A nagy csigatészta teszt

33 száraztésztát ellenőrzött legújabb Szupermenta terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A 4 és 8 tojásos, csiga formájú termékeket biztonsági és minőségi vizsgálatoknak is alávetették a hatóság laboratóriumaiban. Komoly élelmiszerbiztonsági kockázat nem merült fel, minőségi hibák miatt azonban élelmiszer-ellenőrzési bírságot is kiszab a hatóság.

Huszonnégy 8 tojásos, valamint kilenc 4 tojásos, csiga formájú, levesekhez kínált száraztésztát vetettek komplex ellenőrzés alá a NÉBIH munkatársai. A szakemberek a tojástartalom mellett tartósítószer (benzoesav, szorbinsav) tartalmat is mértek, valamint a jelölések helyességét is ellenőrizték. Vizsgálták továbbá a száraztésztákra jellemző biztonsági paramétereket, azaz a különböző baktériumok és mikotoxinok előfordulását. Sem szalmonella baktérium, sem mikotoxin nem volt kimutatható a terméktesztben szereplő tételekből.

A mikrobiológiai vizsgálatok során a laboratórium egy termékben nem toxintermelő Staphylococcus aureus baktériumot mutatott ki „tűrhető” mennyiségben, ami nem érte el azt a határértéket, hogy élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentsen. A NÉBIH kötelezi az előállítót az üzemi higiéniai folyamatok felülvizsgálatára. A tojástartalom ellenőrzése során három 8 tojásosként forgalmazott tészta nem felelt meg a jelölésben szereplő tojástartalomnak.

A szakemberek vizsgálták a termékek tartósítószer tartalmát is. A száraztészták gyártásánál ugyanis megengedett, hogy friss tojás helyett különböző tojástermékeket (tojásport, tojáslét) használjanak a gyártók, azonban a száraztészták tartósítószert nem tartalmazhatnak. A NÉBIH ellenőrizte, hogy az előállítók valóban friss tojással vagy tartósítószer-mentes tojáslével készítik-e a száraztésztákat.

Két terméknél – bár a csomagolás képi elemei és a jelölés friss tojás felhasználását sugallták – a laboratóriumi vizsgálatok szorbinsav tartósítószer jelenlétét mutatták ki, ami azt bizonyítja, hogy a gyártó friss tojás helyett tojáslevet, sőt tartósítószeres tojáslevet használt Több terméknél jelentett problémát, hogy a gyártók, forgalmazók a termékek jobb minőségére utaló megkülönböztető jelöléseket tüntettek fel, mint például „Prémium”, „Kiváló minőség”, de azt már nem tudták igazolni, hogy tésztájuk a forgalomban levő hasonló termékekhez képest valóban magasabb minőséget képvisel. Az érintett termékeknél a hatóság a gyártókat kötelezi a megkülönböztető feliratok törlésére.

Az ellenőrzések során összesen 23 termék esetében merült fel kifogás. A jelölési hibákért figyelmeztetésben részesülnek a vállalkozók, míg a négy súlyosabb minőségi probléma miatt élelmiszer-ellenőrzési bírságot szab ki a hatóság, amelynek várható teljes összege kb. 400.000 Ft.

Forrás: Vendég&Hotel Online


 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.