A magyar pincérek is külföldre tartanak

Az orvosok után a vendéglátósokból, a pincérekből és szakácsokból is egyre nagyobb hiány lehet az elvándorlás miatt - írja az echotv.hu.

A jó szakemberek a nagyobb kereseti lehetőség miatt külföldön keresnek munkát, így a hazai éttermekben egyre nehezebb jó munkaerőt találni – állítják a szakemberek.

Bár a vendéglátó iparban még nem olyan komoly a helyzet, mint az egészségügyben, de egyre nehezebb jó pincért, vagy szakácsot találni az elvándorlás miatt.

„Még nem akkora gond, de azért érinti a minőséget, hiszen jó képzett megfelelő tapasztalattal rendelkező szakemberből a mi szakmánkban is kevés van már, de nem olyan súlyos a helyzet, mint az orvosok esetében” – mondta el az Echo Tv-nek Niklai Ákos étteremvezető.

A vendéglátóiparban az önmagában még nem gond, ha valaki külföldön is kipróbálja magát, hiszen így olyan tapasztalatokat szerezhet, ami a későbbiekben segítheti a munkáját. A gond abból lehet, ha majd a jó szakemberek nem jönnek haza. A vendéglátósok szerint a jelenlegi képzést is át kellene alakítani, ugyanis az elmúlt 15 év a minőségi képzés helyett, a tömegképzésről szólt.

„Ma azt látjuk, hogy egyre több a piacon az a szakember, akinek képesítése van, de tudása egyre kevesebb. Ezeket változtatni kell. Nagy kérdés az, hogy szabad-e ilyen túlképzést csinálni, hiszen ma a képzés nagy része az Európába megy el, és nem Magyarországon marad. Épp itt az ideje a minőségi képzésre helyezni a hangsúlyt” – közölte Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének tiszteletbeli elnöke.

A szakemberek szerint első lépésként a szakmai oktatás rendszerét kellene gyakorlat központúvá tenni, hogy az iskolákból kikerülő felszolgálók, szakácsok ne az első munkahelyükön találkozzanak igazi vendégekkel. (forrás: Echo Tv)


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.