A magyar pincérek is külföldre tartanak

Az orvosok után a vendéglátósokból, a pincérekből és szakácsokból is egyre nagyobb hiány lehet az elvándorlás miatt - írja az echotv.hu.

A jó szakemberek a nagyobb kereseti lehetőség miatt külföldön keresnek munkát, így a hazai éttermekben egyre nehezebb jó munkaerőt találni – állítják a szakemberek.

Bár a vendéglátó iparban még nem olyan komoly a helyzet, mint az egészségügyben, de egyre nehezebb jó pincért, vagy szakácsot találni az elvándorlás miatt.

„Még nem akkora gond, de azért érinti a minőséget, hiszen jó képzett megfelelő tapasztalattal rendelkező szakemberből a mi szakmánkban is kevés van már, de nem olyan súlyos a helyzet, mint az orvosok esetében” – mondta el az Echo Tv-nek Niklai Ákos étteremvezető.

A vendéglátóiparban az önmagában még nem gond, ha valaki külföldön is kipróbálja magát, hiszen így olyan tapasztalatokat szerezhet, ami a későbbiekben segítheti a munkáját. A gond abból lehet, ha majd a jó szakemberek nem jönnek haza. A vendéglátósok szerint a jelenlegi képzést is át kellene alakítani, ugyanis az elmúlt 15 év a minőségi képzés helyett, a tömegképzésről szólt.

„Ma azt látjuk, hogy egyre több a piacon az a szakember, akinek képesítése van, de tudása egyre kevesebb. Ezeket változtatni kell. Nagy kérdés az, hogy szabad-e ilyen túlképzést csinálni, hiszen ma a képzés nagy része az Európába megy el, és nem Magyarországon marad. Épp itt az ideje a minőségi képzésre helyezni a hangsúlyt” – közölte Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének tiszteletbeli elnöke.

A szakemberek szerint első lépésként a szakmai oktatás rendszerét kellene gyakorlat központúvá tenni, hogy az iskolákból kikerülő felszolgálók, szakácsok ne az első munkahelyükön találkozzanak igazi vendégekkel. (forrás: Echo Tv)


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.