Ádám a nyerő

A Magyarországi Chaine des Rotisseurs Egyesület május 15-én, pénteken rendezte meg a Jeunes Chefs Rotisseurs, Ifjúsági Szakácsversenyt 11 magyar versenyző részvételével a METRO Gasztro Akadémián. Az elismeréseket és a különdíjakat a gálavacsorával egybekötött díjkiosztó ünnepségen vehették át a fiatal szakácsok a Corinthia Hotel Budapestben.

A 2015. évi nemzeti verseny győztese Mede Ádám a Gerbeaud, Onyx Étterem ifjú szakácsa lett, aki képviselni fogja Magyarországot a 2015. szeptember 11-én Budapesten, a METRO Gasztro Akadémián megrendezésre kerülő Jeunes Chefs Rotisseurs Ifjúsági Szakácsvilágbajnokságon. A verseny második helyezettje Garai Ádám lett az Olimpia étteremből, míg a dobogó harmadik fokára Pereszlényi Alexandra, Hilton Budapest szakácsa állhatott. A zsűri különdíját a „leggazdaságosabb alapanyag felhasználásért” ugyancsak Pereszlényi Alexandra, a „legjobban szervezett munkáért” Krizmanics Norbert, a Budapest Bisztro szakácsa kapta. Az első három helyezett kupát és Chaine érmét, a többi versenyző pedig mind kupát kapott a versenyben való részvételért és elért eredményeiért.

A szombati gálavacsorát követően elsőként dr. Niklai Ákos, a Chaine Magyarország elnökségi tagja mondott köszönetet a magas színvonalú gasztronómiai estért, melyet a vendéglátó helyszín a Corinthia Hotel Budapest szervezett. „10 év után jött vissza ismét a magyar Chaine Egyesület a Corinthia Hotelbe és most is, akárcsak 10 évvel ezelőtt kiváló színvonallal találkoztunk. Nemcsak a gasztronómia volt kiemelkedő színvonalú, de említésre méltó a látvány, a luxus, a design összhangja, a harmónia, mely az egész estét végigkísérte.” Ezek után a szervezet nevében Meskál Tiborral, a Corinthia Hotel Budapest Duty menedzserével, egyúttal a Chaine szervezet tagjával közösen okleveleket adott Thomas Fischer szállodaigazgatónak, Szabó Szabolcs Hotel menedzsernek, Bolyki Péter executive chef-nek valamint az estét teljes egészében koordináló Szabó Zoltán Food&Beverage menedzsernek.

 

 A versenyzőknek a díjakat Kovács Siklósi Lázár a zsűri elnöke adta át. Minden versenyző kapott kupát, az első, második és harmadik helyezettet pedig Chaine érmével is jutalmazták.

A 11 magyar versenyző:

Bock Bisztró - Szász Kristóf
Bodrogi Étterem - Keztyűs Ádám
Budapest Bisztró - Krizmanics Norbert
Budapesti Gazdasági Főiskola - Lancsa Szilvia
Danubius Hilton Budapest - Pereszlényi Alexandra
Gerbeaud, Onyx Étterem - Mede Ádám
Olimpia Étterem - Garai Ádám
Pierrot Étterem - Patai László
Sofitel - Gubán Tamás
Thermal Hotel Visegrád - Lichi Roland
Villa Medici - Humli Dávid

„A mostani nemzeti verseny a 2015. szeptember 11-én Budapesten megrendezendő Világbajnokság próbája is volt egyúttal, hiszen ugyanolyan szigorú körülmények között, a nemzetközi szabályoknak megfelelően került megrendezésre. Nagyon láttam az igyekezetet, munkaszervezésben, időbeosztásban, higiéniai feltételek biztosításában voltak elsősorban hibák, de valamennyi részvevő megmérettette magát és teljesítették a feltételeket.” - értékelte a nemzeti versenyt Jakabffy László, a Chaine des Rotisseurs magyarországi alapítótagja, az Alabárdos étterem egykori vezetője, a mai magyar vendéglátás kétségkívül egyik legszínesebb egyénisége.

Mede Ádámot a verseny győztesét szerkesztőségünk arról kérdezte, hogy milyen érzés számára, hogy ő képviselheti Magyarországot szeptemberben a Nemzetközi Ifjúsági Szakácsvilágbajnokságon?
„Nagyon örülök, de egyúttal ez egy óriási felelősség is számomra, szeretném a versenyen a maximumot nyújtani. Rengeteget kell még addig tanulnom! Erre a versenyre is mintegy 1 hónapot készültünk, szinte minden nap gyakoroltam.”
Arra a kérdésünkre, hogy a főzésben milyen elveket követ, az alábbiakat válaszolta:
„Engem leginkább az ízek izgatnak. Szakács és cukrász családban nőttem fel, édesanyám és nagymamám tanítottak az ízek szeretetére, és elsősorban a szívemből főzök és a szakácsművészetben az ízek számomra a legfontosabbak.”

