A Tokaji Furmint pohár világpremiere

A Szepsy apa-fia borvacsora, a Michelin csillagos éttermek által kínált kóstolók mellett az idei Tokaji Ősz rendezvényen bemutatásra került az egyedi Tokaji Furmint pohár.

 A 12. Tokaji Ősz

Idén szeptember 18. és 20. között várta a prémium borok és a fine dining kedvelőit a 12. Tokaji Ősz. A háromnapos rendezvény első estéjén a borvilág egyik ritka pillanatának voltak tanúi a résztvevők: a 2013 óta, a világon másodikként “A Bor Ura” címet viselő Szepsy István és a nemzetközi hírnevű Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet főborásza, ifj. Szepsy István először itt tartott apa-fia borvacsorát. Az év borgasztronómiai eseményén debütált a tokaji furmint pohár, valamint Magyarország Michelin-csillagos éttermei és a Stílusos Vidéki Éttermiség is képviseltette magát.

Mád történelmi dűlői között gyűltek össze a borgasztronómia szakértői és a tokaj-hegyaljai borvilág iránt rajongó közönség, idén közel 150-en. A 12. Tokaji Ősz szeptember 18. és 20. között több mint 20 borászat legszebb tételeit mutatta be vendégeinek. “Ritka alkalom, amikor a Tokaji borvidék neves borászai egyszerre, ekkora számban képviseltetik magukat. Megtiszteltetés, hogy az év borgasztronómiai eseményének szakmai vezetőjeként lehetek itt jelen.” - mondta ifj. Szepsy István, a nemzetközi ismertségnek örvendő mádi Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet főborásza.

A gálavacsora főszereplői: Miguel Vieira (Costes), Pesti István, Széll Tamás (Onyx), Sárközi Ákos (Borkonyha), Szepsy István (Szepsy Pincészet), Horváth Gábor (Gusteau), ifj. Szepsy István (Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet)

Szepsy apa-fia borvacsora a Michelin-csillagos mádi ég alatt

A szeptember 18-i est különleges hangulatát a Szepsy apa-fia borvacsora adta. Nem volt még példa arra, hogy a családi borászatot igazgató idősebb és a Szent Tamás főborászaként tevékenykedő ifjabb Szepsy együtt ajánlja a legjobb nedűket a közönségnek. A válogatott tokaji borokhoz különleges ötfogásos vacsora párosult, ahol a Michelin-csillagos Costes, Onyx, Borkonyha és Pesti István, valamint a Gusteau fogásait ízlelhették meg a jelenlévők - kóstolhattak többek között borjúnyelvet vajjal és parmezánnal, enyhén füstölt harcsát, valamint frissen bőrén sütött galambmellet is.

Az est egy világpremiert is tartogatott. Georg Riedel, az osztrák Riedel üveggyár tulajdonosa itt mutatta be először azt az egyedi tokaji furmint poharat, mely a háromnapos mádi hétvége után most világhódító útjára indul. Ahogyan Riedel fogalmazott, ez a pohár lehet a kapocs a bort kóstoló közönség, valamint a szőlő, a tokaji régió, a termőföld és a borász között.

Barangolás a mádi dűlőkben és egy kis Stílusos Vidéki Éttermiség

Színes programkínálattal kedvezett a résztvevőknek a szombati nap is. Délelőtt és délután Tokaj-Hegyalja borászai kalauzolták a vendégeket, akik 20-25 fős csoportokban, szakmai vezetés mellett kóstolhatták meg a térség borait. Az ebédet a miskolci Keszegsütő csapata biztosította a Mádi Kúria kertjében.

A szombati vacsoraesten a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) került reflektorfénybe: az encsi Anyukám Mondta étterem, a debreceni IKON, az egri Macok Bisztró és Borbár, valamint a mádi Gusteau menüsorait kóstolhatták a résztvevők. Többek között sült malac, borjúszegy BBQ és az évszak ízeit idéző mogyoróvajas szilvás pite került az asztalra. Az est hangulatát a Group'N'Swing koncertje emelte.

Vasárnap, szeptember 20-án külön program keretében a vendégek exkluzív mádi dűlőtúrákon vehettek részt. A társaság egy része Balassa Istvánnal és a Gizella pincével kirándult, mások Szepsy Istvánnal barangolhattak az Urbán Dűlőben, egy harmadik csoport a Kakas Dűlőt fedezte fel, ahol Demeter Zoltán várta őket. A különleges élményekben gazdag hétvége a Gusteau vidéki vasárnapi ebédjével zárult a Mádi Udvarházban.

Forrás: Vendég & Hotel Online


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.