A világ legjobb pezsgője 2016-ban

Grand Siècle – a 2016-os év győztese.

Bernard de Nonancourt a Laurent-Perrier pezsgőit a kezdetektől stílusosnak, elegánsnak és üdének álmodta meg. A Grand Siècle-t először 1959-ben mutatták be, mely akkoriban a legelső non-vintage pezsgők közé tartozott, majd a ház csúcstételévé (prestige cuvée) nőtte ki magát. Stílusában egyszerre és szorosan összefonódva jelenik meg a komplexitás, elegancia, erőteljesség és frissesség.

A pezsgőház nem kommunikálja, hogy pontosan melyik három évjárat alapborából állt össze a győztes pezsgő, de abban biztosak lehetünk, hogy mindhárom kiemelkedő volt. Kizárólag chardonnay-ból és pinot noir-ból készült és ún. "Grand Cru" falvak 100%-os minősítésű termőhelyei közül is kizárólag a legkiválóbb és leghíresebb dűlők termését használták fel, amit aztán legalább 6 évig érleltek palackban.

Színe: szikrázó, fényes, ragyogó sárga árnyalat. Illat: méz, mogyoró, pörkölt mandula és frissen készült sütemény.

Íze: erőteljes, és elképesztően telt zamataiban pikáns ízeket, puskaporos jelleget is felvonultat, a végén mégis meglepően friss érzetet kelt. Kortya rendkívül hosszú, mély és harmonikus.

A pezsgő komplex ízei tökéletesen kiemelik a ragadozó halak (rombuszhal, vörös márna vagy tengeri sügér) ízvilágát, de a szarvasgombával tálalt szárnyas vagy az erdei gombával körített borjú ételek mellé is zseniális partner. Aperitifnek felszolgálva pedig bármely alkalmat a legkülönlegesebb ünneppé varázsolja.

A Laurent-Perrier Grand Siècle NV ára egyébként 110-130 dollár között mozog, kereskedőtől függően- olvasható a Borászportálon.

Az idei év top pezsgői

1 Laurent-Perrier Grand Siècle NV (95,75p)

2 Dom Pérignon Rosé 2003 (95,25p)

3 Charles Heidsieck Rosé Réserve NV (94,50p)

4 Dom Pérignon Brut 2006 (94,25p)

5 Krug Vintage 2003 (93,75p)

6 Charles Heidsieck Brut Réserve NV (93,50p)

7 Duval-Leroy Femme de Champagne magnum 1996 (93,25p)

8 Taittinger Comtes de Champagne 2006 (93,00p)

8 Charles Heidsieck Blanc des Millénaires 1995 (93,00p)

10 Henriot Rosé Millésime 2008 (92,50p)

10 Veuve Clicquot La Grande Dame 2006 (92,50p)

Forrás: www.boraszportal.hu

Forrás: Vendég&Hotel Online


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.