A Balatonboglári Borvidéki Borversenyen az újságírók is szavazhattak

A Dél-Balatoni Borút Egyesület idén április 26-án rendezte meg a Balatonboglári Borvidéki Borversenyt. A rendezvénynek ezúttal is a Rádpuszta Gasztro- és Élménybirtok adott otthont. A borversenyen a négy szakmai bírálóbizottságon túl Magyarország borvidékei közül elsőként a Dél-Balatoni Borút Egyesület vonta be a média képviselőit is a borok bírálatába, így idén első alkalommal kiosztották a Borvidéki Borverseny médiadíját is.

A borversenyt a hagyományokhoz híven Dr. Kállay Miklós emeritus professzor, a Szent István Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézet igazgatója elnökletével tartották meg. A borverseny szakmai bizottságában helyet foglalt még három olyan „Az év bortermelője” címmel büszkélkedő borász, aki a régió borászati hírnevét öregbíti: Garamvári Vencel (2006), Konyári János (2008) és Légli Ottó (2010). Ők a kategória-győztes borok (ún. csúcsborok) bírálatát végezték.

A borverseny menetéről és jelentőségéről Bujdosó Ferenc, a Balatonboglári Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke hangsúlyozta, hogy „a szakmai bírálatok alapján a nevezett 144 tétel – köztük 83 fehér, 25 rosé, 27 vörös, 9 gyöngyöző és pezsgő) közül a legtöbb ezüst minősítést kapott. Tehát az erős középmezőny is mutatja, hogy a borok minősége kifejezetten jó, méltó képviselői a dél-balatoni borok jó hírnevének”. „Nagy öröm számunkra, hogy egyre nagyobb érdeklődés kíséri mindazt, ami a dél-balatoni régióban zajlik, így büszkeséggel tölt el, hogy nemcsak boraink létéről, hanem azok kimagasló minőségéről is tudnak az emberek” – tette hozzá Gádor Dénes, a Dél-balatoni Borút egyesület elnöke.

Nagyarany minősítést ezúttal két bornak ítéltek oda, mindkettőt az IKON Borászat kapta ’11-es évjáratú cabernet franc-jával és Tulipán elnevezésű vörös cuvée-jével. Ez utóbbi lett egyébként a médiadíj győztese is. Arany minősítéssel 26 bor büszkélkedhet, köztük a Rád-Vin, a Kristinus Borbortok, az IKON Borászat, a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet, a Késa Birtok, a Várszegi Pincészet, a Hujber Pince, a Garamvári Szőlőbirtok, a Buzás Szőlőbirtok, a Konyári Pince, Szentpáli Antal, a Pócz Pince és a Veszprémi Pince egyes tételei. Összesen 78 ezüst és 35 bronz minősítés került kiosztásra a borversenyen, valamint három tétel különdíjban részesült.

A „csúcszsűri” hét kategóriában állapította fel a rangsort, az eredmények a következők:

1. olaszrizling – Várszegi Pincészet: Olaszrizling ’15

2. chardonnay – Pócz Pincészet: Chardonnay ’15

3. Irsai Olivér – Garamvári Szőlőbirtok: Irsai Olivér ’15

4. Gyöngyöző – Hujber Pince: Frizzante ’15 (mustból erjesztett gyöngyözőbor)

5. rosé – IKON: Rosé cuvée ’15

6. Cabernet franc – IKON: Cabernet franc ’11

7. Vörös cuvée – IKON: Tulipán ’11

A média képviselői két szempont alapján adhatták le szavazataikat: a legszebb címke és a legszebb tétel kategóriában. Utóbbit a szakmai zsűri által kiválasztott hét csúcsbor közül vakkóstolás alapján, pontozásos rendszerben értékelhették.

A címkeverseny győztesei:

1. hely: Kristinus Borbirtok: Rosé cuvée ’15

2. hely: Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet: Kapitány ’15

3. hely: Gutman Borpince: Star rosé cuvée ’15

A média bora pedig az IKON Borászat Tulipán elnevezésű vörös cuvée-je lett.

A díjkiosztóra hagyományosan augusztus első hetében kerül sor a Lellei Borhéten. A borverseny alkalmat teremtett arra is, hogy bemutassák a média képviselőinek a hamarosan elkészülő dél-balatoni gasztro-zsebtérképet, amely a Dél-Balatoni Iránytű nevet viseli.

A Dél-Balatoni Bor a Balatonboglári Borvidék és a Dél-Balatoni Borút Egyesület hivatalos közösségi szervezete. Az összefogás két éve jött létre azzal a céllal, hogy a dél-balatoni bor- és gasztrokultúrát, a régióban rejlő turisztikai és kulturális lehetőségeket népszerűsítse. A borúti tagok ennek érdekében számos programmal várják a Dél-Balatonra látogatókat 2016-ban is. Ezen programok tervezéséhez nyújt segítséget a hamarosan megjelenő Dél-Balatoni Iránytű, amely a vendéglátóhelyek, pincészeteken túl azokat a látnivalókat és helyeket is megjeleníti, ahová mindenképp érdemes ellátogatni.

Forrás: Vendég&Hotel Online


Magyar drazsét díjaztak egy rangos európai versenyen

Magyar drazsét díjaztak egy rangos európai versenyen 

Magyar aranyérem az egyik legrangosabb nemzetközi csokoládé versenyen. És ugyanezen az édes viadalon egy ezüstérmet is odaítéltek a hazai pályázónak.
A spanyol sztárséf is főz a Gourmet Fesztiválon

A spanyol sztárséf is főz a Gourmet Fesztiválon 

A május 24-i, szombat esti hatkezes főzés során Dani García és Giorgio Cavicchiolo (Alelí) valamint Varjú Imre (Flava) séfek együtt főznek.
Határokon átívelő ízek – két séf, három azonos alapanyaggal

Határokon átívelő ízek – két séf, három azonos alapanyaggal 

Gasztropárbaj a Michelin-csillagok árnyékában.
Növelte árbevételét a Zwack

Növelte árbevételét a Zwack 

A Zwack Unicum Nyrt. a 2024 április 1. és 2025 március 31. közötti 2024/2025-ös üzleti évben bruttó 38,788 milliárd forint árbevételt ért el.
Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől

Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől 

Közel 430 millió forint támogatással valósította meg a fejlesztést.
Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában

Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában 

Több, mint négy százalékkal többet készítette tavaly, mint 2023-ban.
A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon

A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon 

Michelin-csillagos éttermek, népszerű street food helyek, borászatok, cukrászdák és kézműves finomságok egy helyen.
Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől

Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől 

Idén luxuscikk lehet a cseresznye és az őszibarack is.
Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.