Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja

Egy világ kedvenc kulináris élvezeteire koncentráló japán felmérés szerint Athén a második helyet szerezte meg, mint a legnépszerűbb gaaztronómiai úti cél. 

A 30 fővárosból álló rangsorban a görög főváros 100-ból 83,86 pontot ért el, így a második helyen végzett Párizs mögött.


Fotó: depositphotos

A felmérés hét görög nemzeti ételt nevezett meg, amelyeket az ételrajongók kihagyhatatlan élményként emeltek ki.

Annak ellenére, hogy mindössze 627 ötcsillagos étteremmel és 31 Michelin-besorolású helyszínnel rendelkezik, úgy tűnik, Athén megnyerte magának a felmérés résztvevőit, akik kiemelték az olyan hagyományos görög ételeket, mint a muszaka.

A felmérésben résztvevők azt is megjegyezték, hogy Athénban egy két fős étkezés abszolút megfizethető, átlagos költsége 49,89 euró, ami jó ár-érték arányt jelent a listán szereplő többi városhoz képest, írja a news. gtp.gr.

A felmérésben természetesen nem csak Athént említették meg, már ami a görög gasztronómiát illeti, hanem a görög szigeteket is, ahol az utazók ízletes helyi ételeket találhatnak.

Az első helyen végzett Párizs régóta vezető szerepet tölt be a gasztronómia világában, és ezúttal is vezeti a listát, a maga 92,71 pontjával. A városban 500 Michelin-csillagos étterem és több mint 2000 ötcsillagos étterem található. A felmérés résztvevői 12 jellegzetes francia ételt neveztek meg, amelyeknek köszönhetően Párizs a kulináris rajongók legkedveltebb úti célja.

Hírneve ellenére a párizsi étkezés viszonylag megfizethető: egy átlagos étkezés két főre 69,84 euróba kerül.

Tokió a 100-ból 81,34 ponttal a harmadik helyen végzett, annak ellenére, hogy 4738 ötcsillagos étteremmel büszkélkedik, ami több mint kétszerese a párizsi számnak! 

Egy japán étterem Tokióban
Egy japán étterem Tokióban
Fotó: Depositphotos

A japán fővárosban egy kétfős étkezés átlagos költsége mindössze 40,49 euró volt, így az első három helyezett közül Tokió az étkezés szempontjából a leginkább pénztárcabarát város.

A felmérésből kiderült, hogy az utazók 81%-a az ételt tartja utazása fénypontjának. Egyébként a legdrágább város ebből a szempontból Zürich, ahol egy kétfős átlagos étkezés 122,86 euróba került, míg a legtöbb ötcsillagos étterem Szöulban található, szám szerint 4739...

 


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.