A pulyka reneszánsza a konyhában

Az esemény házigazdái, Csorbai Attila, a Magyar Baromfi Terméktanács elnöke, és Nagy Erzsébet, a Gallicoop Zrt. marketingvezetője izgalmas betekintést nyújtottak a pulykahús aktuális helyzetébe, a fogyasztási szokásokba és megújuló kínálatukba.

Az utóbbi évtizedekben méltatlan helyzetbe került pulykahús ma újra elindulhat a népszerűség útján. Mint Csorbai Attila elmondta, az elmúlt években világszerte csökkenni kezdett a pulykahús fogyasztása, az Egyesült Államokban például mára jócskán visszaesett az éves pulykafogyasztás, pedig évekkel korábban még 8 kg/fő körül volt. Az éttermi fogyasztás csökkenése a Covid járvány idején volt nagyon releváns - ez és az egyszerűbb ételek iránti kereslet is hozzájárult ahhoz, hogy a csirke átvette a pulyka helyét a hétköznapokban.


Fotó: SZT

Pedig, tette hozzá, a pulykahús több figyelmet érdemelne, mivel igen figyelemreméltó tulajdonságai vannak: vörös és fehér húsként egyaránt felhasználható, így sokféle étel alapanyaga lehet, zsírt lényegében nem tartalmaz, viszont magas a fehérjetartalma és tele van vitaminokkal. Hipoallergén tulajdonságai miatt - mivel könnyen emészthető és tápláló - a bébiételek egyik fő alapanyaga,

A Gallicoop, Magyarország egyik legnagyobb pulykafeldolgozó vállalata ezért kiemelt figyelmet fordít a pulykahús népszerűsítésére. A cég 1989-ben indult családi vállalkozásként, mára pedig 1500 főt foglalkoztató, 66 milliárd forint éves árbevételt elérő vállalattá nőtte ki magát, tudtuk meg még a közös főzés előtt Nagy Erzsébettől, a Gallicoop marketingvezetőjétől, aki kiemelte azt is, hogy egyre sikeresebbek az Európán kívüli export piacokon és jelen vannak Japánban, Kínában és Dubajban is.

Hozzáfűzte, hogy a cég a változó fogyasztói igényekhez igazítja a termékeit, azonban a telített nemzetközi piacok miatt a vállalat egyre inkább a késztermékek fejlesztésére összpontosít, például a Gallio prémium termékcsaládra, amely 90% feletti hústartalommal rendelkezik.

A magas minőségre nem csak a termékfejlesztés során törekednek, hanem a fenntartható működés is folyamatos fókuszpontban és stratégiai terveik középpontjában áll. Üzemük napelemekkel, víztisztító teleppel működik, környezetbarát csomagolóanyagokat használnak, ezzel is hozzájárulva a hosszú távú fenntarthatósághoz, és a minőségbiztosítás érdekében a cég dolgozói maguk is rendszeresen tesztelik termékeiket, hogy csak a legjobb minőségű élelmiszerek kerüljenek a vásárlók asztalára. És mint megtudtuk a pulykák jól tartására is igen szigorú európai uniós szabályok vonatkoznak, amelyek lehetővé teszik, hogy tényleg a lehető legjobban és legegészségesebben táplálva éldégéljenek az állatok.

A workshop alkalmával elhangzott az is, hogy sokan megijednek a pulykahústól és attól tartanak, hogy nehezebb elkészíteni, mint a csirkét, de a Gallicoop szakértői szerint ez egyszerűen orvosolható megfelelő pácolással vagy főzési technikával, amelyet ezúttal gyorsan le is teszteltünk.


Fotó: SZT

Ebben a szellemben kezdtünk hozzá közös főzésünkhöz, és darált pulykahúsból, illetve pulykamájból a Chefparade séfje, Zoboki Zoltán mindenre figyelő tekintete és szakszerű tanácsai kíséretében crostini neri-t, azaz pulykamájas pirítóst, sütőtökös pulykaragut és cannelloni di tacchino-t, vagyis pulykás cannelloni-t készítettünk. A sok finomság után természetesen a desszert sem maradt el: a séf receptje alapján szinte játszi könnyeddséggel elkészítettük a franciák fordított almatortáját, a tarte tatin-t. A feladat sokkal egyszerűbb volt, mint gondoltuk, és az eredmény sem maradt el: degeszre ettük magunkat.


Fotó: SZT

A workshop és a közös főzés remek alkalom volt arra, hogy felfedezzük a pulykában rejlő további dimenziókat és magunkban leszámoltunk végre azzal a tévhittel is, hogy a csirkemellhez hasonlóan szeletekre vágva rántott húsként gondoljunk erre az állatra. Mert a pulykában ennél sokkal több van…


Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.
 Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken

Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken 

Június 7-én és 8-án harmincegyedik alkalommal nyitja meg kapuit a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék.
Gasztrohétvége Cserkeszőlőn

Gasztrohétvége Cserkeszőlőn 

A kunsági település ad otthont egy új gasztro-kulturális fesztiválnak. 
Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban

Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban 

Az év legnagyobb kéknyelű kóstolója Badacsonyban.
Hamburger – mindenek felett?

Hamburger – mindenek felett? 

Felmérés a hazai fogyasztói szokásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.