40 féle ehető virág termesztését kutatja az EU

Ősi, elfeledett hagyományokhoz térünk vissza, hiszen néhány generációval korábban a receptek hozzávalói között virágok is szerepeltek.

Egy Nizza melletti üvegházban a CREAM-ANTEA kertészei és kutatói a minőségellenőrzést természetesen ízleléssel kezdik. A francia-olasz együttműködést az Európai Unió támogatja, hogy segítsék az ehető virágok szektorának erősödését. Az ANTEA projekt keretében 40 féle ehető virágot tanulmányoznak. A kutatás költségvetése 1 millió 750 ezer euró. 85 százalékban, vagyis másfél millió euróval az EU támogatja. A projektben hét partner működik együtt: egyetemek, kutatóközpontok, francia és olasz kereskedelmi kamarák. Az olaszországi Albengában találkozunk Barbara Ruffonival, aki három éve indította a projektet.

Barbara Ruffoni, projektmanager: „A virágok mindig is az étkezési kultúra részei voltak, nagyszüleink receptjeiben még megtaláljuk Olaszországban és Franciaországban is. Egészen az ókori római időkig tudunk ehető virágok fogyasztásáról. A projekt kezdetén csak néhány termelővel dolgoztunk együtt, ma már 60-70 partnerünk termeszt ehető virágokat.” A virágkertészeti szektor válságban van, Marco ezért határozott úgy, hogy gazdasága 15 százalékán ehető virágokkal foglalkozik.

Marco Ravera, virágtermesztő: „Bekapcsolódtunk az ANTEA projektjébe. Itt valós körülmények között ismételjük meg, ami a laboratóriumban kísérletek szintjén sikerült, és évszakosan teszteljük a termékenységet.” Az eredmények bekerülnek az Albengai Kutatóközpont (CERSSA) adatbázisába. Itt jelenleg begóniák és ibolyafélék termesztését vizsgálják ledes világítással segítve.

Federico Tibivella, agronómus: „Az ibolya- és begóniafélék rendszerint erős növények, nincs velük különösebb gond.”

Az ANTEA projekt másik pillérje a visszajelzések a fogyasztóktól, éttermi szakácsoktól, akik elkészítik az ehető virágokat. Egy vence-i séf, Christophe Dufau szerint akár egy Michelin-csillagot is hozhatnak a virágok: „Sziromról sziromra botnom a virágokat, hogy a vendégeknek a legintentenzívebb élvezetet nyújtsam. Ha a vendégeknek ízlik, én is jól végeztem a munkám.”

Forrás: Euronews


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.