A New York-i székhelyű, de Európában is jelenlévő, marketingkommunikációval foglalkozó JWT legújabb, „100 Things to Watch in 2014” („100 dolog, amire érdemes figyelni 2014-ben”) című tanulmányában szót ejt arról is, hogy mi várható az élelmiszer- és zöldségpiacon ebben az évben – természetesen globális szinten.
„Izgalmas lesz látni, hogy milyen innovatív, korábban nem tapasztalt módon lehet felhasználni a zöldségeket és a zöldségekkel készült termékeket” – mondja Cameron Brown, az ausztrál zöldségtermesztők érdekeit képviselő szervezet, az Ausveg szóvivője.
A JWT a tanulmány eredménye alapján arra számít, hogy főként zöldségeket, rizst és hüvelyeseket felhasználva olyan kreatív ötletek fognak születni, amik tökéletesen helyettesíthetik a nehéz húsételeket, és mind az éttermek, mind a gyorséttermek kínálatába is bekerülhetnek.
Új ízek és technológia várható
A répaízű, apróra vágott uborkával vagy chilivel ízesített, zöldségalapú joghurtokra már most nagy az érdeklődés mint egészséges, sós harapnivalókra, amelyek idővel várhatóan megnehezítik a kevésbé tápláló snackek eladását. „A fogyasztók manapság egyre egészségtudatosabbak, így a zöldségek is egyre divatosabbak és többféleképpen felhasználhatók lesznek” – mondja Brown.
Mivel a termelők számára továbbra is fontos kérdés a fenntarthatóság, ezért előfordulhat, hogy rövid időn belül már az élelmiszerek csomagolása is fogyasztható lesz. Technológia ugyanis már létezik arra, hogy bármilyen ételt ehető csomagolásba zárjanak.
Forrás: FoodBev
Forrás: Élelmiszer Online