A világ legjobb pezsgője 2016-ban

Grand Siècle – a 2016-os év győztese.

Bernard de Nonancourt a Laurent-Perrier pezsgőit a kezdetektől stílusosnak, elegánsnak és üdének álmodta meg. A Grand Siècle-t először 1959-ben mutatták be, mely akkoriban a legelső non-vintage pezsgők közé tartozott, majd a ház csúcstételévé (prestige cuvée) nőtte ki magát. Stílusában egyszerre és szorosan összefonódva jelenik meg a komplexitás, elegancia, erőteljesség és frissesség.

A pezsgőház nem kommunikálja, hogy pontosan melyik három évjárat alapborából állt össze a győztes pezsgő, de abban biztosak lehetünk, hogy mindhárom kiemelkedő volt. Kizárólag chardonnay-ból és pinot noir-ból készült és ún. "Grand Cru" falvak 100%-os minősítésű termőhelyei közül is kizárólag a legkiválóbb és leghíresebb dűlők termését használták fel, amit aztán legalább 6 évig érleltek palackban.

Színe: szikrázó, fényes, ragyogó sárga árnyalat. Illat: méz, mogyoró, pörkölt mandula és frissen készült sütemény.

Íze: erőteljes, és elképesztően telt zamataiban pikáns ízeket, puskaporos jelleget is felvonultat, a végén mégis meglepően friss érzetet kelt. Kortya rendkívül hosszú, mély és harmonikus.

A pezsgő komplex ízei tökéletesen kiemelik a ragadozó halak (rombuszhal, vörös márna vagy tengeri sügér) ízvilágát, de a szarvasgombával tálalt szárnyas vagy az erdei gombával körített borjú ételek mellé is zseniális partner. Aperitifnek felszolgálva pedig bármely alkalmat a legkülönlegesebb ünneppé varázsolja.

A Laurent-Perrier Grand Siècle NV ára egyébként 110-130 dollár között mozog, kereskedőtől függően- olvasható a Borászportálon.

Az idei év top pezsgői

1 Laurent-Perrier Grand Siècle NV (95,75p)

2 Dom Pérignon Rosé 2003 (95,25p)

3 Charles Heidsieck Rosé Réserve NV (94,50p)

4 Dom Pérignon Brut 2006 (94,25p)

5 Krug Vintage 2003 (93,75p)

6 Charles Heidsieck Brut Réserve NV (93,50p)

7 Duval-Leroy Femme de Champagne magnum 1996 (93,25p)

8 Taittinger Comtes de Champagne 2006 (93,00p)

8 Charles Heidsieck Blanc des Millénaires 1995 (93,00p)

10 Henriot Rosé Millésime 2008 (92,50p)

10 Veuve Clicquot La Grande Dame 2006 (92,50p)

Forrás: www.boraszportal.hu

Forrás: Vendég&Hotel Online


Magyar drazsét díjaztak egy rangos európai versenyen

Magyar drazsét díjaztak egy rangos európai versenyen 

Magyar aranyérem az egyik legrangosabb nemzetközi csokoládé versenyen. És ugyanezen az édes viadalon egy ezüstérmet is odaítéltek a hazai pályázónak.
A spanyol sztárséf is főz a Gourmet Fesztiválon

A spanyol sztárséf is főz a Gourmet Fesztiválon 

A május 24-i, szombat esti hatkezes főzés során Dani García és Giorgio Cavicchiolo (Alelí) valamint Varjú Imre (Flava) séfek együtt főznek.
Határokon átívelő ízek – két séf, három azonos alapanyaggal

Határokon átívelő ízek – két séf, három azonos alapanyaggal 

Gasztropárbaj a Michelin-csillagok árnyékában.
Növelte árbevételét a Zwack

Növelte árbevételét a Zwack 

A Zwack Unicum Nyrt. a 2024 április 1. és 2025 március 31. közötti 2024/2025-ös üzleti évben bruttó 38,788 milliárd forint árbevételt ért el.
Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől

Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől 

Közel 430 millió forint támogatással valósította meg a fejlesztést.
Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában

Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában 

Több, mint négy százalékkal többet készítette tavaly, mint 2023-ban.
A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon

A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon 

Michelin-csillagos éttermek, népszerű street food helyek, borászatok, cukrászdák és kézműves finomságok egy helyen.
Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől

Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől 

Idén luxuscikk lehet a cseresznye és az őszibarack is.
Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.