Afrikában turnézik a magyar tejtermék-helyettesítő

Több innovatív, exportban erős magyar vállalat, köztük a tojásfehérje-alapú ToTu-termékek gyártója is lehetőséget kap Afrikában a bemutatkozásra, ugyanis a Magyarország Accrai Nagykövetsége és Nairobi Nagykövetsége közös szervezésében megvalósuló „Beyond Food Safety: Agrár Roadshow Szenegálban és Kenyában” című projektjében vehetnek részt, amelynek célja, hogy exportképes magyar cégek kiállítóként jelenhessenek meg a dakari Senefood Expo és a nairobi DLP Expo Africa vásárokon 2024. június 6-14. között.

A Senefood Expo (2024. június 6-8., Dakar) Nyugat-Afrika legnagyobb élelmiszeripari szakkiállítása, amely idén 11. alkalommal Dakarban kerül megrendezésre a Senepack csomagolóipari szakkiállítással együtt.

Több ezer érdeklődő és számos nemzetközi nagyvállalat jelenléte jellemző. A DLP Expo Africa (2024. június 12-14, Nairobi) pedig Kelet-Afrika legnagyobb baromfi, haszonállat és tejipari kiállítása, amelyre évente több ezer érdeklődőt várnak. A két vásár között pedig Magyarország Accrai Nagykövetsége szervez üzleti fórumot a vállalatok számára, ahol a ghánai cégek képviselőinek mutatkozhatnak be. A mindhárom helyszínen megjelenő magyar cégek között élelmiszer-előállító, állattenyésztő és takarmány előállító egyaránt lesz, így a magyar agrárium szinte teljes spektruma képviseli majd magát.

„Az afrikai és ázsiai piacok mindig érdekesek lesznek a tejtermék-alternatíva fejlesztők számára. Ennek az egyik fő oka, hogy a laktózérzékenységben szenvedők a tejre érzékenyek között sokkal többen vannak mint a tejfehérje-allergiások körében. Míg az ő arányuk Észak-Euróban a legkisebb, Magyarországon becslések szerint 30% körüli, addig az Egyenlítő környéken és attól délre szinte a lakosság egészét érinti. Tehát a potenciális érdeklődők száma nagyon magas az érintettség miatt, különösen, ha figyelembe vesszük a lakosság számát, annak növekedési ütemét, és hogy dinamikusan fejlődő régióról van szó.”

- mondta dr. Németh Csaba, élelmiszer mérnök, a MATE c. egyetemi tanára.

Az élelmezés kérdése az egész világban egyre inkább előtérbe kerül
Az élelmezés kérdése az egész világban egyre inkább előtérbe kerül
Fotó: ToTu

Az élelmezés kérdése az egész világban egyre inkább előtérbe kerül. Sok helyen a technológiai fejlesztések ellenére sem tudnak lépést tartani a népességnövekedés ütemével, tehát a táplálékszükséglet előállításával. Ráadásul több helyen a környezeti változás is nehezíti ezt. A termékeinknek egy olyan távoli országba történő eljuttatásuk, mint Kenya, Ghána vagy Szenegál, további kérdéseket is felvet. Például, hogy a minőségmegőrzési idejük elég hosszú legyen ahhoz, hogy a hosszú utat követően a megérkezésük után is bőségesen legyen idő elérniük a fogyasztókhoz. Ez egy tíz-tizenöt napos, de gyakran még egy hónap eltarthatósági idejű élelmiszernél is problémás.

- emelte ki dr. Németh Csaba.

Az, hogy a magyar vállatok jelenlegi termékei mennyire versenyképesek Afrikában, hamarosan kiderül. A cégek számára ugyanakkor ez egyben tanulmányút is, hiszen odakint személyes beszélgetések, közvetlen visszajelzések, vevőtalálkozók alapján megismerhetik a helyi igények sajátosságait. A tervek szerint az afrikai útról rövid videók folyamatosan feltöltésre kerülnek majd a közösségi felületükön.


Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.
Megújult étlappal vár az etyeki birtok

Megújult étlappal vár az etyeki birtok 

Defend Márk séf és csapata tálalásában mutatják be a friss ötletekre és szezonális alapanyagokra épülő megújult étlapot.
Zenés-táncos estek a Gundelben

Zenés-táncos estek a Gundelben 

Hagyományélesztés modern köntösben: áprilistól zenés-táncos estek a Gundelben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.