A pulyka reneszánsza a konyhában

Az esemény házigazdái, Csorbai Attila, a Magyar Baromfi Terméktanács elnöke, és Nagy Erzsébet, a Gallicoop Zrt. marketingvezetője izgalmas betekintést nyújtottak a pulykahús aktuális helyzetébe, a fogyasztási szokásokba és megújuló kínálatukba.

Az utóbbi évtizedekben méltatlan helyzetbe került pulykahús ma újra elindulhat a népszerűség útján. Mint Csorbai Attila elmondta, az elmúlt években világszerte csökkenni kezdett a pulykahús fogyasztása, az Egyesült Államokban például mára jócskán visszaesett az éves pulykafogyasztás, pedig évekkel korábban még 8 kg/fő körül volt. Az éttermi fogyasztás csökkenése a Covid járvány idején volt nagyon releváns - ez és az egyszerűbb ételek iránti kereslet is hozzájárult ahhoz, hogy a csirke átvette a pulyka helyét a hétköznapokban.


Fotó: SZT

Pedig, tette hozzá, a pulykahús több figyelmet érdemelne, mivel igen figyelemreméltó tulajdonságai vannak: vörös és fehér húsként egyaránt felhasználható, így sokféle étel alapanyaga lehet, zsírt lényegében nem tartalmaz, viszont magas a fehérjetartalma és tele van vitaminokkal. Hipoallergén tulajdonságai miatt - mivel könnyen emészthető és tápláló - a bébiételek egyik fő alapanyaga,

A Gallicoop, Magyarország egyik legnagyobb pulykafeldolgozó vállalata ezért kiemelt figyelmet fordít a pulykahús népszerűsítésére. A cég 1989-ben indult családi vállalkozásként, mára pedig 1500 főt foglalkoztató, 66 milliárd forint éves árbevételt elérő vállalattá nőtte ki magát, tudtuk meg még a közös főzés előtt Nagy Erzsébettől, a Gallicoop marketingvezetőjétől, aki kiemelte azt is, hogy egyre sikeresebbek az Európán kívüli export piacokon és jelen vannak Japánban, Kínában és Dubajban is.

Hozzáfűzte, hogy a cég a változó fogyasztói igényekhez igazítja a termékeit, azonban a telített nemzetközi piacok miatt a vállalat egyre inkább a késztermékek fejlesztésére összpontosít, például a Gallio prémium termékcsaládra, amely 90% feletti hústartalommal rendelkezik.

A magas minőségre nem csak a termékfejlesztés során törekednek, hanem a fenntartható működés is folyamatos fókuszpontban és stratégiai terveik középpontjában áll. Üzemük napelemekkel, víztisztító teleppel működik, környezetbarát csomagolóanyagokat használnak, ezzel is hozzájárulva a hosszú távú fenntarthatósághoz, és a minőségbiztosítás érdekében a cég dolgozói maguk is rendszeresen tesztelik termékeiket, hogy csak a legjobb minőségű élelmiszerek kerüljenek a vásárlók asztalára. És mint megtudtuk a pulykák jól tartására is igen szigorú európai uniós szabályok vonatkoznak, amelyek lehetővé teszik, hogy tényleg a lehető legjobban és legegészségesebben táplálva éldégéljenek az állatok.

A workshop alkalmával elhangzott az is, hogy sokan megijednek a pulykahústól és attól tartanak, hogy nehezebb elkészíteni, mint a csirkét, de a Gallicoop szakértői szerint ez egyszerűen orvosolható megfelelő pácolással vagy főzési technikával, amelyet ezúttal gyorsan le is teszteltünk.


Fotó: SZT

Ebben a szellemben kezdtünk hozzá közös főzésünkhöz, és darált pulykahúsból, illetve pulykamájból a Chefparade séfje, Zoboki Zoltán mindenre figyelő tekintete és szakszerű tanácsai kíséretében crostini neri-t, azaz pulykamájas pirítóst, sütőtökös pulykaragut és cannelloni di tacchino-t, vagyis pulykás cannelloni-t készítettünk. A sok finomság után természetesen a desszert sem maradt el: a séf receptje alapján szinte játszi könnyeddséggel elkészítettük a franciák fordított almatortáját, a tarte tatin-t. A feladat sokkal egyszerűbb volt, mint gondoltuk, és az eredmény sem maradt el: degeszre ettük magunkat.


Fotó: SZT

A workshop és a közös főzés remek alkalom volt arra, hogy felfedezzük a pulykában rejlő további dimenziókat és magunkban leszámoltunk végre azzal a tévhittel is, hogy a csirkemellhez hasonlóan szeletekre vágva rántott húsként gondoljunk erre az állatra. Mert a pulykában ennél sokkal több van…


Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.
Tojásválság az USA-ban

Tojásválság az USA-ban 

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának adatai alapján a tojás ára soha nem látott magasságokba emelkedett az elmúlt hónapokban.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.