Afrikában turnézik a magyar tejtermék-helyettesítő

Több innovatív, exportban erős magyar vállalat, köztük a tojásfehérje-alapú ToTu-termékek gyártója is lehetőséget kap Afrikában a bemutatkozásra, ugyanis a Magyarország Accrai Nagykövetsége és Nairobi Nagykövetsége közös szervezésében megvalósuló „Beyond Food Safety: Agrár Roadshow Szenegálban és Kenyában” című projektjében vehetnek részt, amelynek célja, hogy exportképes magyar cégek kiállítóként jelenhessenek meg a dakari Senefood Expo és a nairobi DLP Expo Africa vásárokon 2024. június 6-14. között.

A Senefood Expo (2024. június 6-8., Dakar) Nyugat-Afrika legnagyobb élelmiszeripari szakkiállítása, amely idén 11. alkalommal Dakarban kerül megrendezésre a Senepack csomagolóipari szakkiállítással együtt.

Több ezer érdeklődő és számos nemzetközi nagyvállalat jelenléte jellemző. A DLP Expo Africa (2024. június 12-14, Nairobi) pedig Kelet-Afrika legnagyobb baromfi, haszonállat és tejipari kiállítása, amelyre évente több ezer érdeklődőt várnak. A két vásár között pedig Magyarország Accrai Nagykövetsége szervez üzleti fórumot a vállalatok számára, ahol a ghánai cégek képviselőinek mutatkozhatnak be. A mindhárom helyszínen megjelenő magyar cégek között élelmiszer-előállító, állattenyésztő és takarmány előállító egyaránt lesz, így a magyar agrárium szinte teljes spektruma képviseli majd magát.

„Az afrikai és ázsiai piacok mindig érdekesek lesznek a tejtermék-alternatíva fejlesztők számára. Ennek az egyik fő oka, hogy a laktózérzékenységben szenvedők a tejre érzékenyek között sokkal többen vannak mint a tejfehérje-allergiások körében. Míg az ő arányuk Észak-Euróban a legkisebb, Magyarországon becslések szerint 30% körüli, addig az Egyenlítő környéken és attól délre szinte a lakosság egészét érinti. Tehát a potenciális érdeklődők száma nagyon magas az érintettség miatt, különösen, ha figyelembe vesszük a lakosság számát, annak növekedési ütemét, és hogy dinamikusan fejlődő régióról van szó.”

- mondta dr. Németh Csaba, élelmiszer mérnök, a MATE c. egyetemi tanára.

Az élelmezés kérdése az egész világban egyre inkább előtérbe kerül
Az élelmezés kérdése az egész világban egyre inkább előtérbe kerül
Fotó: ToTu

Az élelmezés kérdése az egész világban egyre inkább előtérbe kerül. Sok helyen a technológiai fejlesztések ellenére sem tudnak lépést tartani a népességnövekedés ütemével, tehát a táplálékszükséglet előállításával. Ráadásul több helyen a környezeti változás is nehezíti ezt. A termékeinknek egy olyan távoli országba történő eljuttatásuk, mint Kenya, Ghána vagy Szenegál, további kérdéseket is felvet. Például, hogy a minőségmegőrzési idejük elég hosszú legyen ahhoz, hogy a hosszú utat követően a megérkezésük után is bőségesen legyen idő elérniük a fogyasztókhoz. Ez egy tíz-tizenöt napos, de gyakran még egy hónap eltarthatósági idejű élelmiszernél is problémás.

- emelte ki dr. Németh Csaba.

Az, hogy a magyar vállatok jelenlegi termékei mennyire versenyképesek Afrikában, hamarosan kiderül. A cégek számára ugyanakkor ez egyben tanulmányút is, hiszen odakint személyes beszélgetések, közvetlen visszajelzések, vevőtalálkozók alapján megismerhetik a helyi igények sajátosságait. A tervek szerint az afrikai útról rövid videók folyamatosan feltöltésre kerülnek majd a közösségi felületükön.


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.