A séf állásába került a fugu-vacsora

Felfüggesztették az állásából a két Michelin-csillagos tokiói Fugu Fukuji étterem séfjét, mert mérgező gömbhalat szolgált fel egy vendégnek - írja a brit Telegraph online oldala. Az étterem az után mentette fel állásából vezető szakácsát, hogy majdnem halálos ételmérgezést szenvedett egy nő.

A Telegraph írása szerint nő állítólag maga kérte a főszakácsot, hogy szolgálja fel neki a hal máját, ezzel próbálva bátorságát bizonygatni asztaltársai előtt.

Nem ritka, hogy ilyen módon keresik az izgalmat a japán gasztronómia szerelmesei, akiknek izgalmi állapota már abban a pillanatban a megszokott sokszorosának szintjére emelkedik, ha meghallják a szót: fugu. Ez a halfaj – magyar neve: gömbhal – nemcsak arról ismerszik meg, hogy veszélyben érezve magát eredeti méretének sokszorosára fúvódik fel, de azt is tudják az igazi ínyencek, hogy rosszul elkészítve mérgező, és huszonnégy óra alatt végezni képes elfogyasztójával! Úgy mondják, a fugu olyan étel, amelyért az ember képes akár meghalni is… - írtuk a Vendég&Hotel 2010. augusztusi számában

Csakhogy a fugut el lehet készíteni úgy is, hogy a kedves vendégnek semmilyen káros mellékhatással (zsibbadás, rosszullét, halál) ne kelljen számolnia, és a fuguszakácsok a japán vendéglátás legmegbecsültebb tagjai. Ők ugyanis tudják, mely részeket kell eltávolítani a halból, hogy csak kulináris élménnyel gazdagodjon a vendég, ne pedig mondjuk egy koporsóval.

A legnagyobb tudomány annak birtokában van, aki pont annyi mérgező részt hagy a halon, hogy a kedves kuncsaft megérezze nyelve hegyén azt az enyhe zsibbadást, amely a mérgezés első jele, ám alaphelyzetben még nem okoz jóvátehetetlen károsodást. A fuguméregnek ugyanis nincs ellenszere, a ciánnál 1250-szer halálosabb, már két milligramm elegendő egy erős felnőtt halálához. Nem véletlen, hogy a több évszázadon át tiltották a fugu felszolgálását, ugyanis a történet szerint az 1500-as évek vége felé egy ügyetlen fuguszakács meghiúsította, hogy a japán hadsereg elfoglalja Koreát. A támadás előtti napon nem sikerült a vacsora, és a katonák tömegesen váltak hősi halottá még az első kardvágás előtt.

Az évszázados tiltás természetesen megteremtette a fuguevés divatját is, ami a mai napig a japán vendéglátás egyik legextrémebb területe, hiszen napjainkban is több haláleset történik évente a szigetországban, ráadásul adagonként akár 200 dollárt is elkérhetnek a halál közeli (sőt néha túli) kulináris élményért. (forrás: Telegraph / Vendég&Hotel)


Százféle fánk a Fánkfesztiválon

Százféle fánk a Fánkfesztiválon 

Karneváli programokkal várják idén is a résztvevőket.
Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón

Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón 

Több mint nyolcvan pincészet kétszáznál is több, furmintból készült borával találkozhat a közönség a 15. Furmint Február Nagy Kóstolón csütörtökön Budapesten, a Hagyományok Házában.
Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe

Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe 

Egy 193 éves olasz malom, hagyományok, innováció és egy jó adag magyar szenvedély.
Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt

Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt 

Az a biztos, ami már a tárolókban van.
Valentin-nap a város felett

Valentin-nap a város felett 

Valentin-napi élmények a Matild Palotában.
Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől

Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől 

Immár hivatalosan is bejelentették: végleg eltűnik Magyarországról a Tupperware – az az amerikai cég, amelynek neve egybeforrt a konyhai műanyag tárolódobozokkal.
Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme

Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme 

A kazincbarcikai Borsod Burger étterem másfél évnyi működés után bezárja kapuit.
Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék

Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék 

A fiatal pék célja, hogy friss péksüteményeivel segítse a helyi közösséget, különösen azokat, akik nehéz anyagi körülmények között élnek.
NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon

NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a kiskereskedelmi forgalom 2024-ben a megelőző évhez viszonyítva összességében 2,6 százalékkal növekedett.
Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját

Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját 

A kísérletre Dobos C. József cukrász halálának 100. évfordulójának tiszteletére került sor.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.