A séf állásába került a fugu-vacsora

Felfüggesztették az állásából a két Michelin-csillagos tokiói Fugu Fukuji étterem séfjét, mert mérgező gömbhalat szolgált fel egy vendégnek - írja a brit Telegraph online oldala. Az étterem az után mentette fel állásából vezető szakácsát, hogy majdnem halálos ételmérgezést szenvedett egy nő.

A Telegraph írása szerint nő állítólag maga kérte a főszakácsot, hogy szolgálja fel neki a hal máját, ezzel próbálva bátorságát bizonygatni asztaltársai előtt.

Nem ritka, hogy ilyen módon keresik az izgalmat a japán gasztronómia szerelmesei, akiknek izgalmi állapota már abban a pillanatban a megszokott sokszorosának szintjére emelkedik, ha meghallják a szót: fugu. Ez a halfaj – magyar neve: gömbhal – nemcsak arról ismerszik meg, hogy veszélyben érezve magát eredeti méretének sokszorosára fúvódik fel, de azt is tudják az igazi ínyencek, hogy rosszul elkészítve mérgező, és huszonnégy óra alatt végezni képes elfogyasztójával! Úgy mondják, a fugu olyan étel, amelyért az ember képes akár meghalni is… - írtuk a Vendég&Hotel 2010. augusztusi számában

Csakhogy a fugut el lehet készíteni úgy is, hogy a kedves vendégnek semmilyen káros mellékhatással (zsibbadás, rosszullét, halál) ne kelljen számolnia, és a fuguszakácsok a japán vendéglátás legmegbecsültebb tagjai. Ők ugyanis tudják, mely részeket kell eltávolítani a halból, hogy csak kulináris élménnyel gazdagodjon a vendég, ne pedig mondjuk egy koporsóval.

A legnagyobb tudomány annak birtokában van, aki pont annyi mérgező részt hagy a halon, hogy a kedves kuncsaft megérezze nyelve hegyén azt az enyhe zsibbadást, amely a mérgezés első jele, ám alaphelyzetben még nem okoz jóvátehetetlen károsodást. A fuguméregnek ugyanis nincs ellenszere, a ciánnál 1250-szer halálosabb, már két milligramm elegendő egy erős felnőtt halálához. Nem véletlen, hogy a több évszázadon át tiltották a fugu felszolgálását, ugyanis a történet szerint az 1500-as évek vége felé egy ügyetlen fuguszakács meghiúsította, hogy a japán hadsereg elfoglalja Koreát. A támadás előtti napon nem sikerült a vacsora, és a katonák tömegesen váltak hősi halottá még az első kardvágás előtt.

Az évszázados tiltás természetesen megteremtette a fuguevés divatját is, ami a mai napig a japán vendéglátás egyik legextrémebb területe, hiszen napjainkban is több haláleset történik évente a szigetországban, ráadásul adagonként akár 200 dollárt is elkérhetnek a halál közeli (sőt néha túli) kulináris élményért. (forrás: Telegraph / Vendég&Hotel)


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.