A séf állásába került a fugu-vacsora

Felfüggesztették az állásából a két Michelin-csillagos tokiói Fugu Fukuji étterem séfjét, mert mérgező gömbhalat szolgált fel egy vendégnek - írja a brit Telegraph online oldala. Az étterem az után mentette fel állásából vezető szakácsát, hogy majdnem halálos ételmérgezést szenvedett egy nő.

A Telegraph írása szerint nő állítólag maga kérte a főszakácsot, hogy szolgálja fel neki a hal máját, ezzel próbálva bátorságát bizonygatni asztaltársai előtt.

Nem ritka, hogy ilyen módon keresik az izgalmat a japán gasztronómia szerelmesei, akiknek izgalmi állapota már abban a pillanatban a megszokott sokszorosának szintjére emelkedik, ha meghallják a szót: fugu. Ez a halfaj – magyar neve: gömbhal – nemcsak arról ismerszik meg, hogy veszélyben érezve magát eredeti méretének sokszorosára fúvódik fel, de azt is tudják az igazi ínyencek, hogy rosszul elkészítve mérgező, és huszonnégy óra alatt végezni képes elfogyasztójával! Úgy mondják, a fugu olyan étel, amelyért az ember képes akár meghalni is… - írtuk a Vendég&Hotel 2010. augusztusi számában

Csakhogy a fugut el lehet készíteni úgy is, hogy a kedves vendégnek semmilyen káros mellékhatással (zsibbadás, rosszullét, halál) ne kelljen számolnia, és a fuguszakácsok a japán vendéglátás legmegbecsültebb tagjai. Ők ugyanis tudják, mely részeket kell eltávolítani a halból, hogy csak kulináris élménnyel gazdagodjon a vendég, ne pedig mondjuk egy koporsóval.

A legnagyobb tudomány annak birtokában van, aki pont annyi mérgező részt hagy a halon, hogy a kedves kuncsaft megérezze nyelve hegyén azt az enyhe zsibbadást, amely a mérgezés első jele, ám alaphelyzetben még nem okoz jóvátehetetlen károsodást. A fuguméregnek ugyanis nincs ellenszere, a ciánnál 1250-szer halálosabb, már két milligramm elegendő egy erős felnőtt halálához. Nem véletlen, hogy a több évszázadon át tiltották a fugu felszolgálását, ugyanis a történet szerint az 1500-as évek vége felé egy ügyetlen fuguszakács meghiúsította, hogy a japán hadsereg elfoglalja Koreát. A támadás előtti napon nem sikerült a vacsora, és a katonák tömegesen váltak hősi halottá még az első kardvágás előtt.

Az évszázados tiltás természetesen megteremtette a fuguevés divatját is, ami a mai napig a japán vendéglátás egyik legextrémebb területe, hiszen napjainkban is több haláleset történik évente a szigetországban, ráadásul adagonként akár 200 dollárt is elkérhetnek a halál közeli (sőt néha túli) kulináris élményért. (forrás: Telegraph / Vendég&Hotel)


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.