A világ legszebb történelmi kávéházainak koronaékszere a pesti New York Kávéház

Az Európa Tanács keretében működő Historic Cafés Route – a Történelmi Kávéházak Útvonala - nevet viselő szövetség új elnöke, Arnold G. Klingels a hétvégén Budapestre látogatott, hogy köszöntse a világ legszebb kávéházának tartott New Yorkot, és annak igazgatójával, Szabó Csabával együtt emléktáblát helyezzen el a falán.

Mint az emléktábla-avatáskor Arnold G, Klingels hangsúlyozta,

a Historic Cafés Route lehetőséget kínál a turistáknak, hogy érdekes, tematikus európai utazásokat tervezzenek, visszalépve az időben.

Élvezzék az aranykor kávézóinak hangulatát, miközben megismerkednek azzal a fontos szereppel, amelyet a múltban játszottak és játszanak ma is, Európa kultúrtörténetének alakításában. E rangos szervezet egyik gyöngyszeme a budapesti New York Kávéház. Majd hozzátette:

a New York Café számos korszakot, politikai rendszert és történelmi fordulópontot élt meg. Mégis mindig újjászületett, ma pedig egyenesen csillog.

A világ legszebb kávéháza 2022-ben lett tagja a majd 90 tagot számláló szervezetnek, amelyek között szerepel többek között a Ruszwurm és a Centrál is.

New York Kávéhoz / Forrás: Eventrend
New York Kávéhoz / Forrás: Eventrend

A kulturális útvonalak alulról szerveződő hálózatok, amelyek az Európa Tanács (ET) munkájának és értékeinek alapját képező elveket – az emberi jogokat, a kulturális demokráciát, a sokszínűséget, a kölcsönös megértést – támogatják.

Az ET által 1987-ben elindított tematikus útvonalak szövetsége, annak tagjai és létesítményeik, valamint az általuk nyújtott élmény azt is bemutatja, hogy Európa különböző országainak kultúrái hogyan járulnak hozzá közös, élő örökségünkhöz

– emelte ki az ünnepség alkalmával Arnold G. Klingels.   

Forrás: Eventrend
Forrás: Eventrend

A sajtótájékoztatón részt vett Stefano Dominioni, a European Institute Cultural Routes szervezet igazgatója, aki  elmondta, nemcsak kávéházak vagy műemlékek részei ezeknek a speciális útvonalaknak, hanem létezik a történelmi kertek meglátogatásához sok segítséget nyújtó szövetség is.

Ezután került sor az emléktábla felhelyezésére, majd Szabó Csaba, a kávéház igazgatója emelte ki – a turistáktól szombat délután is zsúfolt kávéházban – e cím elnyerésének fontosságát. Az eseményen jelen volt Horváth Zita is, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) nemzetközi kapcsolatok szakértője.

A kávéházi kultúra alapvetően európai jelenség, amely szorosan kapcsolódik a kontinens történelméhez, fejlődéséhez és kultúrájához. A Historic Cafes történetének és kultúrájának feltárásával Európa történelmét és kultúráját tárjuk fel – ahogy a szervezet honlapja fogalmaz. - Ez a kultúra sokféle helyi és más jellegű sajátosságot mutat be, amelyek az egyes helyek kulturális viszonyaiból adódnak. Így a történelmi kávézókon keresztül olyan fontos kérdéseket erősítenek, mint a kulturális sokszínűség és annak tisztelete.

A New York mára turisztikai látványosság lett, semmint irodalmi műhely, bár az új menedzsment próbálja ezt a hagyományt is feléleszteni.

A New York Kávéház történelme során összeforrt az irodalommal. A magyar főváros legimpozánsabb kávépalotája nemcsak belső tereinek míves kialakításával tűnik ki, hanem vendégkörének egyedülálló, sokszínű világa miatt is. A magyar kultúra meghatározó képviselői tartoztak egykori törzsközönségéhez, a Nyugat folyóirat íróitól a zenei élet kedvelt komponistáin át az Est lapok illusztrátoraiig.

A New York-palotát annak idején a New York Életbiztosító Társaság építtette. A társaság a XX. század végén a világ egyik legjelentősebb biztosítóintézete volt, amely Európa több fővárosában rendelkezett önálló székházzal. Ma a kávéházat az Eventrend cégcsoport üzemelteti.

 


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.