A magyar pincérek is külföldre tartanak

Az orvosok után a vendéglátósokból, a pincérekből és szakácsokból is egyre nagyobb hiány lehet az elvándorlás miatt - írja az echotv.hu.

A jó szakemberek a nagyobb kereseti lehetőség miatt külföldön keresnek munkát, így a hazai éttermekben egyre nehezebb jó munkaerőt találni – állítják a szakemberek.

Bár a vendéglátó iparban még nem olyan komoly a helyzet, mint az egészségügyben, de egyre nehezebb jó pincért, vagy szakácsot találni az elvándorlás miatt.

„Még nem akkora gond, de azért érinti a minőséget, hiszen jó képzett megfelelő tapasztalattal rendelkező szakemberből a mi szakmánkban is kevés van már, de nem olyan súlyos a helyzet, mint az orvosok esetében” – mondta el az Echo Tv-nek Niklai Ákos étteremvezető.

A vendéglátóiparban az önmagában még nem gond, ha valaki külföldön is kipróbálja magát, hiszen így olyan tapasztalatokat szerezhet, ami a későbbiekben segítheti a munkáját. A gond abból lehet, ha majd a jó szakemberek nem jönnek haza. A vendéglátósok szerint a jelenlegi képzést is át kellene alakítani, ugyanis az elmúlt 15 év a minőségi képzés helyett, a tömegképzésről szólt.

„Ma azt látjuk, hogy egyre több a piacon az a szakember, akinek képesítése van, de tudása egyre kevesebb. Ezeket változtatni kell. Nagy kérdés az, hogy szabad-e ilyen túlképzést csinálni, hiszen ma a képzés nagy része az Európába megy el, és nem Magyarországon marad. Épp itt az ideje a minőségi képzésre helyezni a hangsúlyt” – közölte Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének tiszteletbeli elnöke.

A szakemberek szerint első lépésként a szakmai oktatás rendszerét kellene gyakorlat központúvá tenni, hogy az iskolákból kikerülő felszolgálók, szakácsok ne az első munkahelyükön találkozzanak igazi vendégekkel. (forrás: Echo Tv)


Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer  kijelentése kiverte a biztosítékot

Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer kijelentése kiverte a biztosítékot 

A borásztársadalom nem nézi jó szemmel az alkoholmentességre buzdító kampányt – szerintük ezzel a hazai borkultúra hitelessége is sérül.
Időutazás a Folly Arborétumban

Időutazás a Folly Arborétumban 

A badacsonyörsi arborétum a nyári hónapokban is ideális úti cél.
Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista 

Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.
Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.