A séf állásába került a fugu-vacsora

Felfüggesztették az állásából a két Michelin-csillagos tokiói Fugu Fukuji étterem séfjét, mert mérgező gömbhalat szolgált fel egy vendégnek - írja a brit Telegraph online oldala. Az étterem az után mentette fel állásából vezető szakácsát, hogy majdnem halálos ételmérgezést szenvedett egy nő.

A Telegraph írása szerint nő állítólag maga kérte a főszakácsot, hogy szolgálja fel neki a hal máját, ezzel próbálva bátorságát bizonygatni asztaltársai előtt.

Nem ritka, hogy ilyen módon keresik az izgalmat a japán gasztronómia szerelmesei, akiknek izgalmi állapota már abban a pillanatban a megszokott sokszorosának szintjére emelkedik, ha meghallják a szót: fugu. Ez a halfaj – magyar neve: gömbhal – nemcsak arról ismerszik meg, hogy veszélyben érezve magát eredeti méretének sokszorosára fúvódik fel, de azt is tudják az igazi ínyencek, hogy rosszul elkészítve mérgező, és huszonnégy óra alatt végezni képes elfogyasztójával! Úgy mondják, a fugu olyan étel, amelyért az ember képes akár meghalni is… - írtuk a Vendég&Hotel 2010. augusztusi számában

Csakhogy a fugut el lehet készíteni úgy is, hogy a kedves vendégnek semmilyen káros mellékhatással (zsibbadás, rosszullét, halál) ne kelljen számolnia, és a fuguszakácsok a japán vendéglátás legmegbecsültebb tagjai. Ők ugyanis tudják, mely részeket kell eltávolítani a halból, hogy csak kulináris élménnyel gazdagodjon a vendég, ne pedig mondjuk egy koporsóval.

A legnagyobb tudomány annak birtokában van, aki pont annyi mérgező részt hagy a halon, hogy a kedves kuncsaft megérezze nyelve hegyén azt az enyhe zsibbadást, amely a mérgezés első jele, ám alaphelyzetben még nem okoz jóvátehetetlen károsodást. A fuguméregnek ugyanis nincs ellenszere, a ciánnál 1250-szer halálosabb, már két milligramm elegendő egy erős felnőtt halálához. Nem véletlen, hogy a több évszázadon át tiltották a fugu felszolgálását, ugyanis a történet szerint az 1500-as évek vége felé egy ügyetlen fuguszakács meghiúsította, hogy a japán hadsereg elfoglalja Koreát. A támadás előtti napon nem sikerült a vacsora, és a katonák tömegesen váltak hősi halottá még az első kardvágás előtt.

Az évszázados tiltás természetesen megteremtette a fuguevés divatját is, ami a mai napig a japán vendéglátás egyik legextrémebb területe, hiszen napjainkban is több haláleset történik évente a szigetországban, ráadásul adagonként akár 200 dollárt is elkérhetnek a halál közeli (sőt néha túli) kulináris élményért. (forrás: Telegraph / Vendég&Hotel)


Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer  kijelentése kiverte a biztosítékot

Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer kijelentése kiverte a biztosítékot 

A borásztársadalom nem nézi jó szemmel az alkoholmentességre buzdító kampányt – szerintük ezzel a hazai borkultúra hitelessége is sérül.
Időutazás a Folly Arborétumban

Időutazás a Folly Arborétumban 

A badacsonyörsi arborétum a nyári hónapokban is ideális úti cél.
Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista 

Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.
Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.