Angliában betiltják az üveges alkoholt?

Az alkoholos italokat sokkal gyakrabban kellene műanyag pohárban és palackban felszolgálni, hogy csökkentsük azoknak az erőszakos cselekedetek által okozott sérüléseknek a mértékét, amelyeket roncsolt üveggel követnek el írja a Betegszoba.hu.

Dr. Alastdair Forsyth Glasgow-i erőszakkutató szerint az üveg fegyverként való használatának végkép gátat kell szabni. Javasolja, hogy a forgalmazók a bárokban és szórakozóhelyeken műanyagra cseréljék termékeik csomagolását.

Egyesek évente 100 millió fontra becsülik az üveg által elkövetett erőszak összköltségét, mely magában foglalja az egészségügyi, a rendőrségi és a bírósági költségeket. Az iparág nemrég bevezette a törés esetén apró szilánkokra törő üvegpoharakat, de további lépésekre lenne szükség.

”A tejet általában papírdobozban, az üdítőket műanyagban lehet megvásárolni, a forró italokat kerámiában kapjuk. Az egyetlen italfajta, amit még mindig üvegpohárban szolgálnak fel és üvegpalackban adnak el, az alkohol. Ez pedig az egyetlen ital, amely összefüggésben áll az a balesetek kockázatának növekedésével és az erőszakkal.” - mondta Dr. Forsyth a londoni World Safety Conference-en.

Ha az ember megfogja egy pl. sörös üveg nyakát és valahogyan letöri az alját, olyan tökéletes támadófegyverré alakíthatja, amely a kés szerepét tölti be.

2009-ben három Lancashire-i városban próbálták ki, hogy polikarbonát üvegekben szolgáltak fel. Miközben az erőszakos incidensek száma nem, a sérülések száma jelentősen csökkent. Jonathan Shepherd professzor, a Cardiff Egyetem Erőszak és Társadalom Kutatócsoport tagja szerint nem szükséges a teljes betiltás, inkább a forró pontokra kellene koncentrálni, ahol a legtöbb erőszakos eset előfordul. ”Az éttermekben és külvárosi kocsmákban nincs gond, inkább a központban lévő szórakozóhelyekre és a környező utcákra jellemző ez a helyzet.” - mondta Dr. Forsyth.

Jeremy Beadles, a Bor és Szeszes Ital Kereskedelmi Szövetség ügyvezetője szerint az üvegpalackok kivonása a forgalomból a boltok, éttermek és a fogyasztók életére is hatással lenne, anélkül, hogy megoldanánk a problémát.

”Az iparág már tett lépéseket törhetetlen üveg vagy műanyag használatára a magasabb kockázattal járó helyeken, és folyamatos az együttműködés a rendőrséggel és a minisztériummal a biztonság növelésének érdekében.” - tette hozzá Dr. Forsyth. (forrás: Betegszoba.hu)


Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.