Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja

Egy világ kedvenc kulináris élvezeteire koncentráló japán felmérés szerint Athén a második helyet szerezte meg, mint a legnépszerűbb gaaztronómiai úti cél. 

A 30 fővárosból álló rangsorban a görög főváros 100-ból 83,86 pontot ért el, így a második helyen végzett Párizs mögött.


Fotó: depositphotos

A felmérés hét görög nemzeti ételt nevezett meg, amelyeket az ételrajongók kihagyhatatlan élményként emeltek ki.

Annak ellenére, hogy mindössze 627 ötcsillagos étteremmel és 31 Michelin-besorolású helyszínnel rendelkezik, úgy tűnik, Athén megnyerte magának a felmérés résztvevőit, akik kiemelték az olyan hagyományos görög ételeket, mint a muszaka.

A felmérésben résztvevők azt is megjegyezték, hogy Athénban egy két fős étkezés abszolút megfizethető, átlagos költsége 49,89 euró, ami jó ár-érték arányt jelent a listán szereplő többi városhoz képest, írja a news. gtp.gr.

A felmérésben természetesen nem csak Athént említették meg, már ami a görög gasztronómiát illeti, hanem a görög szigeteket is, ahol az utazók ízletes helyi ételeket találhatnak.

Az első helyen végzett Párizs régóta vezető szerepet tölt be a gasztronómia világában, és ezúttal is vezeti a listát, a maga 92,71 pontjával. A városban 500 Michelin-csillagos étterem és több mint 2000 ötcsillagos étterem található. A felmérés résztvevői 12 jellegzetes francia ételt neveztek meg, amelyeknek köszönhetően Párizs a kulináris rajongók legkedveltebb úti célja.

Hírneve ellenére a párizsi étkezés viszonylag megfizethető: egy átlagos étkezés két főre 69,84 euróba kerül.

Tokió a 100-ból 81,34 ponttal a harmadik helyen végzett, annak ellenére, hogy 4738 ötcsillagos étteremmel büszkélkedik, ami több mint kétszerese a párizsi számnak! 

Egy japán étterem Tokióban
Egy japán étterem Tokióban
Fotó: Depositphotos

A japán fővárosban egy kétfős étkezés átlagos költsége mindössze 40,49 euró volt, így az első három helyezett közül Tokió az étkezés szempontjából a leginkább pénztárcabarát város.

A felmérésből kiderült, hogy az utazók 81%-a az ételt tartja utazása fénypontjának. Egyébként a legdrágább város ebből a szempontból Zürich, ahol egy kétfős átlagos étkezés 122,86 euróba került, míg a legtöbb ötcsillagos étterem Szöulban található, szám szerint 4739...

 


21 év, 21 kilométer és egy nemes cél

21 év, 21 kilométer és egy nemes cél 

Jótékonysági félmaratonnal ünnepelt a Semsei Gastronomy.
Szőlőültetvények  a klímabarát mezőgazdaságért

Szőlőültetvények a klímabarát mezőgazdaságért 

A kísérletben egy Balaton melletti borvidéken jelöltek ki két területet, ahol az ültetvényekben gyeppel fedett és rendszeresen tárcsázott sorközök váltják egymást.
 Reflektorfényben a hazai borkultúra

Reflektorfényben a hazai borkultúra  

Az őszi borkatalógusban több mint 100 új bort mutatnak be a vásárlóknak, például a megújult nemzetközi borválasztékuk egy részét, amelyet a fogyasztói igényekhez igazítottak.
Különleges fesztivál gasztrorajongóknak az Adria partján

Különleges fesztivál gasztrorajongóknak az Adria partján 

Az idei Good Food Festival ismét gasztronómiai paradicsommá varázsolja az Adria legikonikusabb városát.
Gesztenyés-sárgabarackos csokoládés sütemény lett Budapest desszertje

Gesztenyés-sárgabarackos csokoládés sütemény lett Budapest desszertje 

A süteményt először az október 11-én kezdődő Édes Napok Budapest fesztiválon kóstolhatják meg az érdeklődők a Szent István-bazilika előtt.
Munch: ételpazarlási körkép

Munch: ételpazarlási körkép 

A Munch újabb mérföldkőhöz érkezett: már hárommillió meglepetés csomagot mentettek meg a pazarlástól.
Kürtöskalács illata lengi be az idei fesztivál helyszínét

Kürtöskalács illata lengi be az idei fesztivál helyszínét 

A kürtőskalács receptje német nyelvterületről került az erdélyi fejedelemségek udvarába, de egyes országokban más és más formában maradt fenn ez kelt tésztából készült fára tekert sütemény.
Halat hallal - Siófokon, egy teljes hétvégén át

Halat hallal - Siófokon, egy teljes hétvégén át 

Október 11-13. között a déli-part fővárosában rendezik a XI. Siófoki Halfesztivált.
Alakul a Bordói November Nagykóstoló  pincészeteinek névsora

Alakul a Bordói November Nagykóstoló pincészeteinek névsora 

Mutatjuk, mely borászatok azok, amelyek biztos jelen lesznek.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.