Áprilisban ismét Gyula lesz a pálinka fővárosa

− 2011. április 15-17. között rendezik meg a XII. Nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztivált, Kiállítást és Vásárt a gyulai várkertben. Az immár hagyománnyá vált, több mint 30 ezer főt vonzó rendezvény nemcsak az ország, hanem a világ egyik legnagyobb gyümölcspárlat rendezvénye és szakmai megmérettetése. A programsorozat kiemelkedő része a XIX. Magyar Országos Pálinka és Törkölypálinka, Nemzetközi Gyümölcs- és Borpárlat Verseny, melyre idén 9 ország több mint 800 mintát nevezett.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy a versenyre benevezett pálinkák száma idén is meghaladta a nyolcszázat. A minták nyilvános érzékszervi zsűrizése 2011. március 28-án, hétfőn 9.00 órakor kezdődött Gyulán, a D Hotelben. Hétfőn és kedden az érmekről dönt a 29 tagú zsűri, szerdán a championokról, azaz a kategória győztesekről.” – mondta Lovász Sándor ötletgazda, főszervező.

A Magyar Országos Pálinka és Törkölypálinka, Nemzetközi Gyümölcs- és Borpárlat Verseny a Pálinka Nemzeti Tanács által szervezett egyetlen megmérettetés. A verseny jelentőségét, szakmai hitelességét jelzi, hogy a tavalyi 35-tel szemben idén már 45 gyártó − 35 magyar és 10 külföldi − jelentkezett. Többek között Franciaországból, Csehországból, Szlovákiából, Szerbiából, Örményországból és Moldáviából érkeztek nevezések.

A szervezők mintegy másfél tucatnyi helyi, regionális pálinka, illetve gyümölcspárlat versennyel kötöttek szakmai együttműködést. Akik ezeken a versenyeken érmet kaptak, jelentős kedvezménnyel indulhattak a Magyar Pálinka Versenyen. Ezzel összefüggésben, míg tavaly mintegy 50 mintát kellett kizárni a megengedett sav, réz, vagy cianid tartalom túllépése miatt, addig idén mindössze nyolcat.

Mindezek tükrében valószínű, hogy idén még több pálinka nyer díjat, mint tavaly, amikor összesen 371 érmet osztottak ki.

A Magyarország Legjobb Pálinkája díj eredményhirdetésére 2011. április 16-án 17.15-kor kerül sor Gyulán, a XII. Nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztivál keretében. A versenyen kapott érmek jelentős szakmai elismerést jelentenek.

Az idei győztes pálinkát – ahogy 2006 óta minden évben – 2011. december 6-án, a IV. Szent Miklós Pálinka Ünnep keretén belül, megőrzendő nemzeti kincsként helyezik el a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.

A pálinkaverseny mellett egyéb szakmai megmérettetésekkel és számos izgalmas programmal várják az érdeklődőket az ország minden területéről és határainkon túlról.

A 2011. április 15-17. között, idén 12. alkalommal megrendezésre kerülő Nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztiválon a pálinkakóstolás és a pálinkaverseny mellett a Magyar Pálinka Lovagrend avatása, a Főzzük körbe a várat gasztronómiai megmérettetés, a Magyar Pálinka Szépe verseny, a Böllérnap, valamint az idén első alkalommal meghirdetett Lekvár- és Gyümölcslé verseny gondoskodik az egész napos szórakozásról.

A gyulai pálinkafesztivál és verseny fővédnöke Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke és a Magyar Köztársaság utazó nagykövete. A szakmai fővédnöki feladatokat Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter látja el.


Sztárséffel nyit éttermet Gerendai az alsóörsi vitorláskikötőben

Sztárséffel nyit éttermet Gerendai az alsóörsi vitorláskikötőben 

Megkezdte első szezonját az Ypsilon Yacht Club Alsóörsön.
Bezár a Michelin Guide által ajánlott budapesti étterem

Bezár a Michelin Guide által ajánlott budapesti étterem 

A közkedvelt Kertész utcai étterem öt év után búcsúzik.
 Rangos ceremónián mutatták be a Michelin Guide Dubai új kiadását

Rangos ceremónián mutatták be a Michelin Guide Dubai új kiadását 

A MICHELIN 2024. július 4-én este egy rangos ceremónián mutatta be az idei MICHELIN Guide Dubai harmadik kiadását a nemrég megnyílt One&Only One Za'abeel hotelben.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Ez a McDonald's burger lekerül az étlapról – íme, miért

Ez a McDonald's burger lekerül az étlapról – íme, miért 

Rossz hír azok számára, akik több vegetáriánus lehetőséget keresnének a McDonald's-ban.
Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat?

Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat? 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) már várja a jelöléseket.
Vidéken van cukrászdája? Akkor ez érdekelheti

Vidéken van cukrászdája? Akkor ez érdekelheti 

Július 2-től, keddtől indul az összesen 13 milliárd forint értékű turisztikai támogatási konstrukció második üteme vidéki cukrászdák részére.
 Kaliforniai életérzés Budapesten

Kaliforniai életérzés Budapesten 

Magyarországon szinte egyedülálló módon Kalifornia által inspirált ételekkel várja vendégeit az étterem.
Nincs itthon ehhez hasonló!

Nincs itthon ehhez hasonló! 

Bemutatjuk Maul Zsolt többszörös díjnyertes villányi borászt - alapításának negyedszázados évfordulóját tavaly ünneplő pincészetén keresztül.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is. 

Interjú

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is. 
Gottwald Szilárd: „Azért dolgozunk, hogy a vendég jól érezze magát”

Gottwald Szilárd: „Azért dolgozunk, hogy a vendég jól érezze magát” 

Legújabb fejlesztéseikről és a hotel bővítéséről Gottwald Szilárddal beszélgettünk.