A Szegedi Tudományegyetem és a Magyar Tudományos Akadémia szegedi akadémiai bizottságának védnökségével megszervezett rendezvényen a felsőoktatási intézmény két néprajzkutatója, Mód László és Simon András tart előadást a Kárpát-medence összefüggő borászati és szőlészeti kultúrájáról – mondta Dlusztus Imre borászati szakíró, az esemény házigazdája az MTI-nek.
A rendezvényen tizenegy kiváló „bortudós” mutatja be három-három remekművét. A tokaji borvidékről Áts Károly, az egriről Kaló Imre, Badacsonyból Laposa Bence, a Dél-Balatonról Légli Ottó, Sopronból – pontosabban Fertőrákosról - Luka Enikő, Szekszárdról Takler Ferenc, Villányból pedig Tiffán Zsolt érkezik a Tisza-partra.
A neves hazai termelők mellett az összes határon túli, jelentős számban magyarok lakta borvidékről is bemutatkozik egy-egy termelő: Balla Géza az arad-hegyaljai Ménesről, Brutler János a szatmár-hegyaljai Béltekről, Bott Frigyes a muzslai dombok közül a Felvidékről, Maurer Oszkár pedig Bácskából és Szerémségből hozza el kedvenc borait.
A vendégek igazi hungarikumnak számító fajtákból, a mézes fehérből vagy a bakatorból készült borokat is megízlelhetik majd – közölte az elitbor.hu szakportál főszerkesztője. (MTI)
A történelmi borvidékek Szegeden
A történelmi Magyarország borvidékeit, szőlőfajtáit és kiváló borait ismerhetik meg azok, akik szombaton ellátogatnak A borok tudósai, tudósok borai című gasztronómiai rendezvényre a szegedi Móra Ferenc Múzeumba. - MTI
![Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt](https://turizmusonline.hu/i/1/d/4/1/2/c/7/9/b/1/6/8/f/3/0/f/c/c/c/e/nincs-cim_md.jpeg)
Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt
Az a biztos, ami már a tárolókban van.
![Valentin-nap a város felett](https://turizmusonline.hu/i/1/3/7/d/5/a/5/4/c/b/b/c/5/0/2/1/8/1/0/6/nincs-cim_md.jpg)
Valentin-nap a város felett
Valentin-napi élmények a Matild Palotában.
![Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől](https://turizmusonline.hu/i/7/7/5/f/5/b/8/4/3/9/d/f/b/9/a/a/7/1/0/c/nincs-cim_md.jpg)
Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől
Immár hivatalosan is bejelentették: végleg eltűnik Magyarországról a Tupperware – az az amerikai cég, amelynek neve egybeforrt a konyhai műanyag tárolódobozokkal.
![Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme](https://turizmusonline.hu/i/d/9/a/8/5/c/c/2/d/5/a/d/0/f/8/5/e/b/5/9/nincs-cim_md.jpg)
Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme
A kazincbarcikai Borsod Burger étterem másfél évnyi működés után bezárja kapuit.
![Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék](https://turizmusonline.hu/i/4/7/4/e/d/d/a/0/6/4/3/1/9/c/c/e/0/0/e/a/nincs-cim_md.jpg)
Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék
A fiatal pék célja, hogy friss péksüteményeivel segítse a helyi közösséget, különösen azokat, akik nehéz anyagi körülmények között élnek.
![NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon](https://turizmusonline.hu/i/a/e/1/7/2/d/5/f/4/8/e/d/1/7/a/3/e/4/b/9/nincs-cim_md.jpg)
NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon
A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a kiskereskedelmi forgalom 2024-ben a megelőző évhez viszonyítva összességében 2,6 százalékkal növekedett.
![Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját](https://turizmusonline.hu/i/9/f/9/8/2/d/f/5/7/b/c/c/5/9/d/f/5/a/2/2/nincs-cim_md.jpg)
Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját
A kísérletre Dobos C. József cukrász halálának 100. évfordulójának tiszteletére került sor.
![Nápolyi pizza a pesti Michelin-ajánlott olasz étteremtől](https://turizmusonline.hu/i/2/6/6/0/b/4/3/c/6/3/0/9/4/1/c/1/2/0/9/1/nincs-cim_md.jpeg)
Nápolyi pizza a pesti Michelin-ajánlott olasz étteremtől
Közös pizzázással támogatja a Virtuózok fiatal tehetségeit az Alelí Budapest étterem.
![Végéhez közeledik a koreai influenszer budapesti gasztrotúrája](https://turizmusonline.hu/i/4/3/0/0/9/c/a/c/a/5/a/d/9/e/4/e/3/0/8/0/nincs-cim_md.png)
Végéhez közeledik a koreai influenszer budapesti gasztrotúrája
A fináléban hat darab lángost fogyasztott el a korai mokpang influenszer.
![Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál](https://turizmusonline.hu/i/a/c/6/5/2/8/4/0/5/2/5/0/0/a/f/0/b/c/0/4/nincs-cim_md.jpeg)
Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál
Budakalászon nyitotta meg 59. magyarországi egységét a gyorsétteremlánc.
Interjú
![Nagybor vagy semmi](https://turizmusonline.hu/i/7/d/c/8/2/5/2/9/8/0/0/a/5/0/4/e/7/9/6/6/nincs-cim_md.jpg)
Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
![Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk](https://turizmusonline.hu/i/1/6/0/e/f/6/7/d/c/0/f/3/2/3/f/e/3/d/1/7/nincs-cim_md.jpg)
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
![Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban](https://turizmusonline.hu/i/5/d/4/9/9/4/1/3/f/3/f/f/4/7/6/d/3/b/6/2/lisa-sigl_md.jpeg)
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.