A világ legszebb történelmi kávéházainak koronaékszere a pesti New York Kávéház

Az Európa Tanács keretében működő Historic Cafés Route – a Történelmi Kávéházak Útvonala - nevet viselő szövetség új elnöke, Arnold G. Klingels a hétvégén Budapestre látogatott, hogy köszöntse a világ legszebb kávéházának tartott New Yorkot, és annak igazgatójával, Szabó Csabával együtt emléktáblát helyezzen el a falán.

Mint az emléktábla-avatáskor Arnold G, Klingels hangsúlyozta,

a Historic Cafés Route lehetőséget kínál a turistáknak, hogy érdekes, tematikus európai utazásokat tervezzenek, visszalépve az időben.

Élvezzék az aranykor kávézóinak hangulatát, miközben megismerkednek azzal a fontos szereppel, amelyet a múltban játszottak és játszanak ma is, Európa kultúrtörténetének alakításában. E rangos szervezet egyik gyöngyszeme a budapesti New York Kávéház. Majd hozzátette:

a New York Café számos korszakot, politikai rendszert és történelmi fordulópontot élt meg. Mégis mindig újjászületett, ma pedig egyenesen csillog.

A világ legszebb kávéháza 2022-ben lett tagja a majd 90 tagot számláló szervezetnek, amelyek között szerepel többek között a Ruszwurm és a Centrál is.

New York Kávéhoz / Forrás: Eventrend
New York Kávéhoz / Forrás: Eventrend

A kulturális útvonalak alulról szerveződő hálózatok, amelyek az Európa Tanács (ET) munkájának és értékeinek alapját képező elveket – az emberi jogokat, a kulturális demokráciát, a sokszínűséget, a kölcsönös megértést – támogatják.

Az ET által 1987-ben elindított tematikus útvonalak szövetsége, annak tagjai és létesítményeik, valamint az általuk nyújtott élmény azt is bemutatja, hogy Európa különböző országainak kultúrái hogyan járulnak hozzá közös, élő örökségünkhöz

– emelte ki az ünnepség alkalmával Arnold G. Klingels.   

Forrás: Eventrend
Forrás: Eventrend

A sajtótájékoztatón részt vett Stefano Dominioni, a European Institute Cultural Routes szervezet igazgatója, aki  elmondta, nemcsak kávéházak vagy műemlékek részei ezeknek a speciális útvonalaknak, hanem létezik a történelmi kertek meglátogatásához sok segítséget nyújtó szövetség is.

Ezután került sor az emléktábla felhelyezésére, majd Szabó Csaba, a kávéház igazgatója emelte ki – a turistáktól szombat délután is zsúfolt kávéházban – e cím elnyerésének fontosságát. Az eseményen jelen volt Horváth Zita is, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) nemzetközi kapcsolatok szakértője.

A kávéházi kultúra alapvetően európai jelenség, amely szorosan kapcsolódik a kontinens történelméhez, fejlődéséhez és kultúrájához. A Historic Cafes történetének és kultúrájának feltárásával Európa történelmét és kultúráját tárjuk fel – ahogy a szervezet honlapja fogalmaz. - Ez a kultúra sokféle helyi és más jellegű sajátosságot mutat be, amelyek az egyes helyek kulturális viszonyaiból adódnak. Így a történelmi kávézókon keresztül olyan fontos kérdéseket erősítenek, mint a kulturális sokszínűség és annak tisztelete.

A New York mára turisztikai látványosság lett, semmint irodalmi műhely, bár az új menedzsment próbálja ezt a hagyományt is feléleszteni.

A New York Kávéház történelme során összeforrt az irodalommal. A magyar főváros legimpozánsabb kávépalotája nemcsak belső tereinek míves kialakításával tűnik ki, hanem vendégkörének egyedülálló, sokszínű világa miatt is. A magyar kultúra meghatározó képviselői tartoztak egykori törzsközönségéhez, a Nyugat folyóirat íróitól a zenei élet kedvelt komponistáin át az Est lapok illusztrátoraiig.

A New York-palotát annak idején a New York Életbiztosító Társaság építtette. A társaság a XX. század végén a világ egyik legjelentősebb biztosítóintézete volt, amely Európa több fővárosában rendelkezett önálló székházzal. Ma a kávéházat az Eventrend cégcsoport üzemelteti.

 


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.