Amit eddig nem tudtunk a magyar olajokról

Szinte az olívaolajjal vetekszik a magyar magas olajsavas napraforgó minősége és hatása. Idén már 180 ezer hektáron termesztik Magyarországon, a vetésterület 30 százalékán – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

A magas olajsavas olajok sütési tulajdonságai jobbak, mint a hagyományos olajokéi. Ezek az olajtípusok főleg sütésre valók, jobban bírják a melegítést, és kevésbé bomlékonyak.

Ezeket az olajokat fel lehet használni négyszer-ötször rántott hús, vagy krumpli sütésére. Ráadásul az élettani hatásuk is sokkal jobb, mint a hagyományos olajnak. Például koleszterincsökkentők – jelentette ki Mészáros Géza, a szegedi Gabonakutató Intézet napraforgó osztályának vezetője.

Idén már 180 ezer hektáron, a vetésterület 30 százalékán magas olajsavas napraforgót termelnek. Franciaországban ez az arányszám már évek óta 50 százalék. Az itthon termesztett mennyiség 20 százaléka, mintegy 400 ezer tonna a magyar piacon jelenik majd meg – tette hozzá.

A 2017-es uniós előírások szerint már fel kell tüntetni a címkéken, hogy a termék hány százalékban tartalmaz magas olajsavas olajat. A vásárlók – az egészséges táplálkozás előtérbe kerülésével – valószínűleg azokat a termékeket részesítik majd előnyben, melyekben nagy a magas olajsavas olaj aránya – prognosztizálta.

Felhívta rá a figyelmet, hogy míg egy liter extra szűz olívaolaj 1600-1700 forintba kerül, addig egy liter magas olajsavas olajjal dúsított étolaj ára 700-800 forint. Vagyis feleannyiért lehet hozzájutni hasonló összetételű olajhoz, mint az olívaolajhoz. A tisztán magas olajsavas napraforgóolajnak az olajsavtartalma egyébként magasabb, mint az olívaolajé. Így elképzelhető, hogy az olívaolaj iránti kereslet csökkenni fog, ha piacra kerülnek a jó minőségű, magas olajsavas napraforgóolajok.


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.