Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja

Egy világ kedvenc kulináris élvezeteire koncentráló japán felmérés szerint Athén a második helyet szerezte meg, mint a legnépszerűbb gaaztronómiai úti cél. 

A 30 fővárosból álló rangsorban a görög főváros 100-ból 83,86 pontot ért el, így a második helyen végzett Párizs mögött.


Fotó: depositphotos

A felmérés hét görög nemzeti ételt nevezett meg, amelyeket az ételrajongók kihagyhatatlan élményként emeltek ki.

Annak ellenére, hogy mindössze 627 ötcsillagos étteremmel és 31 Michelin-besorolású helyszínnel rendelkezik, úgy tűnik, Athén megnyerte magának a felmérés résztvevőit, akik kiemelték az olyan hagyományos görög ételeket, mint a muszaka.

A felmérésben résztvevők azt is megjegyezték, hogy Athénban egy két fős étkezés abszolút megfizethető, átlagos költsége 49,89 euró, ami jó ár-érték arányt jelent a listán szereplő többi városhoz képest, írja a news. gtp.gr.

A felmérésben természetesen nem csak Athént említették meg, már ami a görög gasztronómiát illeti, hanem a görög szigeteket is, ahol az utazók ízletes helyi ételeket találhatnak.

Az első helyen végzett Párizs régóta vezető szerepet tölt be a gasztronómia világában, és ezúttal is vezeti a listát, a maga 92,71 pontjával. A városban 500 Michelin-csillagos étterem és több mint 2000 ötcsillagos étterem található. A felmérés résztvevői 12 jellegzetes francia ételt neveztek meg, amelyeknek köszönhetően Párizs a kulináris rajongók legkedveltebb úti célja.

Hírneve ellenére a párizsi étkezés viszonylag megfizethető: egy átlagos étkezés két főre 69,84 euróba kerül.

Tokió a 100-ból 81,34 ponttal a harmadik helyen végzett, annak ellenére, hogy 4738 ötcsillagos étteremmel büszkélkedik, ami több mint kétszerese a párizsi számnak! 

Egy japán étterem Tokióban
Egy japán étterem Tokióban
Fotó: Depositphotos

A japán fővárosban egy kétfős étkezés átlagos költsége mindössze 40,49 euró volt, így az első három helyezett közül Tokió az étkezés szempontjából a leginkább pénztárcabarát város.

A felmérésből kiderült, hogy az utazók 81%-a az ételt tartja utazása fénypontjának. Egyébként a legdrágább város ebből a szempontból Zürich, ahol egy kétfős átlagos étkezés 122,86 euróba került, míg a legtöbb ötcsillagos étterem Szöulban található, szám szerint 4739...

 


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.