Áprilisban ismét Gyula lesz a pálinka fővárosa

− 2011. április 15-17. között rendezik meg a XII. Nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztivált, Kiállítást és Vásárt a gyulai várkertben. Az immár hagyománnyá vált, több mint 30 ezer főt vonzó rendezvény nemcsak az ország, hanem a világ egyik legnagyobb gyümölcspárlat rendezvénye és szakmai megmérettetése. A programsorozat kiemelkedő része a XIX. Magyar Országos Pálinka és Törkölypálinka, Nemzetközi Gyümölcs- és Borpárlat Verseny, melyre idén 9 ország több mint 800 mintát nevezett.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy a versenyre benevezett pálinkák száma idén is meghaladta a nyolcszázat. A minták nyilvános érzékszervi zsűrizése 2011. március 28-án, hétfőn 9.00 órakor kezdődött Gyulán, a D Hotelben. Hétfőn és kedden az érmekről dönt a 29 tagú zsűri, szerdán a championokról, azaz a kategória győztesekről.” – mondta Lovász Sándor ötletgazda, főszervező.

A Magyar Országos Pálinka és Törkölypálinka, Nemzetközi Gyümölcs- és Borpárlat Verseny a Pálinka Nemzeti Tanács által szervezett egyetlen megmérettetés. A verseny jelentőségét, szakmai hitelességét jelzi, hogy a tavalyi 35-tel szemben idén már 45 gyártó − 35 magyar és 10 külföldi − jelentkezett. Többek között Franciaországból, Csehországból, Szlovákiából, Szerbiából, Örményországból és Moldáviából érkeztek nevezések.

A szervezők mintegy másfél tucatnyi helyi, regionális pálinka, illetve gyümölcspárlat versennyel kötöttek szakmai együttműködést. Akik ezeken a versenyeken érmet kaptak, jelentős kedvezménnyel indulhattak a Magyar Pálinka Versenyen. Ezzel összefüggésben, míg tavaly mintegy 50 mintát kellett kizárni a megengedett sav, réz, vagy cianid tartalom túllépése miatt, addig idén mindössze nyolcat.

Mindezek tükrében valószínű, hogy idén még több pálinka nyer díjat, mint tavaly, amikor összesen 371 érmet osztottak ki.

A Magyarország Legjobb Pálinkája díj eredményhirdetésére 2011. április 16-án 17.15-kor kerül sor Gyulán, a XII. Nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztivál keretében. A versenyen kapott érmek jelentős szakmai elismerést jelentenek.

Az idei győztes pálinkát – ahogy 2006 óta minden évben – 2011. december 6-án, a IV. Szent Miklós Pálinka Ünnep keretén belül, megőrzendő nemzeti kincsként helyezik el a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.

A pálinkaverseny mellett egyéb szakmai megmérettetésekkel és számos izgalmas programmal várják az érdeklődőket az ország minden területéről és határainkon túlról.

A 2011. április 15-17. között, idén 12. alkalommal megrendezésre kerülő Nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztiválon a pálinkakóstolás és a pálinkaverseny mellett a Magyar Pálinka Lovagrend avatása, a Főzzük körbe a várat gasztronómiai megmérettetés, a Magyar Pálinka Szépe verseny, a Böllérnap, valamint az idén első alkalommal meghirdetett Lekvár- és Gyümölcslé verseny gondoskodik az egész napos szórakozásról.

A gyulai pálinkafesztivál és verseny fővédnöke Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke és a Magyar Köztársaság utazó nagykövete. A szakmai fővédnöki feladatokat Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter látja el.


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.