A magyar pincérek is külföldre tartanak

Az orvosok után a vendéglátósokból, a pincérekből és szakácsokból is egyre nagyobb hiány lehet az elvándorlás miatt - írja az echotv.hu.

A jó szakemberek a nagyobb kereseti lehetőség miatt külföldön keresnek munkát, így a hazai éttermekben egyre nehezebb jó munkaerőt találni – állítják a szakemberek.

Bár a vendéglátó iparban még nem olyan komoly a helyzet, mint az egészségügyben, de egyre nehezebb jó pincért, vagy szakácsot találni az elvándorlás miatt.

„Még nem akkora gond, de azért érinti a minőséget, hiszen jó képzett megfelelő tapasztalattal rendelkező szakemberből a mi szakmánkban is kevés van már, de nem olyan súlyos a helyzet, mint az orvosok esetében” – mondta el az Echo Tv-nek Niklai Ákos étteremvezető.

A vendéglátóiparban az önmagában még nem gond, ha valaki külföldön is kipróbálja magát, hiszen így olyan tapasztalatokat szerezhet, ami a későbbiekben segítheti a munkáját. A gond abból lehet, ha majd a jó szakemberek nem jönnek haza. A vendéglátósok szerint a jelenlegi képzést is át kellene alakítani, ugyanis az elmúlt 15 év a minőségi képzés helyett, a tömegképzésről szólt.

„Ma azt látjuk, hogy egyre több a piacon az a szakember, akinek képesítése van, de tudása egyre kevesebb. Ezeket változtatni kell. Nagy kérdés az, hogy szabad-e ilyen túlképzést csinálni, hiszen ma a képzés nagy része az Európába megy el, és nem Magyarországon marad. Épp itt az ideje a minőségi képzésre helyezni a hangsúlyt” – közölte Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének tiszteletbeli elnöke.

A szakemberek szerint első lépésként a szakmai oktatás rendszerét kellene gyakorlat központúvá tenni, hogy az iskolákból kikerülő felszolgálók, szakácsok ne az első munkahelyükön találkozzanak igazi vendégekkel. (forrás: Echo Tv)


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.