20 éves jubileumát ünnepli az Etyeki kúria

Az Etyeki Kúria 1996-ban 1,5 hektáros termőterülettel és egy ódon pincével kezdte meg működését, az elmúlt húsz év alatt az átgondolt stratégiai építkezés eredményeként mára Magyarország egyik legkorszerűbb, meghatározó borászatai közt tudhatja magát. A termőterületek nagysága a huszadik születésnapon két borvidéken megközelíti az 50 hektárt, az eladott palackszám a kezdeti pár ezer palackkal szemben mára közelít a 200.000-hez és évről-évre 30%-ot meghaladóan emelkedik. A kezdeti lendület tehát nem szűnik.

20 évvel ezelőtt kezdődött minden

20 évvel ezelőtt Budapest szőlőskertjében, Etyeken, az Öreghegyen a rendszerváltás utáni időszak egyik meghatározó borászatát, a Báthori Pincészetet Ottrubay Ágnes és István vette át, és élesztette újjá Etyeki Kúria néven.

A pincészet már akkor a úttörő szellemiségéről volt ismert, melyhez nagyban hozzájárult az akkoriban Magyarországon még nem igazán elterjedt hűtött erjesztési eljárás és az acéltartályok alkalmazása is. Ez a szemléletmód megköveteli az állandó fejlesztést, így hamarosan elindult a 150 éves pince fölött egy feldolgozó és kóstoltató építése, az első igazi nagy szüret termését már itt dolgozhatták fel.

Jubilumi programok a Design Hét rendezvényen

Az Etyeki Kúria a huszadik születésnapja alkalmából az idén először részt vesz a Design Hét rendezvénysorozatán és 2016. Szeptember 29-én és 30-án beköltözik a belvárosba, hogy együtt pezseghessen a fiatalokkal egy erre a célra kialakított pop-up közösségi térben, ahol érezhetik és élhetik át a Kúria szemléletét, hangulatát, és az általa képviselt értékeket. A Szabadság tér 14. szám alatti térbe azokat az érdeklődőket várja az Etyeki Kúria, akik kíváncsiak a design és a minőségi borkészítés és -fogyasztás összefüggéseire és közben szívesen meg is kóstolják a Kúria aktuális borait.

Design és borászat

A pop-up tér belső kialakításán a MOME végzett illetve doktorandusz hallgatói, Szűts Nóra, Bene Tamás és Baló László Dániel dolgoznak. Szeptember 29-én a tér 11 órától lesz nyitva, 18 órakor Winkler Nóra moderálásával kezdődik egy beszélgetés, amelyen olyan kérdésekre keressük a válaszokat, hogy milyen szerep jut a designnak egy minőségi borászat életében és meddig terjedhet az önmegvalósítás és hol kezdődik a funkcionalitás? A beszélgetőpartnerek, a Kúria arculatát megálmodó Cordula Alessandri, az épületet megtervező építész Bordás Péter és a borokat készítő borász, Mérész Sándor. A fiatal designerek installációját a szeptember 30-i zárópartyn Nemes Márton képzőművész és Szegedi Kata divattervező rendhagyó bemutatója egészíti ki.

 A Design Hét programjain való részvétel ingyenes, a party regisztrációhoz kötött: [email protected]

Forrás: Vendég&Hotel Online


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.