogáért cserében vállalta, hogy felújítja az önkormányzati strandot, továbbá átadja, három évvel ezelőtti árakon számolva 130 millió forint értékű épület tulajdonjogát a településnek. A vállalás teljesítésére a város megfelelő garanciával rendelkezik - tette hozzá.
A tervezett beruházás szabályosságának megállapítása nem politikai, nem önkormányzati, hanem szakhatósági kérdés - hangsúlyozta a polgármester, aki szerint ha a hatóságok nem támasztanak több aggályt, akkor a tervek megvalósulhatnak, ehhez a város új vezetése is hozzájárulását adta. Az elmérgesedő vita lezárása érdekében kezdeményezi a testületnél, hogy írjanak ki népszavazást az ügyben, ahol pontosan kiderülhet, hogy a beruházást támadó civil szervezet valóban a többség, vagy csak egy kisebbség érdekeit képviseli - fogalmazott. Sérelmezte, hogy egyáltalán felmerülhetett, a város nem megfelelően gazdálkodik, hiszen - mint kifejtette - a település új vezetésének az elmúlt másfél évben már több mint félmilliárd forinttal sikerült gyarapítania a város vagyonát.

Forrás: MTI


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.