Bernard de Nonancourt a Laurent-Perrier pezsgőit a kezdetektől stílusosnak, elegánsnak és üdének álmodta meg. A Grand Siècle-t először 1959-ben mutatták be, mely akkoriban a legelső non-vintage pezsgők közé tartozott, majd a ház csúcstételévé (prestige cuvée) nőtte ki magát. Stílusában egyszerre és szorosan összefonódva jelenik meg a komplexitás, elegancia, erőteljesség és frissesség.
A pezsgőház nem kommunikálja, hogy pontosan melyik három évjárat alapborából állt össze a győztes pezsgő, de abban biztosak lehetünk, hogy mindhárom kiemelkedő volt. Kizárólag chardonnay-ból és pinot noir-ból készült és ún. "Grand Cru" falvak 100%-os minősítésű termőhelyei közül is kizárólag a legkiválóbb és leghíresebb dűlők termését használták fel, amit aztán legalább 6 évig érleltek palackban.
Színe: szikrázó, fényes, ragyogó sárga árnyalat. Illat: méz, mogyoró, pörkölt mandula és frissen készült sütemény.
Íze: erőteljes, és elképesztően telt zamataiban pikáns ízeket, puskaporos jelleget is felvonultat, a végén mégis meglepően friss érzetet kelt. Kortya rendkívül hosszú, mély és harmonikus.
A pezsgő komplex ízei tökéletesen kiemelik a ragadozó halak (rombuszhal, vörös márna vagy tengeri sügér) ízvilágát, de a szarvasgombával tálalt szárnyas vagy az erdei gombával körített borjú ételek mellé is zseniális partner. Aperitifnek felszolgálva pedig bármely alkalmat a legkülönlegesebb ünneppé varázsolja.
A Laurent-Perrier Grand Siècle NV ára egyébként 110-130 dollár között mozog, kereskedőtől függően- olvasható a Borászportálon.
Az idei év top pezsgői
1 Laurent-Perrier Grand Siècle NV (95,75p)
2 Dom Pérignon Rosé 2003 (95,25p)
3 Charles Heidsieck Rosé Réserve NV (94,50p)
4 Dom Pérignon Brut 2006 (94,25p)
5 Krug Vintage 2003 (93,75p)
6 Charles Heidsieck Brut Réserve NV (93,50p)
7 Duval-Leroy Femme de Champagne magnum 1996 (93,25p)
8 Taittinger Comtes de Champagne 2006 (93,00p)
8 Charles Heidsieck Blanc des Millénaires 1995 (93,00p)
10 Henriot Rosé Millésime 2008 (92,50p)
10 Veuve Clicquot La Grande Dame 2006 (92,50p)
Forrás: www.boraszportal.hu
Forrás: Vendég&Hotel Online