A Tokaji Furmint pohár világpremiere

A Szepsy apa-fia borvacsora, a Michelin csillagos éttermek által kínált kóstolók mellett az idei Tokaji Ősz rendezvényen bemutatásra került az egyedi Tokaji Furmint pohár.

 A 12. Tokaji Ősz

Idén szeptember 18. és 20. között várta a prémium borok és a fine dining kedvelőit a 12. Tokaji Ősz. A háromnapos rendezvény első estéjén a borvilág egyik ritka pillanatának voltak tanúi a résztvevők: a 2013 óta, a világon másodikként “A Bor Ura” címet viselő Szepsy István és a nemzetközi hírnevű Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet főborásza, ifj. Szepsy István először itt tartott apa-fia borvacsorát. Az év borgasztronómiai eseményén debütált a tokaji furmint pohár, valamint Magyarország Michelin-csillagos éttermei és a Stílusos Vidéki Éttermiség is képviseltette magát.

Mád történelmi dűlői között gyűltek össze a borgasztronómia szakértői és a tokaj-hegyaljai borvilág iránt rajongó közönség, idén közel 150-en. A 12. Tokaji Ősz szeptember 18. és 20. között több mint 20 borászat legszebb tételeit mutatta be vendégeinek. “Ritka alkalom, amikor a Tokaji borvidék neves borászai egyszerre, ekkora számban képviseltetik magukat. Megtiszteltetés, hogy az év borgasztronómiai eseményének szakmai vezetőjeként lehetek itt jelen.” - mondta ifj. Szepsy István, a nemzetközi ismertségnek örvendő mádi Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet főborásza.

A gálavacsora főszereplői: Miguel Vieira (Costes), Pesti István, Széll Tamás (Onyx), Sárközi Ákos (Borkonyha), Szepsy István (Szepsy Pincészet), Horváth Gábor (Gusteau), ifj. Szepsy István (Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet)

Szepsy apa-fia borvacsora a Michelin-csillagos mádi ég alatt

A szeptember 18-i est különleges hangulatát a Szepsy apa-fia borvacsora adta. Nem volt még példa arra, hogy a családi borászatot igazgató idősebb és a Szent Tamás főborászaként tevékenykedő ifjabb Szepsy együtt ajánlja a legjobb nedűket a közönségnek. A válogatott tokaji borokhoz különleges ötfogásos vacsora párosult, ahol a Michelin-csillagos Costes, Onyx, Borkonyha és Pesti István, valamint a Gusteau fogásait ízlelhették meg a jelenlévők - kóstolhattak többek között borjúnyelvet vajjal és parmezánnal, enyhén füstölt harcsát, valamint frissen bőrén sütött galambmellet is.

Az est egy világpremiert is tartogatott. Georg Riedel, az osztrák Riedel üveggyár tulajdonosa itt mutatta be először azt az egyedi tokaji furmint poharat, mely a háromnapos mádi hétvége után most világhódító útjára indul. Ahogyan Riedel fogalmazott, ez a pohár lehet a kapocs a bort kóstoló közönség, valamint a szőlő, a tokaji régió, a termőföld és a borász között.

Barangolás a mádi dűlőkben és egy kis Stílusos Vidéki Éttermiség

Színes programkínálattal kedvezett a résztvevőknek a szombati nap is. Délelőtt és délután Tokaj-Hegyalja borászai kalauzolták a vendégeket, akik 20-25 fős csoportokban, szakmai vezetés mellett kóstolhatták meg a térség borait. Az ebédet a miskolci Keszegsütő csapata biztosította a Mádi Kúria kertjében.

A szombati vacsoraesten a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) került reflektorfénybe: az encsi Anyukám Mondta étterem, a debreceni IKON, az egri Macok Bisztró és Borbár, valamint a mádi Gusteau menüsorait kóstolhatták a résztvevők. Többek között sült malac, borjúszegy BBQ és az évszak ízeit idéző mogyoróvajas szilvás pite került az asztalra. Az est hangulatát a Group'N'Swing koncertje emelte.

Vasárnap, szeptember 20-án külön program keretében a vendégek exkluzív mádi dűlőtúrákon vehettek részt. A társaság egy része Balassa Istvánnal és a Gizella pincével kirándult, mások Szepsy Istvánnal barangolhattak az Urbán Dűlőben, egy harmadik csoport a Kakas Dűlőt fedezte fel, ahol Demeter Zoltán várta őket. A különleges élményekben gazdag hétvége a Gusteau vidéki vasárnapi ebédjével zárult a Mádi Udvarházban.

Forrás: Vendég & Hotel Online


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.