„A főszezon is kezd a hétvégékre korlátozódni”

Az év eleje remek lehetőséget biztosít arra, hogy egy kicsit visszatekintsünk az előző esztendőre és értékeljük azt. Már rég tudjuk, hogy a fővárosban élők a nyári hétvégéken általában ideiglenesen áttelepülnek a „magyar tenger” közelébe, de vajon milyen volt összességében a tavalyi főszezon, illetve az azon kívüli időszak a Balaton déli partján?

A tapasztalatokról Szikra Gabriellával, A Konyhám Stúdió 365 séf-tulajdonosával beszélgetett a Dining Guide (a teljes interjú a linken olvasható).

Szikra Gabriella és A Konyhám / Fotó: FB
Szikra Gabriella és A Konyhám / Fotó: FB

A főszezonban is a hétvégék voltak a legforgalmasabbak vagy azért lehetett számítani azokra a vendégekre, akik akár egy-két hétre utaztak pihenni a vízpartra? 

Azt vettük észre, hogy a főszezon is kezd a hétvégékre korlátozódni,

esetleg egy-két nappal kiegészítik a vendégek, tehát lényegében péntektől-hétfőig maradnak. Elképzelhető, hogy ez a jövőben úgy fog kinézni, hogy áprilistól október végéig tartani fog maga a szezon, viszont jobban el fog aprózódni, koncentráltan a hétvégéken.   

Wellington sertésszűzból - A Konyhám / Fotó: FB
Wellington sertésszűzból - A Konyhám / Fotó: FB

Nyilván mindenkinek, aki a Balatonnál üzemeltet valamilyen vendéglátóhelyet, az lenne a célja, hogy „négyévszakossá” váljon. Ez a gyakorlatban mennyire valósul meg? 

A déli part alapvetően nehezebb kérdés, ugyanis itt nincs annyi szálláslehetőség, nincsenek nagy hotelek. A vendégházak tulajdonosai elkezdték felismerni a lehetőséget, és már egyre többen a téli időszakra is alkalmassá, tehát fűthetővé teszik a házakat, de azért összességében nyilván nem utaznak ide annyian télen, mint nyáron. Az viszont nagy szerencse, hogy a síszezon során oda- vagy hazaúton sokan betérnek hozzánk ebédelni vagy vacsorázni, tehát ilyenkor is egészen jó forgalomra lehet számítani.  

Szilva savarin - A Konyhám / Fotó: FB
Szilva savarin - A Konyhám / Fotó: FB

Külföldön, például Franciaországban vagy Olaszországban bevett szokás, hogy „mindössze” egy étterem miatt hajlandóak a vendégek akár több száz kilométerrel arrébb utazni. Itthon mennyire működik ez a fajta gasztroturizmus? 

Nekünk az a tapasztalatunk, hogy vannak olyan vendégeink, akik képesek akár vonatra is szállni azért, hogy ellátogassanak hozzánk.

Eljönnek és megnézik az őszi vagy téli Balatont, esznek egy jót – sőt, így, hogy tömegközlekedéssel érkeznek még ihatnak is, este pedig visszautaznak. Persze az teljesen más távlatokat nyit, ha van szálláslehetőség is. Azt jól lehet látni, hogy ahol vannak ősszel és télen is működő szálláshelyek, ott sokkal nagyobb ezekben az időszakokban is az élet. Például egy kávézó tovább lehet nyitva, ennek köszönhetően bővítheti a kínálatot, és így tovább. 

Szerencsére azért nekünk is vannak lehetőségeink, például havonta egy-két csütörtöki alkalommal szoktunk „főzz a séffel” estet tartani, amikor a vendégekkel közösen készítjük el a fogásokat, majd pedig együtt fogyasztjuk el azokat. Ezt követően sokan vissza szoktak térni egy következő alkalommal a családdal vagy barátokkal, hogy megmutassák az éttermet, ahol már ők is főztek. De például egy új kezdeményezés a TASTE BALATON, amely egy tíz napos gasztro- és kulturális fesztivál, amihez mi is csatlakoztunk, kíváncsian várjuk, hogy mennyire fogja megmozgatni az embereket, és felpezsdíteni a balatoni életet márciusban. 

 


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.