40 féle ehető virág termesztését kutatja az EU

Ősi, elfeledett hagyományokhoz térünk vissza, hiszen néhány generációval korábban a receptek hozzávalói között virágok is szerepeltek.

Egy Nizza melletti üvegházban a CREAM-ANTEA kertészei és kutatói a minőségellenőrzést természetesen ízleléssel kezdik. A francia-olasz együttműködést az Európai Unió támogatja, hogy segítsék az ehető virágok szektorának erősödését. Az ANTEA projekt keretében 40 féle ehető virágot tanulmányoznak. A kutatás költségvetése 1 millió 750 ezer euró. 85 százalékban, vagyis másfél millió euróval az EU támogatja. A projektben hét partner működik együtt: egyetemek, kutatóközpontok, francia és olasz kereskedelmi kamarák. Az olaszországi Albengában találkozunk Barbara Ruffonival, aki három éve indította a projektet.

Barbara Ruffoni, projektmanager: „A virágok mindig is az étkezési kultúra részei voltak, nagyszüleink receptjeiben még megtaláljuk Olaszországban és Franciaországban is. Egészen az ókori római időkig tudunk ehető virágok fogyasztásáról. A projekt kezdetén csak néhány termelővel dolgoztunk együtt, ma már 60-70 partnerünk termeszt ehető virágokat.” A virágkertészeti szektor válságban van, Marco ezért határozott úgy, hogy gazdasága 15 százalékán ehető virágokkal foglalkozik.

Marco Ravera, virágtermesztő: „Bekapcsolódtunk az ANTEA projektjébe. Itt valós körülmények között ismételjük meg, ami a laboratóriumban kísérletek szintjén sikerült, és évszakosan teszteljük a termékenységet.” Az eredmények bekerülnek az Albengai Kutatóközpont (CERSSA) adatbázisába. Itt jelenleg begóniák és ibolyafélék termesztését vizsgálják ledes világítással segítve.

Federico Tibivella, agronómus: „Az ibolya- és begóniafélék rendszerint erős növények, nincs velük különösebb gond.”

Az ANTEA projekt másik pillérje a visszajelzések a fogyasztóktól, éttermi szakácsoktól, akik elkészítik az ehető virágokat. Egy vence-i séf, Christophe Dufau szerint akár egy Michelin-csillagot is hozhatnak a virágok: „Sziromról sziromra botnom a virágokat, hogy a vendégeknek a legintentenzívebb élvezetet nyújtsam. Ha a vendégeknek ízlik, én is jól végeztem a munkám.”

Forrás: Euronews


Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.
Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.