A Tokaji Furmint pohár világpremiere

A Szepsy apa-fia borvacsora, a Michelin csillagos éttermek által kínált kóstolók mellett az idei Tokaji Ősz rendezvényen bemutatásra került az egyedi Tokaji Furmint pohár.

 A 12. Tokaji Ősz

Idén szeptember 18. és 20. között várta a prémium borok és a fine dining kedvelőit a 12. Tokaji Ősz. A háromnapos rendezvény első estéjén a borvilág egyik ritka pillanatának voltak tanúi a résztvevők: a 2013 óta, a világon másodikként “A Bor Ura” címet viselő Szepsy István és a nemzetközi hírnevű Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet főborásza, ifj. Szepsy István először itt tartott apa-fia borvacsorát. Az év borgasztronómiai eseményén debütált a tokaji furmint pohár, valamint Magyarország Michelin-csillagos éttermei és a Stílusos Vidéki Éttermiség is képviseltette magát.

Mád történelmi dűlői között gyűltek össze a borgasztronómia szakértői és a tokaj-hegyaljai borvilág iránt rajongó közönség, idén közel 150-en. A 12. Tokaji Ősz szeptember 18. és 20. között több mint 20 borászat legszebb tételeit mutatta be vendégeinek. “Ritka alkalom, amikor a Tokaji borvidék neves borászai egyszerre, ekkora számban képviseltetik magukat. Megtiszteltetés, hogy az év borgasztronómiai eseményének szakmai vezetőjeként lehetek itt jelen.” - mondta ifj. Szepsy István, a nemzetközi ismertségnek örvendő mádi Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet főborásza.

A gálavacsora főszereplői: Miguel Vieira (Costes), Pesti István, Széll Tamás (Onyx), Sárközi Ákos (Borkonyha), Szepsy István (Szepsy Pincészet), Horváth Gábor (Gusteau), ifj. Szepsy István (Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet)

Szepsy apa-fia borvacsora a Michelin-csillagos mádi ég alatt

A szeptember 18-i est különleges hangulatát a Szepsy apa-fia borvacsora adta. Nem volt még példa arra, hogy a családi borászatot igazgató idősebb és a Szent Tamás főborászaként tevékenykedő ifjabb Szepsy együtt ajánlja a legjobb nedűket a közönségnek. A válogatott tokaji borokhoz különleges ötfogásos vacsora párosult, ahol a Michelin-csillagos Costes, Onyx, Borkonyha és Pesti István, valamint a Gusteau fogásait ízlelhették meg a jelenlévők - kóstolhattak többek között borjúnyelvet vajjal és parmezánnal, enyhén füstölt harcsát, valamint frissen bőrén sütött galambmellet is.

Az est egy világpremiert is tartogatott. Georg Riedel, az osztrák Riedel üveggyár tulajdonosa itt mutatta be először azt az egyedi tokaji furmint poharat, mely a háromnapos mádi hétvége után most világhódító útjára indul. Ahogyan Riedel fogalmazott, ez a pohár lehet a kapocs a bort kóstoló közönség, valamint a szőlő, a tokaji régió, a termőföld és a borász között.

Barangolás a mádi dűlőkben és egy kis Stílusos Vidéki Éttermiség

Színes programkínálattal kedvezett a résztvevőknek a szombati nap is. Délelőtt és délután Tokaj-Hegyalja borászai kalauzolták a vendégeket, akik 20-25 fős csoportokban, szakmai vezetés mellett kóstolhatták meg a térség borait. Az ebédet a miskolci Keszegsütő csapata biztosította a Mádi Kúria kertjében.

A szombati vacsoraesten a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) került reflektorfénybe: az encsi Anyukám Mondta étterem, a debreceni IKON, az egri Macok Bisztró és Borbár, valamint a mádi Gusteau menüsorait kóstolhatták a résztvevők. Többek között sült malac, borjúszegy BBQ és az évszak ízeit idéző mogyoróvajas szilvás pite került az asztalra. Az est hangulatát a Group'N'Swing koncertje emelte.

Vasárnap, szeptember 20-án külön program keretében a vendégek exkluzív mádi dűlőtúrákon vehettek részt. A társaság egy része Balassa Istvánnal és a Gizella pincével kirándult, mások Szepsy Istvánnal barangolhattak az Urbán Dűlőben, egy harmadik csoport a Kakas Dűlőt fedezte fel, ahol Demeter Zoltán várta őket. A különleges élményekben gazdag hétvége a Gusteau vidéki vasárnapi ebédjével zárult a Mádi Udvarházban.

Forrás: Vendég & Hotel Online


Kiderült: már nem olasz a legjobb pizza

Kiderült: már nem olasz a legjobb pizza 

Az 50 Top Pizza Awards listája a  világ legjobb pizzáit rangsorolja. A győztes ezúttal azonban nem egy olasz étterem lett!
A hétvégére tervezett Food Truck Show-t is később tartják meg

A hétvégére tervezett Food Truck Show-t is később tartják meg 

A mostani hétvégére tervezett rendezvény az árvíz miatt kialakult helyzetre való tekintettel nem az eredeti időpontban, hanem 2 héttel később, október 5-6. között lesz megtartva.
Fedezzük fel újra a zöldségeket!

Fedezzük fel újra a zöldségeket! 

Napjainkban mind többen hagyják el a húst, és köteleződnek el a vegetáriánus vagy a vegán táplálkozás mellett, akár átmeneti jelleggel (pl. a veganuár alatt), akár véglegesen.
Jön a Kávé Napja az Akváriumban

Jön a Kávé Napja az Akváriumban 

Korlátlan kávékóstolás, versenyek és csúcskávék otthonra is a kávé világnapján, szeptember 29-én, Budapesten.
Bezár a Balaton térségének első vegán étterme

Bezár a Balaton térségének első vegán étterme 

Hét év után bezár az ikonikus étterem.
Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont

Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont 

Legtöbbjüknél az idei forró nyáron jelentősen megnőtt a forgalom.
Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást

Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást 

Az új szabályozást azzal magyarázzák, hogy a korábbi, 2009-es szabályozás óta sokat változott a dohánypiac.
Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon

Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon 

A megemelkedett költségek, a sok bizonytalanság és nehézség arra késztette őket, hogy meghozzák ezt a fájdalmas döntést.
Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja

Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja 

Annak ellenére, hogy mindössze 627 ötcsillagos étteremmel és 31 Michelin-besorolású helyszínnel rendelkezik, úgy tűnik, Athén megnyerte magának a felmérés résztvevőit.
Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája

Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája 

 A kezdeményezés idén még több pizzériával/étteremmel folytatódik - az ország számos pontján. 

Interjú

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.