Angliában betiltják az üveges alkoholt?

Az alkoholos italokat sokkal gyakrabban kellene műanyag pohárban és palackban felszolgálni, hogy csökkentsük azoknak az erőszakos cselekedetek által okozott sérüléseknek a mértékét, amelyeket roncsolt üveggel követnek el írja a Betegszoba.hu.

Dr. Alastdair Forsyth Glasgow-i erőszakkutató szerint az üveg fegyverként való használatának végkép gátat kell szabni. Javasolja, hogy a forgalmazók a bárokban és szórakozóhelyeken műanyagra cseréljék termékeik csomagolását.

Egyesek évente 100 millió fontra becsülik az üveg által elkövetett erőszak összköltségét, mely magában foglalja az egészségügyi, a rendőrségi és a bírósági költségeket. Az iparág nemrég bevezette a törés esetén apró szilánkokra törő üvegpoharakat, de további lépésekre lenne szükség.

”A tejet általában papírdobozban, az üdítőket műanyagban lehet megvásárolni, a forró italokat kerámiában kapjuk. Az egyetlen italfajta, amit még mindig üvegpohárban szolgálnak fel és üvegpalackban adnak el, az alkohol. Ez pedig az egyetlen ital, amely összefüggésben áll az a balesetek kockázatának növekedésével és az erőszakkal.” - mondta Dr. Forsyth a londoni World Safety Conference-en.

Ha az ember megfogja egy pl. sörös üveg nyakát és valahogyan letöri az alját, olyan tökéletes támadófegyverré alakíthatja, amely a kés szerepét tölti be.

2009-ben három Lancashire-i városban próbálták ki, hogy polikarbonát üvegekben szolgáltak fel. Miközben az erőszakos incidensek száma nem, a sérülések száma jelentősen csökkent. Jonathan Shepherd professzor, a Cardiff Egyetem Erőszak és Társadalom Kutatócsoport tagja szerint nem szükséges a teljes betiltás, inkább a forró pontokra kellene koncentrálni, ahol a legtöbb erőszakos eset előfordul. ”Az éttermekben és külvárosi kocsmákban nincs gond, inkább a központban lévő szórakozóhelyekre és a környező utcákra jellemző ez a helyzet.” - mondta Dr. Forsyth.

Jeremy Beadles, a Bor és Szeszes Ital Kereskedelmi Szövetség ügyvezetője szerint az üvegpalackok kivonása a forgalomból a boltok, éttermek és a fogyasztók életére is hatással lenne, anélkül, hogy megoldanánk a problémát.

”Az iparág már tett lépéseket törhetetlen üveg vagy műanyag használatára a magasabb kockázattal járó helyeken, és folyamatos az együttműködés a rendőrséggel és a minisztériummal a biztonság növelésének érdekében.” - tette hozzá Dr. Forsyth. (forrás: Betegszoba.hu)


Sztárséffel nyit éttermet Gerendai az alsóörsi vitorláskikötőben

Sztárséffel nyit éttermet Gerendai az alsóörsi vitorláskikötőben 

Megkezdte első szezonját az Ypsilon Yacht Club Alsóörsön.
Bezár a Michelin Guide által ajánlott budapesti étterem

Bezár a Michelin Guide által ajánlott budapesti étterem 

A közkedvelt Kertész utcai étterem öt év után búcsúzik.
 Rangos ceremónián mutatták be a Michelin Guide Dubai új kiadását

Rangos ceremónián mutatták be a Michelin Guide Dubai új kiadását 

A MICHELIN 2024. július 4-én este egy rangos ceremónián mutatta be az idei MICHELIN Guide Dubai harmadik kiadását a nemrég megnyílt One&Only One Za'abeel hotelben.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Ez a McDonald's burger lekerül az étlapról – íme, miért

Ez a McDonald's burger lekerül az étlapról – íme, miért 

Rossz hír azok számára, akik több vegetáriánus lehetőséget keresnének a McDonald's-ban.
Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat?

Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat? 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) már várja a jelöléseket.
Vidéken van cukrászdája? Akkor ez érdekelheti

Vidéken van cukrászdája? Akkor ez érdekelheti 

Július 2-től, keddtől indul az összesen 13 milliárd forint értékű turisztikai támogatási konstrukció második üteme vidéki cukrászdák részére.
 Kaliforniai életérzés Budapesten

Kaliforniai életérzés Budapesten 

Magyarországon szinte egyedülálló módon Kalifornia által inspirált ételekkel várja vendégeit az étterem.
Nincs itthon ehhez hasonló!

Nincs itthon ehhez hasonló! 

Bemutatjuk Maul Zsolt többszörös díjnyertes villányi borászt - alapításának negyedszázados évfordulóját tavaly ünneplő pincészetén keresztül.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is. 

Interjú

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is. 
Gottwald Szilárd: „Azért dolgozunk, hogy a vendég jól érezze magát”

Gottwald Szilárd: „Azért dolgozunk, hogy a vendég jól érezze magát” 

Legújabb fejlesztéseikről és a hotel bővítéséről Gottwald Szilárddal beszélgettünk.