Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja

Egy világ kedvenc kulináris élvezeteire koncentráló japán felmérés szerint Athén a második helyet szerezte meg, mint a legnépszerűbb gaaztronómiai úti cél. 

A 30 fővárosból álló rangsorban a görög főváros 100-ból 83,86 pontot ért el, így a második helyen végzett Párizs mögött.


Fotó: depositphotos

A felmérés hét görög nemzeti ételt nevezett meg, amelyeket az ételrajongók kihagyhatatlan élményként emeltek ki.

Annak ellenére, hogy mindössze 627 ötcsillagos étteremmel és 31 Michelin-besorolású helyszínnel rendelkezik, úgy tűnik, Athén megnyerte magának a felmérés résztvevőit, akik kiemelték az olyan hagyományos görög ételeket, mint a muszaka.

A felmérésben résztvevők azt is megjegyezték, hogy Athénban egy két fős étkezés abszolút megfizethető, átlagos költsége 49,89 euró, ami jó ár-érték arányt jelent a listán szereplő többi városhoz képest, írja a news. gtp.gr.

A felmérésben természetesen nem csak Athént említették meg, már ami a görög gasztronómiát illeti, hanem a görög szigeteket is, ahol az utazók ízletes helyi ételeket találhatnak.

Az első helyen végzett Párizs régóta vezető szerepet tölt be a gasztronómia világában, és ezúttal is vezeti a listát, a maga 92,71 pontjával. A városban 500 Michelin-csillagos étterem és több mint 2000 ötcsillagos étterem található. A felmérés résztvevői 12 jellegzetes francia ételt neveztek meg, amelyeknek köszönhetően Párizs a kulináris rajongók legkedveltebb úti célja.

Hírneve ellenére a párizsi étkezés viszonylag megfizethető: egy átlagos étkezés két főre 69,84 euróba kerül.

Tokió a 100-ból 81,34 ponttal a harmadik helyen végzett, annak ellenére, hogy 4738 ötcsillagos étteremmel büszkélkedik, ami több mint kétszerese a párizsi számnak! 

Egy japán étterem Tokióban
Egy japán étterem Tokióban
Fotó: Depositphotos

A japán fővárosban egy kétfős étkezés átlagos költsége mindössze 40,49 euró volt, így az első három helyezett közül Tokió az étkezés szempontjából a leginkább pénztárcabarát város.

A felmérésből kiderült, hogy az utazók 81%-a az ételt tartja utazása fénypontjának. Egyébként a legdrágább város ebből a szempontból Zürich, ahol egy kétfős átlagos étkezés 122,86 euróba került, míg a legtöbb ötcsillagos étterem Szöulban található, szám szerint 4739...

 


Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.