Áprilisban ismét Gyula lesz a pálinka fővárosa

− 2011. április 15-17. között rendezik meg a XII. Nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztivált, Kiállítást és Vásárt a gyulai várkertben. Az immár hagyománnyá vált, több mint 30 ezer főt vonzó rendezvény nemcsak az ország, hanem a világ egyik legnagyobb gyümölcspárlat rendezvénye és szakmai megmérettetése. A programsorozat kiemelkedő része a XIX. Magyar Országos Pálinka és Törkölypálinka, Nemzetközi Gyümölcs- és Borpárlat Verseny, melyre idén 9 ország több mint 800 mintát nevezett.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy a versenyre benevezett pálinkák száma idén is meghaladta a nyolcszázat. A minták nyilvános érzékszervi zsűrizése 2011. március 28-án, hétfőn 9.00 órakor kezdődött Gyulán, a D Hotelben. Hétfőn és kedden az érmekről dönt a 29 tagú zsűri, szerdán a championokról, azaz a kategória győztesekről.” – mondta Lovász Sándor ötletgazda, főszervező.

A Magyar Országos Pálinka és Törkölypálinka, Nemzetközi Gyümölcs- és Borpárlat Verseny a Pálinka Nemzeti Tanács által szervezett egyetlen megmérettetés. A verseny jelentőségét, szakmai hitelességét jelzi, hogy a tavalyi 35-tel szemben idén már 45 gyártó − 35 magyar és 10 külföldi − jelentkezett. Többek között Franciaországból, Csehországból, Szlovákiából, Szerbiából, Örményországból és Moldáviából érkeztek nevezések.

A szervezők mintegy másfél tucatnyi helyi, regionális pálinka, illetve gyümölcspárlat versennyel kötöttek szakmai együttműködést. Akik ezeken a versenyeken érmet kaptak, jelentős kedvezménnyel indulhattak a Magyar Pálinka Versenyen. Ezzel összefüggésben, míg tavaly mintegy 50 mintát kellett kizárni a megengedett sav, réz, vagy cianid tartalom túllépése miatt, addig idén mindössze nyolcat.

Mindezek tükrében valószínű, hogy idén még több pálinka nyer díjat, mint tavaly, amikor összesen 371 érmet osztottak ki.

A Magyarország Legjobb Pálinkája díj eredményhirdetésére 2011. április 16-án 17.15-kor kerül sor Gyulán, a XII. Nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztivál keretében. A versenyen kapott érmek jelentős szakmai elismerést jelentenek.

Az idei győztes pálinkát – ahogy 2006 óta minden évben – 2011. december 6-án, a IV. Szent Miklós Pálinka Ünnep keretén belül, megőrzendő nemzeti kincsként helyezik el a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.

A pálinkaverseny mellett egyéb szakmai megmérettetésekkel és számos izgalmas programmal várják az érdeklődőket az ország minden területéről és határainkon túlról.

A 2011. április 15-17. között, idén 12. alkalommal megrendezésre kerülő Nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztiválon a pálinkakóstolás és a pálinkaverseny mellett a Magyar Pálinka Lovagrend avatása, a Főzzük körbe a várat gasztronómiai megmérettetés, a Magyar Pálinka Szépe verseny, a Böllérnap, valamint az idén első alkalommal meghirdetett Lekvár- és Gyümölcslé verseny gondoskodik az egész napos szórakozásról.

A gyulai pálinkafesztivál és verseny fővédnöke Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke és a Magyar Köztársaság utazó nagykövete. A szakmai fővédnöki feladatokat Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter látja el.


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.