A világ legszebb történelmi kávéházainak koronaékszere a pesti New York Kávéház

Az Európa Tanács keretében működő Historic Cafés Route – a Történelmi Kávéházak Útvonala - nevet viselő szövetség új elnöke, Arnold G. Klingels a hétvégén Budapestre látogatott, hogy köszöntse a világ legszebb kávéházának tartott New Yorkot, és annak igazgatójával, Szabó Csabával együtt emléktáblát helyezzen el a falán.

Mint az emléktábla-avatáskor Arnold G, Klingels hangsúlyozta,

a Historic Cafés Route lehetőséget kínál a turistáknak, hogy érdekes, tematikus európai utazásokat tervezzenek, visszalépve az időben.

Élvezzék az aranykor kávézóinak hangulatát, miközben megismerkednek azzal a fontos szereppel, amelyet a múltban játszottak és játszanak ma is, Európa kultúrtörténetének alakításában. E rangos szervezet egyik gyöngyszeme a budapesti New York Kávéház. Majd hozzátette:

a New York Café számos korszakot, politikai rendszert és történelmi fordulópontot élt meg. Mégis mindig újjászületett, ma pedig egyenesen csillog.

A világ legszebb kávéháza 2022-ben lett tagja a majd 90 tagot számláló szervezetnek, amelyek között szerepel többek között a Ruszwurm és a Centrál is.

New York Kávéhoz / Forrás: Eventrend
New York Kávéhoz / Forrás: Eventrend

A kulturális útvonalak alulról szerveződő hálózatok, amelyek az Európa Tanács (ET) munkájának és értékeinek alapját képező elveket – az emberi jogokat, a kulturális demokráciát, a sokszínűséget, a kölcsönös megértést – támogatják.

Az ET által 1987-ben elindított tematikus útvonalak szövetsége, annak tagjai és létesítményeik, valamint az általuk nyújtott élmény azt is bemutatja, hogy Európa különböző országainak kultúrái hogyan járulnak hozzá közös, élő örökségünkhöz

– emelte ki az ünnepség alkalmával Arnold G. Klingels.   

Forrás: Eventrend
Forrás: Eventrend

A sajtótájékoztatón részt vett Stefano Dominioni, a European Institute Cultural Routes szervezet igazgatója, aki  elmondta, nemcsak kávéházak vagy műemlékek részei ezeknek a speciális útvonalaknak, hanem létezik a történelmi kertek meglátogatásához sok segítséget nyújtó szövetség is.

Ezután került sor az emléktábla felhelyezésére, majd Szabó Csaba, a kávéház igazgatója emelte ki – a turistáktól szombat délután is zsúfolt kávéházban – e cím elnyerésének fontosságát. Az eseményen jelen volt Horváth Zita is, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) nemzetközi kapcsolatok szakértője.

A kávéházi kultúra alapvetően európai jelenség, amely szorosan kapcsolódik a kontinens történelméhez, fejlődéséhez és kultúrájához. A Historic Cafes történetének és kultúrájának feltárásával Európa történelmét és kultúráját tárjuk fel – ahogy a szervezet honlapja fogalmaz. - Ez a kultúra sokféle helyi és más jellegű sajátosságot mutat be, amelyek az egyes helyek kulturális viszonyaiból adódnak. Így a történelmi kávézókon keresztül olyan fontos kérdéseket erősítenek, mint a kulturális sokszínűség és annak tisztelete.

A New York mára turisztikai látványosság lett, semmint irodalmi műhely, bár az új menedzsment próbálja ezt a hagyományt is feléleszteni.

A New York Kávéház történelme során összeforrt az irodalommal. A magyar főváros legimpozánsabb kávépalotája nemcsak belső tereinek míves kialakításával tűnik ki, hanem vendégkörének egyedülálló, sokszínű világa miatt is. A magyar kultúra meghatározó képviselői tartoztak egykori törzsközönségéhez, a Nyugat folyóirat íróitól a zenei élet kedvelt komponistáin át az Est lapok illusztrátoraiig.

A New York-palotát annak idején a New York Életbiztosító Társaság építtette. A társaság a XX. század végén a világ egyik legjelentősebb biztosítóintézete volt, amely Európa több fővárosában rendelkezett önálló székházzal. Ma a kávéházat az Eventrend cégcsoport üzemelteti.

 


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.