Afrikában turnézik a magyar tejtermék-helyettesítő

Több innovatív, exportban erős magyar vállalat, köztük a tojásfehérje-alapú ToTu-termékek gyártója is lehetőséget kap Afrikában a bemutatkozásra, ugyanis a Magyarország Accrai Nagykövetsége és Nairobi Nagykövetsége közös szervezésében megvalósuló „Beyond Food Safety: Agrár Roadshow Szenegálban és Kenyában” című projektjében vehetnek részt, amelynek célja, hogy exportképes magyar cégek kiállítóként jelenhessenek meg a dakari Senefood Expo és a nairobi DLP Expo Africa vásárokon 2024. június 6-14. között.

A Senefood Expo (2024. június 6-8., Dakar) Nyugat-Afrika legnagyobb élelmiszeripari szakkiállítása, amely idén 11. alkalommal Dakarban kerül megrendezésre a Senepack csomagolóipari szakkiállítással együtt.

Több ezer érdeklődő és számos nemzetközi nagyvállalat jelenléte jellemző. A DLP Expo Africa (2024. június 12-14, Nairobi) pedig Kelet-Afrika legnagyobb baromfi, haszonállat és tejipari kiállítása, amelyre évente több ezer érdeklődőt várnak. A két vásár között pedig Magyarország Accrai Nagykövetsége szervez üzleti fórumot a vállalatok számára, ahol a ghánai cégek képviselőinek mutatkozhatnak be. A mindhárom helyszínen megjelenő magyar cégek között élelmiszer-előállító, állattenyésztő és takarmány előállító egyaránt lesz, így a magyar agrárium szinte teljes spektruma képviseli majd magát.

„Az afrikai és ázsiai piacok mindig érdekesek lesznek a tejtermék-alternatíva fejlesztők számára. Ennek az egyik fő oka, hogy a laktózérzékenységben szenvedők a tejre érzékenyek között sokkal többen vannak mint a tejfehérje-allergiások körében. Míg az ő arányuk Észak-Euróban a legkisebb, Magyarországon becslések szerint 30% körüli, addig az Egyenlítő környéken és attól délre szinte a lakosság egészét érinti. Tehát a potenciális érdeklődők száma nagyon magas az érintettség miatt, különösen, ha figyelembe vesszük a lakosság számát, annak növekedési ütemét, és hogy dinamikusan fejlődő régióról van szó.”

- mondta dr. Németh Csaba, élelmiszer mérnök, a MATE c. egyetemi tanára.

Az élelmezés kérdése az egész világban egyre inkább előtérbe kerül
Az élelmezés kérdése az egész világban egyre inkább előtérbe kerül
Fotó: ToTu

Az élelmezés kérdése az egész világban egyre inkább előtérbe kerül. Sok helyen a technológiai fejlesztések ellenére sem tudnak lépést tartani a népességnövekedés ütemével, tehát a táplálékszükséglet előállításával. Ráadásul több helyen a környezeti változás is nehezíti ezt. A termékeinknek egy olyan távoli országba történő eljuttatásuk, mint Kenya, Ghána vagy Szenegál, további kérdéseket is felvet. Például, hogy a minőségmegőrzési idejük elég hosszú legyen ahhoz, hogy a hosszú utat követően a megérkezésük után is bőségesen legyen idő elérniük a fogyasztókhoz. Ez egy tíz-tizenöt napos, de gyakran még egy hónap eltarthatósági idejű élelmiszernél is problémás.

- emelte ki dr. Németh Csaba.

Az, hogy a magyar vállatok jelenlegi termékei mennyire versenyképesek Afrikában, hamarosan kiderül. A cégek számára ugyanakkor ez egyben tanulmányút is, hiszen odakint személyes beszélgetések, közvetlen visszajelzések, vevőtalálkozók alapján megismerhetik a helyi igények sajátosságait. A tervek szerint az afrikai útról rövid videók folyamatosan feltöltésre kerülnek majd a közösségi felületükön.


Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.