Amit eddig nem tudtunk a magyar olajokról

Szinte az olívaolajjal vetekszik a magyar magas olajsavas napraforgó minősége és hatása. Idén már 180 ezer hektáron termesztik Magyarországon, a vetésterület 30 százalékán – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

A magas olajsavas olajok sütési tulajdonságai jobbak, mint a hagyományos olajokéi. Ezek az olajtípusok főleg sütésre valók, jobban bírják a melegítést, és kevésbé bomlékonyak.

Ezeket az olajokat fel lehet használni négyszer-ötször rántott hús, vagy krumpli sütésére. Ráadásul az élettani hatásuk is sokkal jobb, mint a hagyományos olajnak. Például koleszterincsökkentők – jelentette ki Mészáros Géza, a szegedi Gabonakutató Intézet napraforgó osztályának vezetője.

Idén már 180 ezer hektáron, a vetésterület 30 százalékán magas olajsavas napraforgót termelnek. Franciaországban ez az arányszám már évek óta 50 százalék. Az itthon termesztett mennyiség 20 százaléka, mintegy 400 ezer tonna a magyar piacon jelenik majd meg – tette hozzá.

A 2017-es uniós előírások szerint már fel kell tüntetni a címkéken, hogy a termék hány százalékban tartalmaz magas olajsavas olajat. A vásárlók – az egészséges táplálkozás előtérbe kerülésével – valószínűleg azokat a termékeket részesítik majd előnyben, melyekben nagy a magas olajsavas olaj aránya – prognosztizálta.

Felhívta rá a figyelmet, hogy míg egy liter extra szűz olívaolaj 1600-1700 forintba kerül, addig egy liter magas olajsavas olajjal dúsított étolaj ára 700-800 forint. Vagyis feleannyiért lehet hozzájutni hasonló összetételű olajhoz, mint az olívaolajhoz. A tisztán magas olajsavas napraforgóolajnak az olajsavtartalma egyébként magasabb, mint az olívaolajé. Így elképzelhető, hogy az olívaolaj iránti kereslet csökkenni fog, ha piacra kerülnek a jó minőségű, magas olajsavas napraforgóolajok.


Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.
Legjobbak közt a magyar speciality kávé

Legjobbak közt a magyar speciality kávé  

A döntőbe a világ több százezer kávéja közül, kategóriánkként a legjobb tízet választják ki.
Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben

Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben  

A Zadole parkban zajló kétnapos rendezvényen a látogatók Katowice testvérvárosainak kulináris és kulturális kínálatával ismerkedhettek meg.
Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében

Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében 

Országos ellenőrzés lesz a főszezonban bizonyos vendéglátóhelyeken.
Átadták a Gyulai Pálinkafesztivál versenydíjait

Átadták a Gyulai Pálinkafesztivál versenydíjait 

Az idei pálinkafesztiválon az év gyümölcse a cseresznye, így külön kategóriaként bírálta a szakmai zsűri a cseresznyepálinkával töltött 27 bonbont.
Nyári ízek újrahangolva  – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján

Nyári ízek újrahangolva – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján 

Feith Attila executive séf vezetésével a szálloda nyári étlapja idén is ízutazásra hívja a vendégeket.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.