Afrikában turnézik a magyar tejtermék-helyettesítő

Több innovatív, exportban erős magyar vállalat, köztük a tojásfehérje-alapú ToTu-termékek gyártója is lehetőséget kap Afrikában a bemutatkozásra, ugyanis a Magyarország Accrai Nagykövetsége és Nairobi Nagykövetsége közös szervezésében megvalósuló „Beyond Food Safety: Agrár Roadshow Szenegálban és Kenyában” című projektjében vehetnek részt, amelynek célja, hogy exportképes magyar cégek kiállítóként jelenhessenek meg a dakari Senefood Expo és a nairobi DLP Expo Africa vásárokon 2024. június 6-14. között.

A Senefood Expo (2024. június 6-8., Dakar) Nyugat-Afrika legnagyobb élelmiszeripari szakkiállítása, amely idén 11. alkalommal Dakarban kerül megrendezésre a Senepack csomagolóipari szakkiállítással együtt.

Több ezer érdeklődő és számos nemzetközi nagyvállalat jelenléte jellemző. A DLP Expo Africa (2024. június 12-14, Nairobi) pedig Kelet-Afrika legnagyobb baromfi, haszonállat és tejipari kiállítása, amelyre évente több ezer érdeklődőt várnak. A két vásár között pedig Magyarország Accrai Nagykövetsége szervez üzleti fórumot a vállalatok számára, ahol a ghánai cégek képviselőinek mutatkozhatnak be. A mindhárom helyszínen megjelenő magyar cégek között élelmiszer-előállító, állattenyésztő és takarmány előállító egyaránt lesz, így a magyar agrárium szinte teljes spektruma képviseli majd magát.

„Az afrikai és ázsiai piacok mindig érdekesek lesznek a tejtermék-alternatíva fejlesztők számára. Ennek az egyik fő oka, hogy a laktózérzékenységben szenvedők a tejre érzékenyek között sokkal többen vannak mint a tejfehérje-allergiások körében. Míg az ő arányuk Észak-Euróban a legkisebb, Magyarországon becslések szerint 30% körüli, addig az Egyenlítő környéken és attól délre szinte a lakosság egészét érinti. Tehát a potenciális érdeklődők száma nagyon magas az érintettség miatt, különösen, ha figyelembe vesszük a lakosság számát, annak növekedési ütemét, és hogy dinamikusan fejlődő régióról van szó.”

- mondta dr. Németh Csaba, élelmiszer mérnök, a MATE c. egyetemi tanára.

Az élelmezés kérdése az egész világban egyre inkább előtérbe kerül
Az élelmezés kérdése az egész világban egyre inkább előtérbe kerül
Fotó: ToTu

Az élelmezés kérdése az egész világban egyre inkább előtérbe kerül. Sok helyen a technológiai fejlesztések ellenére sem tudnak lépést tartani a népességnövekedés ütemével, tehát a táplálékszükséglet előállításával. Ráadásul több helyen a környezeti változás is nehezíti ezt. A termékeinknek egy olyan távoli országba történő eljuttatásuk, mint Kenya, Ghána vagy Szenegál, további kérdéseket is felvet. Például, hogy a minőségmegőrzési idejük elég hosszú legyen ahhoz, hogy a hosszú utat követően a megérkezésük után is bőségesen legyen idő elérniük a fogyasztókhoz. Ez egy tíz-tizenöt napos, de gyakran még egy hónap eltarthatósági idejű élelmiszernél is problémás.

- emelte ki dr. Németh Csaba.

Az, hogy a magyar vállatok jelenlegi termékei mennyire versenyképesek Afrikában, hamarosan kiderül. A cégek számára ugyanakkor ez egyben tanulmányút is, hiszen odakint személyes beszélgetések, közvetlen visszajelzések, vevőtalálkozók alapján megismerhetik a helyi igények sajátosságait. A tervek szerint az afrikai útról rövid videók folyamatosan feltöltésre kerülnek majd a közösségi felületükön.


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.