Amikor a texasi ízvilág Fótra költözik

Fóton egyedülálló étterem nyílt, a The Pit BBQ & Cajun. Ez Magyarország első olyan autentikus texasi barbeque és louisianai cajun étterme, ahol olyan tradícionális ételeket kínálnak, mint a Gumbo, az Etouffée vagy a Jambalaya.

A texasi BBQ még valamennyire ismert, a cajun konyha már kevésbé Magyarországon. Egy új, egyedülálló étterem ezeket az ízeket kínálja, a tulajdonos, egyben séf pedig igazi szakértő a témában, helyben tanult, a külön az erre a konyhára "szakosodott" iskolában.

Az étterem különlegessége, hogy a séf a texasi The Art Institute of Houston – Culinary Arts hallgatójaként ismerte meg az autentikus texasi BBQ és louisianai cajun konyha elemeit, és álmodta meg Magyarország első ilyen jellegű tematikus konyháját. „Sok különböző stílusú emberrel tanultam és dolgoztam együtt. Tanulhattam egy igazi BBQ bajnok kezei alatt, valamint részt vehettem önkéntesként a houstoni BBQ versenyen is, ahol a csapat közönségdíjazott lett", mondja Levák Gábor, tulajdonos és séf.

Cajun konyha a BBQ ízvilágával

A cajun konyha eredetileg a vidék konyhája volt, a fogások rusztikusak, és lassú tűzön sokáig főzik őket. Az ételek alapja a zeller, a zöldpaprika és a hagyma szentháromsága. Az összetevők között a konyha használ folyami rákot, garnélát és kolbászt, de gyakorlatilag bármilyen helyi alapanyagot átemel a fogásokba.

A füstölt ízek meghatározó alapjai a konyhának. A legismertebb alapanyag a marhaszegy, de a tépett disznóhús is meghatározó szereplő. A húsfüstölés eredetileg német és cseh bevándorlókkal jutott el Amerikába, ez volt a texasi BBQ őse. A különböző kulturális találkozásokból adódóan kialakult a BBQ és a cajun kapcsolata is. Az utóbbi fűszereit és az előbbi sütési technikáját alkalmazva izgalmas végeredmény jön létre.

Jambalaya, Gumbo, Etouffée

A texasi és cajun konyha számos izgalmas étellel rendelkezik, ami Magyarországon még kevéssé ismert.  Ilyen például a jambalaya, ami a cajun és a kreol konyha jellegzetes étele: rizses, csirkés egytálétel házi andouille kolbásszal, okrával.

A gumbo tradicionálisan sötét rántással és csirkecombbal készülő louisianai leves, okrával és házi andouille (marha) kolbásszal, amit hagyományosan rizzsel tálalnak.

Az Etouffeé egy népszerű Louisiana-i egytálétel: friss folyami rákragu, Szentháromsággal és házi fűszerekkel főzve, rizzsel tálalva.

Forrás: Turizmus Online


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.