„A főszezon is kezd a hétvégékre korlátozódni”

Az év eleje remek lehetőséget biztosít arra, hogy egy kicsit visszatekintsünk az előző esztendőre és értékeljük azt. Már rég tudjuk, hogy a fővárosban élők a nyári hétvégéken általában ideiglenesen áttelepülnek a „magyar tenger” közelébe, de vajon milyen volt összességében a tavalyi főszezon, illetve az azon kívüli időszak a Balaton déli partján?

A tapasztalatokról Szikra Gabriellával, A Konyhám Stúdió 365 séf-tulajdonosával beszélgetett a Dining Guide (a teljes interjú a linken olvasható).

Szikra Gabriella és A Konyhám / Fotó: FB
Szikra Gabriella és A Konyhám / Fotó: FB

A főszezonban is a hétvégék voltak a legforgalmasabbak vagy azért lehetett számítani azokra a vendégekre, akik akár egy-két hétre utaztak pihenni a vízpartra? 

Azt vettük észre, hogy a főszezon is kezd a hétvégékre korlátozódni,

esetleg egy-két nappal kiegészítik a vendégek, tehát lényegében péntektől-hétfőig maradnak. Elképzelhető, hogy ez a jövőben úgy fog kinézni, hogy áprilistól október végéig tartani fog maga a szezon, viszont jobban el fog aprózódni, koncentráltan a hétvégéken.   

Wellington sertésszűzból - A Konyhám / Fotó: FB
Wellington sertésszűzból - A Konyhám / Fotó: FB

Nyilván mindenkinek, aki a Balatonnál üzemeltet valamilyen vendéglátóhelyet, az lenne a célja, hogy „négyévszakossá” váljon. Ez a gyakorlatban mennyire valósul meg? 

A déli part alapvetően nehezebb kérdés, ugyanis itt nincs annyi szálláslehetőség, nincsenek nagy hotelek. A vendégházak tulajdonosai elkezdték felismerni a lehetőséget, és már egyre többen a téli időszakra is alkalmassá, tehát fűthetővé teszik a házakat, de azért összességében nyilván nem utaznak ide annyian télen, mint nyáron. Az viszont nagy szerencse, hogy a síszezon során oda- vagy hazaúton sokan betérnek hozzánk ebédelni vagy vacsorázni, tehát ilyenkor is egészen jó forgalomra lehet számítani.  

Szilva savarin - A Konyhám / Fotó: FB
Szilva savarin - A Konyhám / Fotó: FB

Külföldön, például Franciaországban vagy Olaszországban bevett szokás, hogy „mindössze” egy étterem miatt hajlandóak a vendégek akár több száz kilométerrel arrébb utazni. Itthon mennyire működik ez a fajta gasztroturizmus? 

Nekünk az a tapasztalatunk, hogy vannak olyan vendégeink, akik képesek akár vonatra is szállni azért, hogy ellátogassanak hozzánk.

Eljönnek és megnézik az őszi vagy téli Balatont, esznek egy jót – sőt, így, hogy tömegközlekedéssel érkeznek még ihatnak is, este pedig visszautaznak. Persze az teljesen más távlatokat nyit, ha van szálláslehetőség is. Azt jól lehet látni, hogy ahol vannak ősszel és télen is működő szálláshelyek, ott sokkal nagyobb ezekben az időszakokban is az élet. Például egy kávézó tovább lehet nyitva, ennek köszönhetően bővítheti a kínálatot, és így tovább. 

Szerencsére azért nekünk is vannak lehetőségeink, például havonta egy-két csütörtöki alkalommal szoktunk „főzz a séffel” estet tartani, amikor a vendégekkel közösen készítjük el a fogásokat, majd pedig együtt fogyasztjuk el azokat. Ezt követően sokan vissza szoktak térni egy következő alkalommal a családdal vagy barátokkal, hogy megmutassák az éttermet, ahol már ők is főztek. De például egy új kezdeményezés a TASTE BALATON, amely egy tíz napos gasztro- és kulturális fesztivál, amihez mi is csatlakoztunk, kíváncsian várjuk, hogy mennyire fogja megmozgatni az embereket, és felpezsdíteni a balatoni életet márciusban. 

 


Molnár Ferenc álma teljesül: márciustól 0/24-ben nyitva a New York Café

Molnár Ferenc álma teljesül: márciustól 0/24-ben nyitva a New York Café 

Újabb mérföldkőhöz érkezett a világ legszebb kávéházaként számon tartott 130 éves New York Café.
Debrecen borai az idén a következők...

Debrecen borai az idén a következők... 

Hét borvidék hét kiemelkedő pincészete kapta meg a Debrecen Város Bora címet.
Elhunyt a magyar csilitermesztés meghatározó alakja

Elhunyt a magyar csilitermesztés meghatározó alakja 

Váratlanul elhunyt a magyar csili világ ismert alakja, Bánfi Krisztián, akinek Kígyóscsili névvel fémjelzett vállalkozása a hazai csilitermesztés elengedhetetlen részévé vált.
Bajban Románia burgonyatermesztése

Bajban Románia burgonyatermesztése 

Márpedig Európa burgonyatermesztésének harmadát eddig Románia adta.
Nincs fából vaskarika: búcsúzik a balatonfüredi étterem

Nincs fából vaskarika: búcsúzik a balatonfüredi étterem 

Az étterem  közösségi oldalán jelentette be, hogy fájó szívvel, de bezárják a vendéglátóegységet.
Programok és fejlesztések a villányi borvidéken

Programok és fejlesztések a villányi borvidéken 

A következő pár évben összesen mintegy ötmilliárd forintnyi fejlesztés valósul meg Villányban.
Rajnai rizling a legjobb magyar borok között

Rajnai rizling a legjobb magyar borok között 

A Pannonhalmi borvidék egyik legismertebb pincészeténél, a Cseri Pincészetnél jóideje fontos szerep jut a számoknak.  
Hamarosan személyzet nélküli Auchant nyitnak Újbudán

Hamarosan személyzet nélküli Auchant nyitnak Újbudán 

Személyzet nélküli, okos üzletet nyit február végén a nemzetközi kiskereskedelmi üzletlánc.
Michelin-csillagok Ausztriának: kulináris kiválóságok díjazása a MICHELIN Guide-on

Michelin-csillagok Ausztriának: kulináris kiválóságok díjazása a MICHELIN Guide-on 

Mérföldkő az osztrák kulináris és turizmus helyzetben: 82 MICHELIN-csillag, 33 Zöld Csillag és 43 Bib-Gourmand-díj Ausztriának.
Felmérés: mennyit költenek fenntartás nélkül a vendégek egy étteremben?

Felmérés: mennyit költenek fenntartás nélkül a vendégek egy étteremben? 

A hazai vendéglátóipar számára érdekes adatokat szolgáltat az a kutatás, amelynek legfőbb megállapításait most ismertetjük.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.