Áprilisban ismét Gyula lesz a pálinka fővárosa

− 2011. április 15-17. között rendezik meg a XII. Nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztivált, Kiállítást és Vásárt a gyulai várkertben. Az immár hagyománnyá vált, több mint 30 ezer főt vonzó rendezvény nemcsak az ország, hanem a világ egyik legnagyobb gyümölcspárlat rendezvénye és szakmai megmérettetése. A programsorozat kiemelkedő része a XIX. Magyar Országos Pálinka és Törkölypálinka, Nemzetközi Gyümölcs- és Borpárlat Verseny, melyre idén 9 ország több mint 800 mintát nevezett.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy a versenyre benevezett pálinkák száma idén is meghaladta a nyolcszázat. A minták nyilvános érzékszervi zsűrizése 2011. március 28-án, hétfőn 9.00 órakor kezdődött Gyulán, a D Hotelben. Hétfőn és kedden az érmekről dönt a 29 tagú zsűri, szerdán a championokról, azaz a kategória győztesekről.” – mondta Lovász Sándor ötletgazda, főszervező.

A Magyar Országos Pálinka és Törkölypálinka, Nemzetközi Gyümölcs- és Borpárlat Verseny a Pálinka Nemzeti Tanács által szervezett egyetlen megmérettetés. A verseny jelentőségét, szakmai hitelességét jelzi, hogy a tavalyi 35-tel szemben idén már 45 gyártó − 35 magyar és 10 külföldi − jelentkezett. Többek között Franciaországból, Csehországból, Szlovákiából, Szerbiából, Örményországból és Moldáviából érkeztek nevezések.

A szervezők mintegy másfél tucatnyi helyi, regionális pálinka, illetve gyümölcspárlat versennyel kötöttek szakmai együttműködést. Akik ezeken a versenyeken érmet kaptak, jelentős kedvezménnyel indulhattak a Magyar Pálinka Versenyen. Ezzel összefüggésben, míg tavaly mintegy 50 mintát kellett kizárni a megengedett sav, réz, vagy cianid tartalom túllépése miatt, addig idén mindössze nyolcat.

Mindezek tükrében valószínű, hogy idén még több pálinka nyer díjat, mint tavaly, amikor összesen 371 érmet osztottak ki.

A Magyarország Legjobb Pálinkája díj eredményhirdetésére 2011. április 16-án 17.15-kor kerül sor Gyulán, a XII. Nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztivál keretében. A versenyen kapott érmek jelentős szakmai elismerést jelentenek.

Az idei győztes pálinkát – ahogy 2006 óta minden évben – 2011. december 6-án, a IV. Szent Miklós Pálinka Ünnep keretén belül, megőrzendő nemzeti kincsként helyezik el a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.

A pálinkaverseny mellett egyéb szakmai megmérettetésekkel és számos izgalmas programmal várják az érdeklődőket az ország minden területéről és határainkon túlról.

A 2011. április 15-17. között, idén 12. alkalommal megrendezésre kerülő Nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztiválon a pálinkakóstolás és a pálinkaverseny mellett a Magyar Pálinka Lovagrend avatása, a Főzzük körbe a várat gasztronómiai megmérettetés, a Magyar Pálinka Szépe verseny, a Böllérnap, valamint az idén első alkalommal meghirdetett Lekvár- és Gyümölcslé verseny gondoskodik az egész napos szórakozásról.

A gyulai pálinkafesztivál és verseny fővédnöke Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke és a Magyar Köztársaság utazó nagykövete. A szakmai fővédnöki feladatokat Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter látja el.


Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme

Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme 

A kazincbarcikai Borsod Burger étterem másfél évnyi működés után bezárja kapuit.
Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék

Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék 

A fiatal pék célja, hogy friss péksüteményeivel segítse a helyi közösséget, különösen azokat, akik nehéz anyagi körülmények között élnek.
NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon

NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a kiskereskedelmi forgalom 2024-ben a megelőző évhez viszonyítva összességében 2,6 százalékkal növekedett.
Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját

Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját 

A kísérletre Dobos C. József cukrász halálának 100. évfordulójának tiszteletére került sor.
Nápolyi pizza a pesti Michelin-ajánlott olasz étteremtől

Nápolyi pizza a pesti Michelin-ajánlott olasz étteremtől 

Közös pizzázással támogatja a Virtuózok fiatal tehetségeit az Alelí Budapest étterem.
Végéhez közeledik a koreai influenszer budapesti gasztrotúrája

Végéhez közeledik a koreai influenszer budapesti gasztrotúrája 

A fináléban hat darab lángost fogyasztott el a korai mokpang influenszer.
Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál

Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál 

Budakalászon nyitotta meg 59. magyarországi egységét a gyorsétteremlánc.
Zöld lámpa a  szupermarketlánc első bolti kocsmájának

Zöld lámpa a szupermarketlánc első bolti kocsmájának 

A tervek szerint a kocsma a dundonaldi üzletben kap helyet, amely a Lidl reményei szerint új vásárlókat vonz majd az üzletbe.
Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének

Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének 

A két ikonikus piros tábla mellett a harmadik is ott „tündököl” a Stílusos Vidéki Éttermiségivel (SVÉT-tel) együtt.
Megvan, ki kapta 2024-ben az Év Vendéglőse címet

Megvan, ki kapta 2024-ben az Év Vendéglőse címet 

A díjat 2001-ben alapította az MVI, a győztes kiválasztásakor az általa végzett munka minősége, szakmai magatartása és közéleti tevékenysége számít.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.