Hamvas Zoltánt, a Chaine magyarországi egyesületének tagja, a Gerbeaud, Onyx éttermének Food&Beverage igazgatója szerint „Mede Ádám rendkívül tehetséges. Azonban itt elsősorban a gyakorlás számít és hogy milyen helyen szerzi a szakács a gyakorlatát. Ádám már egy éve dolgozik nálunk, a Costes étteremből érkezett, tehát az Onyxba már egy képzett szakácsot kaptunk. Rendkívül nagy kihívás lesz a nemzetközi versenyre való felkészülés, és nagy a megfelelési kényszer is, hiszen az Onyxban Mede Ádám sorban már a hetedik, aki szakácsvilágversenyen képviselheti Magyarországot. Ádám pechje, hogy ő nem egy olyan egzotikus országban versenyzik majd, mint elődjei, de hazai pályán megint más élmény lesz versenyezni. Azon leszünk, hogy megnyerjük a versenyt!”

„Idén lesz a magyar Chaine egyesület 25 éves, s a szeptember 11-i világverseny magyarországi megrendezésével egyúttal ezt a jubileumot is ünnepeljük. A METRO Gasztro Akadémiát elfogadta a nemzetközi egyesület helyszínnek, kis technikai kiegészítésre lesz csak szükség. Kovács Lázár ezúttal nem zsűrielnök vagy zsűritag, hanem a verseny technikai igazgatója lesz, ő felel a verseny teljes, zökkenőmentes, világszínvonalnak megfelelő lebonyolításáért. A versenyről élő közvetítés is lesz.” - Novák Iván Pétert, a Chaine des Rotisseurs Magyarországi Egyesületének az elnökét a szeptember 11-i Nemzetközi Ifjúsági Szakácsvilágbajnokságról kérdeztük.

Kovács Siklósi Lázárt, azaz Lázár séfet pedig elsősorban arról kérdeztük, hogyan állnak az előkészületekkel, milyen nehézségek állnak még előttük?
„Mintegy 20 országból jönnek versenyzők, minden ország a saját nemzeti győztesét delegálja a budapesti megmérettetésre. A nemzetközi és a magyar Chaine Egyesület valamint a magyar kormány is támogatja a rendezvényt, mely mintegy 200-300 résztvevő esetén rentábilis. Jelenleg már 80 regisztrált résztvevőnk van, tehát jó úton vagyunk. A helyszín kapacitásbeli korlátai miatt a nemzetközi Chaine tagok és kísérőik elsősorban a verseny előtti és utáni turisztikai, kulturális és gasztronómiai programokon vesznek részt, a verseny helyszínén pedig elsősorban a versenyzők és a zsűri lesz jelen. Azonban maga az esemény élő közvetítésen keresztül végig követhető lesz majd.” „A METRO Gasztro Akadémia helyszíne, adottságai kiválóan megfelelnek a verseny feltételeinek, azonban még néhány technikai kiegészítésre szükség lesz, például fagylaltkészítő gépeket is be kell még szereznünk.” - tette hozzá Kovács Siklósi Lázár a Budapesten szeptemberben rendezendő világverseny technikai igazgatója.

 A Chaine des Rotisseurs világszervezet évente rendez világbajnokságot a nemzeti versenyek győzteseinek, az ifjú szakács tehetségek fejlődésének támogatása és nemzetközi megmérettetése céljából. A Világbajnokságon 27 év alatti 20 ifjú szakács versenyez, akik többszörösen díjazott és elismert – nem egy esetben Michelin-csillagos – éttermekben szereztek már néhány éves tapasztalatot.

Az ifjúsági Szakács Világbajnokság különlegessége, hogy a versenyzők nem egy alaposan begyakorolt menüsort készítenek, hanem a fogadó ország kiváló minőségű alapanyagaiból összeállított, és csak a verseny kezdetekor bemutatott „meglepetés kosár” (black box) tartalmának felhasználásával alkotnak önállóan 4 óra alatt egy 3 fogásból álló, 4 adagban elkészített menüsort.

A versenyzők anonimként dolgoznak, nevüket és nemzetiségüket a zsűri tagjai nem ismerhetik. A 12 tagú nemzetközi zsűri a szakma elismert tagjaiból válogatott szakemberekből áll. A konyhában 3 tagú zsűri figyeli és elemzi a versenyzők készségét, az alkalmazott technológiát, a higiéniát, az anyagfelhasználás gazdaságosságát, a rendezett munkát. A 9 tagú kóstoló zsűri a látványt, az ízeket értékeli és az előírt alapanyagok felhasználását ellenőrzi.

„A mostani nemzeti verseny is ezen szempontrendszer alapján került megrendezésre, az ételek ízét, a dizájnt, az eredetiséget, az anyagfelhasználást, a gazdálkodást és a tiszta munkát pontoztuk.” - hangsúlyozta Kovács Siklósi Lázár, a verseny zsűrijének az elnöke.

A Chaine des Rotisseurs gasztronómiai társaságot 1248-ban Franciaországban alapították. Az 1990. január 2.-án Magyarországon bejegyzett Egyesület tagjai amatőr és a vendéglátással foglakozó professzionista (szállodás, éttermes, szakács) természetes személyek, akik elkötelezett hívei az igényes, a tradíciókat megtartó, de akár merésznek tűnő, innovatív újításokat is felvállaló magas szintű nemzetközi gasztronómiának, nem feledve ugyanakkor az e téren híres magyar hagyományokat sem.

Mede Ádámnak eredményes szereplést kívánunk a Világbajnokságon!

Viva la Chaine!

Forrás: Chaine des Rotisseurs

Forrás: Vendég & Hotel Online


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.