„A főszezon is kezd a hétvégékre korlátozódni”

Az év eleje remek lehetőséget biztosít arra, hogy egy kicsit visszatekintsünk az előző esztendőre és értékeljük azt. Már rég tudjuk, hogy a fővárosban élők a nyári hétvégéken általában ideiglenesen áttelepülnek a „magyar tenger” közelébe, de vajon milyen volt összességében a tavalyi főszezon, illetve az azon kívüli időszak a Balaton déli partján?

A tapasztalatokról Szikra Gabriellával, A Konyhám Stúdió 365 séf-tulajdonosával beszélgetett a Dining Guide (a teljes interjú a linken olvasható).

Szikra Gabriella és A Konyhám / Fotó: FB
Szikra Gabriella és A Konyhám / Fotó: FB

A főszezonban is a hétvégék voltak a legforgalmasabbak vagy azért lehetett számítani azokra a vendégekre, akik akár egy-két hétre utaztak pihenni a vízpartra? 

Azt vettük észre, hogy a főszezon is kezd a hétvégékre korlátozódni,

esetleg egy-két nappal kiegészítik a vendégek, tehát lényegében péntektől-hétfőig maradnak. Elképzelhető, hogy ez a jövőben úgy fog kinézni, hogy áprilistól október végéig tartani fog maga a szezon, viszont jobban el fog aprózódni, koncentráltan a hétvégéken.   

Wellington sertésszűzból - A Konyhám / Fotó: FB
Wellington sertésszűzból - A Konyhám / Fotó: FB

Nyilván mindenkinek, aki a Balatonnál üzemeltet valamilyen vendéglátóhelyet, az lenne a célja, hogy „négyévszakossá” váljon. Ez a gyakorlatban mennyire valósul meg? 

A déli part alapvetően nehezebb kérdés, ugyanis itt nincs annyi szálláslehetőség, nincsenek nagy hotelek. A vendégházak tulajdonosai elkezdték felismerni a lehetőséget, és már egyre többen a téli időszakra is alkalmassá, tehát fűthetővé teszik a házakat, de azért összességében nyilván nem utaznak ide annyian télen, mint nyáron. Az viszont nagy szerencse, hogy a síszezon során oda- vagy hazaúton sokan betérnek hozzánk ebédelni vagy vacsorázni, tehát ilyenkor is egészen jó forgalomra lehet számítani.  

Szilva savarin - A Konyhám / Fotó: FB
Szilva savarin - A Konyhám / Fotó: FB

Külföldön, például Franciaországban vagy Olaszországban bevett szokás, hogy „mindössze” egy étterem miatt hajlandóak a vendégek akár több száz kilométerrel arrébb utazni. Itthon mennyire működik ez a fajta gasztroturizmus? 

Nekünk az a tapasztalatunk, hogy vannak olyan vendégeink, akik képesek akár vonatra is szállni azért, hogy ellátogassanak hozzánk.

Eljönnek és megnézik az őszi vagy téli Balatont, esznek egy jót – sőt, így, hogy tömegközlekedéssel érkeznek még ihatnak is, este pedig visszautaznak. Persze az teljesen más távlatokat nyit, ha van szálláslehetőség is. Azt jól lehet látni, hogy ahol vannak ősszel és télen is működő szálláshelyek, ott sokkal nagyobb ezekben az időszakokban is az élet. Például egy kávézó tovább lehet nyitva, ennek köszönhetően bővítheti a kínálatot, és így tovább. 

Szerencsére azért nekünk is vannak lehetőségeink, például havonta egy-két csütörtöki alkalommal szoktunk „főzz a séffel” estet tartani, amikor a vendégekkel közösen készítjük el a fogásokat, majd pedig együtt fogyasztjuk el azokat. Ezt követően sokan vissza szoktak térni egy következő alkalommal a családdal vagy barátokkal, hogy megmutassák az éttermet, ahol már ők is főztek. De például egy új kezdeményezés a TASTE BALATON, amely egy tíz napos gasztro- és kulturális fesztivál, amihez mi is csatlakoztunk, kíváncsian várjuk, hogy mennyire fogja megmozgatni az embereket, és felpezsdíteni a balatoni életet márciusban. 

 


Ezeket a strandételeket mindenképp meg kell kóstolni!

Ezeket a strandételeket mindenképp meg kell kóstolni! 

40 különleges balatoni ételt kóstolt körbe a Balatoni Kör szakmai előzsűrije, és választotta ki azt a tíz nevezőt, akik bekerültek az Év strandétele verseny döntőjébe.
Tevetej-nagyhatalom lennénk?

Tevetej-nagyhatalom lennénk? 

Ugyanis a magyarországi tevetej feldolgozását tanulmányozás céljából a távoli Csádból egy komplett delegáció érkezett hazánkba.
Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni

Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni 

A Mátra gyönyörű bortermelő vidékén található Ludányi Pincészet tulajdonosával, Ludányi Józseffel beszélgettünk a borászat történetéről és persze borokról.
Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat?

Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat? 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) már várja a jelöléseket.
A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik

A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik 

2024-ben a Dining Guide Év Fenntartható Étterme a Natura Hill Zebegény.
Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka

Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka 

Egy tanulmány több mint húszezer Google véleményt vizsgált meg, hogy felmérje, mely borászatok találhatók a legfestőibb helyeken.
MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma

MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) minden évben közzéteszi statisztikai helyzetjelentését a vendéglátásról, így tettek 2023-mal kapcsolatban is.
A Top 10  legmenőbb koktélbár

A Top 10 legmenőbb koktélbár 

Mutatjuk az ország legmenőbb koktélbárjait!
Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot

Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot 

Extra hűtési megoldásokra van szükség, hogy az élelmiszerek a megfelelő hőmérsékleten érkezzenek meg a kiszolgáló egységekbe.
A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre

A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre 

Készül az első, balatoni településről elnevezett sör, amely Zamárdiban, a Balaton Beer Weekenden debütál.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.