Angliában betiltják az üveges alkoholt?

Az alkoholos italokat sokkal gyakrabban kellene műanyag pohárban és palackban felszolgálni, hogy csökkentsük azoknak az erőszakos cselekedetek által okozott sérüléseknek a mértékét, amelyeket roncsolt üveggel követnek el írja a Betegszoba.hu.

Dr. Alastdair Forsyth Glasgow-i erőszakkutató szerint az üveg fegyverként való használatának végkép gátat kell szabni. Javasolja, hogy a forgalmazók a bárokban és szórakozóhelyeken műanyagra cseréljék termékeik csomagolását.

Egyesek évente 100 millió fontra becsülik az üveg által elkövetett erőszak összköltségét, mely magában foglalja az egészségügyi, a rendőrségi és a bírósági költségeket. Az iparág nemrég bevezette a törés esetén apró szilánkokra törő üvegpoharakat, de további lépésekre lenne szükség.

”A tejet általában papírdobozban, az üdítőket műanyagban lehet megvásárolni, a forró italokat kerámiában kapjuk. Az egyetlen italfajta, amit még mindig üvegpohárban szolgálnak fel és üvegpalackban adnak el, az alkohol. Ez pedig az egyetlen ital, amely összefüggésben áll az a balesetek kockázatának növekedésével és az erőszakkal.” - mondta Dr. Forsyth a londoni World Safety Conference-en.

Ha az ember megfogja egy pl. sörös üveg nyakát és valahogyan letöri az alját, olyan tökéletes támadófegyverré alakíthatja, amely a kés szerepét tölti be.

2009-ben három Lancashire-i városban próbálták ki, hogy polikarbonát üvegekben szolgáltak fel. Miközben az erőszakos incidensek száma nem, a sérülések száma jelentősen csökkent. Jonathan Shepherd professzor, a Cardiff Egyetem Erőszak és Társadalom Kutatócsoport tagja szerint nem szükséges a teljes betiltás, inkább a forró pontokra kellene koncentrálni, ahol a legtöbb erőszakos eset előfordul. ”Az éttermekben és külvárosi kocsmákban nincs gond, inkább a központban lévő szórakozóhelyekre és a környező utcákra jellemző ez a helyzet.” - mondta Dr. Forsyth.

Jeremy Beadles, a Bor és Szeszes Ital Kereskedelmi Szövetség ügyvezetője szerint az üvegpalackok kivonása a forgalomból a boltok, éttermek és a fogyasztók életére is hatással lenne, anélkül, hogy megoldanánk a problémát.

”Az iparág már tett lépéseket törhetetlen üveg vagy műanyag használatára a magasabb kockázattal járó helyeken, és folyamatos az együttműködés a rendőrséggel és a minisztériummal a biztonság növelésének érdekében.” - tette hozzá Dr. Forsyth. (forrás: Betegszoba.hu)


Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer  kijelentése kiverte a biztosítékot

Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer kijelentése kiverte a biztosítékot 

A borásztársadalom nem nézi jó szemmel az alkoholmentességre buzdító kampányt – szerintük ezzel a hazai borkultúra hitelessége is sérül.
Időutazás a Folly Arborétumban

Időutazás a Folly Arborétumban 

A badacsonyörsi arborétum a nyári hónapokban is ideális úti cél.
Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista 

Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.
Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.