A világ legszebb történelmi kávéházainak koronaékszere a pesti New York Kávéház

Az Európa Tanács keretében működő Historic Cafés Route – a Történelmi Kávéházak Útvonala - nevet viselő szövetség új elnöke, Arnold G. Klingels a hétvégén Budapestre látogatott, hogy köszöntse a világ legszebb kávéházának tartott New Yorkot, és annak igazgatójával, Szabó Csabával együtt emléktáblát helyezzen el a falán.

Mint az emléktábla-avatáskor Arnold G, Klingels hangsúlyozta,

a Historic Cafés Route lehetőséget kínál a turistáknak, hogy érdekes, tematikus európai utazásokat tervezzenek, visszalépve az időben.

Élvezzék az aranykor kávézóinak hangulatát, miközben megismerkednek azzal a fontos szereppel, amelyet a múltban játszottak és játszanak ma is, Európa kultúrtörténetének alakításában. E rangos szervezet egyik gyöngyszeme a budapesti New York Kávéház. Majd hozzátette:

a New York Café számos korszakot, politikai rendszert és történelmi fordulópontot élt meg. Mégis mindig újjászületett, ma pedig egyenesen csillog.

A világ legszebb kávéháza 2022-ben lett tagja a majd 90 tagot számláló szervezetnek, amelyek között szerepel többek között a Ruszwurm és a Centrál is.

New York Kávéhoz / Forrás: Eventrend
New York Kávéhoz / Forrás: Eventrend

A kulturális útvonalak alulról szerveződő hálózatok, amelyek az Európa Tanács (ET) munkájának és értékeinek alapját képező elveket – az emberi jogokat, a kulturális demokráciát, a sokszínűséget, a kölcsönös megértést – támogatják.

Az ET által 1987-ben elindított tematikus útvonalak szövetsége, annak tagjai és létesítményeik, valamint az általuk nyújtott élmény azt is bemutatja, hogy Európa különböző országainak kultúrái hogyan járulnak hozzá közös, élő örökségünkhöz

– emelte ki az ünnepség alkalmával Arnold G. Klingels.   

Forrás: Eventrend
Forrás: Eventrend

A sajtótájékoztatón részt vett Stefano Dominioni, a European Institute Cultural Routes szervezet igazgatója, aki  elmondta, nemcsak kávéházak vagy műemlékek részei ezeknek a speciális útvonalaknak, hanem létezik a történelmi kertek meglátogatásához sok segítséget nyújtó szövetség is.

Ezután került sor az emléktábla felhelyezésére, majd Szabó Csaba, a kávéház igazgatója emelte ki – a turistáktól szombat délután is zsúfolt kávéházban – e cím elnyerésének fontosságát. Az eseményen jelen volt Horváth Zita is, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) nemzetközi kapcsolatok szakértője.

A kávéházi kultúra alapvetően európai jelenség, amely szorosan kapcsolódik a kontinens történelméhez, fejlődéséhez és kultúrájához. A Historic Cafes történetének és kultúrájának feltárásával Európa történelmét és kultúráját tárjuk fel – ahogy a szervezet honlapja fogalmaz. - Ez a kultúra sokféle helyi és más jellegű sajátosságot mutat be, amelyek az egyes helyek kulturális viszonyaiból adódnak. Így a történelmi kávézókon keresztül olyan fontos kérdéseket erősítenek, mint a kulturális sokszínűség és annak tisztelete.

A New York mára turisztikai látványosság lett, semmint irodalmi műhely, bár az új menedzsment próbálja ezt a hagyományt is feléleszteni.

A New York Kávéház történelme során összeforrt az irodalommal. A magyar főváros legimpozánsabb kávépalotája nemcsak belső tereinek míves kialakításával tűnik ki, hanem vendégkörének egyedülálló, sokszínű világa miatt is. A magyar kultúra meghatározó képviselői tartoztak egykori törzsközönségéhez, a Nyugat folyóirat íróitól a zenei élet kedvelt komponistáin át az Est lapok illusztrátoraiig.

A New York-palotát annak idején a New York Életbiztosító Társaság építtette. A társaság a XX. század végén a világ egyik legjelentősebb biztosítóintézete volt, amely Európa több fővárosában rendelkezett önálló székházzal. Ma a kávéházat az Eventrend cégcsoport üzemelteti.

 


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.