Magyarországon jelenleg 57 ezer vendéglátóipari egység található, melyek döntő többsége mikro, kis vagy közepes vállalkozás. A kereskedelmi vendéglátás bevétele négyszerese a szállodaiparénak, ennek ellenére a jövedelmezőség rendkívül alacsony. A vendéglátást két negatív folyamattól is szenved. Egyrészt az ÁFA emelés tovább rontja a profitabilitást, másrészt az üzleti turizmus visszaesése a vendéglátásra közvetlenül is kihat. Ez utóbbi a vidéki városokban, ahol az utóbbi években a belföldi turizmusra is építettek, különösen igaz. A szakember megerősítette a Turizmus Zrt. korábbi álláspontját, hogy a jelenlegi ÁFA szint a turizmus-vendéglátás eredményességét rontja és a honlapjukon megjelent javaslatokat továbbra is érvényesnek tartja és az ezirányú lobbimunka a kormányzat felé továbbra is folytatódni fog. Niklai szerint az üdülési csekk és az étkezési utalványok adómentességét mindenképpen meg kell őrizni. Kitért a fekete és szürkegazdaság visszaszorításának szükségességére is. Elsősorban a számlaadás és a kizárólag bejelentett dolgozók alkalmazásának fontosságára kellene helyezni a hangsúlyt és nem a munkaidő betartásának fokozott ellenőrzésére, amely során számos túlkapás is tapasztalható. Mivel a vendéglátás egy atipikus foglalkoztatási forma, hiszen akkor kell dolgozni, amikor vendég van, a hatóságoknak is rugalmasabb hozzáállást kéne tanúsítani. Az ágazat egyébként is túlszabályozott, kutatások szerint az EU-s átlagnál kétszer nagyobb a bürokrácia és a vállalkozások nehezen jutnak hitelhez. Niklai fontosnak tartaná, hogy a vendéglátásban egyre több magyar alapanyagot használjanak és a csúcsgasztronómia valamint a globalizált és a magyar konyha békés egymás mellett élését szeretné látni Magyarországon, hiszen mindháromnak helye van a magyar gasztronómiában és a vendégek számára is széles választékot biztosít. Az EU-ban napirenden lévő egészséges étkezéssel, allergén anyagok problematikájával és a fogyasztóvédelemmel kapcsolatos kérdések is szóba kerültek. Az internetes kritikák és blogok korában egy-egy hiba akár egy vállalkozás vesztét is okozhatja. Az építő jellegű kritikák mellett megjelenő igazságtalan megjegyzések kiszűrése a mai kor igazi kihívása. Végül az ETC (European Tourist Commission) tanulmányát idézte, mely a nemzetközi turizmus visszaesésének hamarosan bekövetkező megállását jósolja; az üzemanyagárak csökkenésére, a szolgáltatók árcsökkentésére és a kedvező kormányzati lépésekre alapozva. A magyar vendéglátás továbbra is a turizmus fontos része, ugyanakkor a vendégcentrikusság terén igenis van javítanivaló, mint ahogy a szakmunkásképzést és a tananyagot is modernizálni kell. – zárta a prezentációját Niklai Ákos.
A vendéglátás aktuális kérdéseiről a BGF konferencián
Dr. Niklai Ákos, valamikori diák és Gundel tanítvány, a MT Zrt. elnöke a Budapesti Gazdasági Főiskola hétfői konferenciáján gyakorló éttermesként beszélt a vendéglátás aktuális kérdéseiről.

A lengyel sörgyártás új trendjei
A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.

Új Michelin-csillagos menü az égben
Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen
Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.

Borünnep Szegeden
A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból
Műanyag fóliadarab lehet benne.

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese
Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen
Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival
Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál
A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje
Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.